Kapløbet om at levere gas til Europa ser mere og mere ud til at få en russisk sejrherre.
I hvert fald er det, der skulle være en af de primære konkurrenter til russisk naturgas, i knæ, og udsigterne til genoprejsning så mørke som den undergrund, hvor gassen gemmer sig.
Det er Nabucco-linjen, det handler om. Udtænkt af EU som en måde at diversificere gasforsyningen til Europa med naturgas fra den kaspiske region på - og samtidig et værn mod total russisk dominans på gasmarkedet i Europa.
Læs også: Ny kæmpe gasledning skal få EU fri af russernes kløer
Opbakningen til Nabucco er ved at forsvinde mellem fingrene på EU's tyske energikommissær, Günther Oettinger, og kollegerne i kommissionen.
Ifølge Der Spiegel vil flere investorer ud af Nabucco-projektet, før så meget som én meter ledning er lagt. Det gælder specielt tyske RWE, der har allerede meddelt politikere, at de vil trække sig fra projektet, men også ungarske MOL er lunkne ved tanken om at bygge den knap 4.000 km lange rørledning.
Senest har BP, som er medejer af det offshore-felt, der skal levere det meste af gassen, meldt sin interesse i endnu en udbygning af den russisk dominerede Nord Stream, der er en konkurrent til Nabucco.
»Nabucco-forbindelsen har været overvurderet i årevis. Afviklingen har været på vej længe, nu siger selskaberne det bare i offentligheden,« siger Jørgen Henningsen, der er seniorrådgiver med European Policy Center og ekspert i det europæiske gasmarked.
Og mens Nabucco visner hen, ligner Nord Stream mere gasforbindelsernes svar på Frederik d. 9 med struttende brystkasse og sømandstatoveringer - selvtilliden er i orden og med god grund.
Nord Stream AG er et joint venture ejet af de europæiske giganter Gazprom, Wintershall, E.ON, Gasunie og GDF SUEZ. Selskabet har netop gennemført byggeriet af to 1.220 km ledninger gennem Østersøen. De har en samlet kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas om året og vil være i fuld drift i slutningen af året.
Men det stopper ikke her. Rygterne om en udbygning af Nord Stream har floreret siden januar, blandt andet på ing.dk. Den 11. maj meddelte Nord Stream så officielt, at man havde indledt forundersøgelser af en ny forbindelse med to ekstra rørledninger. Det bekræftes i øvrigt af Energistyrelsen, der skal varetage ansøgningen, hvis projektet kommer så langt.
Læs også: Gazprom vil fordoble Nord Stream
Det tyder alt dog på. De første to rørledninger er bygget til UG med kryds og slange og tilsyneladende uden de problemer, mange frygtede før konstruktionsstart. Intet tilsiger, at det ikke skulle fortsætte, selv om udbygningen vil være et helt nyt projekt eksempelvis i forhold til VVM-undersøgelser og andre miljøvurderinger.
For Jørgen Henningsen er afviklingen af det tidligere så prestigefyldte europæisk Nabucco-projekt et helt naturligt resultat, når man kigger på de seneste 10 års udvikling på Europas gasmarked.
»Tiden er løbet fra Nabucco. Så enkelt er det. Siden man udtænkte linjen, er Nord Stream kommet, og der er bygget masser af terminaler til LNG (flydende naturgas, red.), og man har ikke set det forventede stigende gasforbrug. Der er allerede overkapacitet i forbindelserne og masser gas til rådighed,« siger Jørgen Henningsen.
Det forhindrer ikke, at især britiske selskaber er interesset i at deltage i Nord Stream og udbygningen af forbindelsen. Ifølge Der Spiegel gælder det BP og British Oil samt en række finansielle selskaber.
»Storbritannien går i de kommende år fra at være eksportør af gas til importør. Det er klart, det vil øge interessen for art sikre sig en vis andel af gassen fra Gazprom,« siger Jørgen Henningsen.
Flere frygter, at magtfordelingen bliver endnu mere markant til fordel for russerne, hvis udbygningen af Nord Stream bliver en realitet. Men det er en forkert opfattelse, mener den danske ekspert.
»At der kommer flere rørføringer fra Rusland, er ikke lig med, at efterspørgslen stiger i Europa. Det gør den ikke. Desuden er Gazprom på hælene, fordi der er overkapacitet i Europa, og de mister markedsandele til andre leverandører. Frygten for Gazprom er med andre ord overdrevet.«
Konsortiet bag Nord Stream oplyser, at det vil tage otte måneder at lave forundersøgelserne til de to ekstra rørledninger. Herefter kan konstruktionen i princippet begynde. Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[ ](https://twitter.com/#!/holm_erik)Twitter
Dokumentation
