Europas mundskænk godkender omstridt GM-majs

29. juni 2007 kl. 10:57
Den gensplejsede majs MON 863 får lov til at blive på hylderne til trods for, at franske forskere ifølge Greenpeace har påvist, at den kan være skadelig for rotter.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU's fødevaremyndighed European Food Safety Authority benægter, at der er behov for flere undersøgelser af den genetisk modificerede majs MON 863.

Det sker, efter at en fransk undersøgelse finansieret af Greenpeace såede tvivl om sikkerheden af majsen, som indgår i foder til europæisk kvæg.

GM-majsen udskiller et giftstof, så planten bliver resistent over for insekter, og undersøgelsen viste, at majsen forårsagede unormal vækst samt skadede leveren og nyre på forsøgsrotter.

Resultatet fik SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten til at kræve, at Monsanto straks skulle miste sin godkendelse til GM-majsen. Desuden burde EU's godkendelsesprocedure revurderes. Danske forskere vurderede, at undersøgelsen ikke var valid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For mig at se er forskerne lidt for hurtige til at kaste sig over tilfældigheder,« udtalte Jan Petersen fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

Den vurdering bakker EFSA efter to måneders betænkningstid op. GMO-majsen må derfor fortsat bruges i både madvarer og foder i hele Europa.

Greenpeace: Ignorerer risiko

Beslutningen skuffer Greenpeace, som har ofret mange ressourcer på en kampagne mod MON 863.

Miljøorganisation kritiserer tidspunktet for udmeldingen, som den betegner som strategisk. Netop i disse dage er EU's miljøministre samlet til rådsmøde, hvor de skal drøfte behovet for forbedringer i European Food Safety Authority og i EU's risikovurdering af genmodificerede afgrøder generelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med sin timing har EFSA sikret, at modparterne ikke kan nå at svare på kritikken. Men det åbenlyse forsøg på at påvirke ministerrådet til ikke at stramme GMO-risikovurderingen afslører jo så i hvert fald for alle, at EFSA ikke er et uvildigt EU-organ, men aktivt arbejder for at holde GMO på markedet uanset risikoen,« siger Dan Belusa, GMO-talsmand for Greenpeace.

Dokumentation

EFSA reaffirms its risk assessment

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger