Europas prestigegasledning smuldrer, mens Rusland udbygger

24. maj 2012 kl. 10:046
Opbakningen til en sydlig gasrørledning til Europa kaldet Nabucco smuldrer. Ledningen skulle reducere afhængigheden af russisk gas, men er overhalet af tiden, siger dansk ekspert. Imens vil Gazprom bygge endnu en rørledning i Østersøen
Artiklen er ældre end 30 dage

Kapløbet om at levere gas til Europa ser mere og mere ud til at få en russisk sejrherre.

I hvert fald er det, der skulle være en af de primære konkurrenter til russisk naturgas, i knæ, og udsigterne til genoprejsning så mørke som den undergrund, hvor gassen gemmer sig.

Det er Nabucco-linjen, det handler om. Udtænkt af EU som en måde at diversificere gasforsyningen til Europa med naturgas fra den kaspiske region på - og samtidig et værn mod total russisk dominans på gasmarkedet i Europa.

Læs også: Ny kæmpe gasledning skal få EU fri af russernes kløer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbakningen til Nabucco er ved at forsvinde mellem fingrene på EU's tyske energikommissær, Günther Oettinger, og kollegerne i kommissionen.

Ifølge Der Spiegel vil flere investorer ud af Nabucco-projektet, før så meget som én meter ledning er lagt. Det gælder specielt tyske RWE, der har allerede meddelt politikere, at de vil trække sig fra projektet, men også ungarske MOL er lunkne ved tanken om at bygge den knap 4.000 km lange rørledning.

Senest har BP, som er medejer af det offshore-felt, der skal levere det meste af gassen, meldt sin interesse i endnu en udbygning af den russisk dominerede Nord Stream, der er en konkurrent til Nabucco.

»Nabucco-forbindelsen har været overvurderet i årevis. Afviklingen har været på vej længe, nu siger selskaberne det bare i offentligheden,« siger Jørgen Henningsen, der er seniorrådgiver med European Policy Center og ekspert i det europæiske gasmarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mens Nabucco visner hen, ligner Nord Stream mere gasforbindelsernes svar på Frederik d. 9 med struttende brystkasse og sømandstatoveringer - selvtilliden er i orden og med god grund.

Nord Stream AG er et joint venture ejet af de europæiske giganter Gazprom, Wintershall, E.ON, Gasunie og GDF SUEZ. Selskabet har netop gennemført byggeriet af to 1.220 km ledninger gennem Østersøen. De har en samlet kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas om året og vil være i fuld drift i slutningen af året.

Men det stopper ikke her. Rygterne om en udbygning af Nord Stream har floreret siden januar, blandt andet på ing.dk. Den 11. maj meddelte Nord Stream så officielt, at man havde indledt forundersøgelser af en ny forbindelse med to ekstra rørledninger. Det bekræftes i øvrigt af Energistyrelsen, der skal varetage ansøgningen, hvis projektet kommer så langt.

Læs også: Gazprom vil fordoble Nord Stream

Det tyder alt dog på. De første to rørledninger er bygget til UG med kryds og slange og tilsyneladende uden de problemer, mange frygtede før konstruktionsstart. Intet tilsiger, at det ikke skulle fortsætte, selv om udbygningen vil være et helt nyt projekt eksempelvis i forhold til VVM-undersøgelser og andre miljøvurderinger.

For Jørgen Henningsen er afviklingen af det tidligere så prestigefyldte europæisk Nabucco-projekt et helt naturligt resultat, når man kigger på de seneste 10 års udvikling på Europas gasmarked.

»Tiden er løbet fra Nabucco. Så enkelt er det. Siden man udtænkte linjen, er Nord Stream kommet, og der er bygget masser af terminaler til LNG (flydende naturgas, red.), og man har ikke set det forventede stigende gasforbrug. Der er allerede overkapacitet i forbindelserne og masser gas til rådighed,« siger Jørgen Henningsen.

Det forhindrer ikke, at især britiske selskaber er interesset i at deltage i Nord Stream og udbygningen af forbindelsen. Ifølge Der Spiegel gælder det BP og British Oil samt en række finansielle selskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Storbritannien går i de kommende år fra at være eksportør af gas til importør. Det er klart, det vil øge interessen for art sikre sig en vis andel af gassen fra Gazprom,« siger Jørgen Henningsen.

Flere frygter, at magtfordelingen bliver endnu mere markant til fordel for russerne, hvis udbygningen af Nord Stream bliver en realitet. Men det er en forkert opfattelse, mener den danske ekspert.

»At der kommer flere rørføringer fra Rusland, er ikke lig med, at efterspørgslen stiger i Europa. Det gør den ikke. Desuden er Gazprom på hælene, fordi der er overkapacitet i Europa, og de mister markedsandele til andre leverandører. Frygten for Gazprom er med andre ord overdrevet.«

Konsortiet bag Nord Stream oplyser, at det vil tage otte måneder at lave forundersøgelserne til de to ekstra rørledninger. Herefter kan konstruktionen i princippet begynde.

Twitter

Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[

](https://twitter.com/#!/holm_erik)

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nord Stream

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. maj 2012 kl. 09:39

Ingen panik. Russerne er smadder flinke.
Afviklingen af Vesteuropa sker med åbne øjne og meget hurtigere end selv de værste sortseere havde ventet.
God tur!

Set med omverdenens øjne har Europas kultur mest været Bach,Otto og Diesel dvs støj,blyforurening og partikler.Godt det snart er slut.

5
28. maj 2012 kl. 09:29

Ingen panik. Russerne er smadder flinke. Og hvis vi er bange for at blive afhængige af dem, så skal vi bare have nogle flere vindmøller. Vi kan sikkert låne penge i Moskva. Afviklingen af Vesteuropa sker med åbne øjne og meget hurtigere end selv de værste sortseere havde ventet. God tur!

4
25. maj 2012 kl. 11:59

Priserne i USA er lavere pga. skifergas, som nærmest er forbudt at udvinde i Europa.</p>
<p>Skifergas yder meget i starten hvor den frie selv flyder, men den absorberede gas er meget trægere så ydelsen falder efter de første år men varer til gengæld længe. Det er et godt spørgsmål hvordan USAs skifergas-produktion kommer til at udvikle sig fremover, og dermed hvad prisen bliver.

Arh, godt nok er jeg ingeniør, men det er altså ikke hvilket formationslag gassen kommer fra som bestemmer hvad gassen koster pr. kJ i et "frit" marked - det er forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Nu vil gas jo nok aldrig være helt frit da det jo f.eks. kræver rør for at komme ud til sine slutbrugere men tilsyneladende er der mere "marked" i USA?

Jeg kan godt se hvad du skriver - at det er den nyligt påbegyndte udvinding af skiffergas som har betydet en kraftig stigning i udbuddet af NG på det amerikanske marked - men det er altså ikke det forhold i sig selv at gassen kommer fra et skifferlag. Ikke når man kigger på prisen pr. kJ

3
24. maj 2012 kl. 23:56

Priserne i USA er lavere pga. skifergas, som nærmest er forbudt at udvinde i Europa. Skifergas yder meget i starten hvor den frie selv flyder, men den absorberede gas er meget trægere så ydelsen falder efter de første år men varer til gengæld længe. Det er et godt spørgsmål hvordan USAs skifergas-produktion kommer til at udvikle sig fremover, og dermed hvad prisen bliver.

2
24. maj 2012 kl. 14:46

Hvis man ser på hvad gas koster er det ret påfaldende at prisen for NG er omkring det halve i USA af hvad den er i Europa. Er der mon tale om et frit marked i Europa for forbrugerne?

1
24. maj 2012 kl. 14:14

Det tidligere Østtyskland erobret af Polen ? Hmmmm Tjekkiet annekteret af (Vest)Tyskland? Hmmm Slovakiet annekteret afUngarn? Hmmm Dele af Serbien anneketeret af Rumænien? Hmmm Ny stat i Nord-serbien? Hmmmm

Det er vist gået lidt stærkt, eller er jeg vågnet i en parallelverden hvor alt er det samme og så alligevel ikke helt?