Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Europas første kvantesatellit skal bane vejen for sikkert internet

Kvantecomputeren ombord på Eagle-1 skal bruges til at distribuere krypteringsnøgler sikkert i fremtidens europæiske netværk. Illustration: ESA

I 2024 vil det Europæiske Rumagentur ESA sende satellitten Eagle-1 op i rummet for at demonstrere en teknologi, der skal beskytte de europæiske netværksforbindelser, skriver ESA i en pressemeddelelse.

Eagle-1 skal være EU's første rumbaserede kvantenøglefordelingssystem (QKD). Et system, der er i stand til at kryptere internetforbindelser og øjeblikkeligt opdage, hvis nogen forsøger at lytte med.

I nutidens geopolitiske situation er cyberangreb en stigende trussel mod kritisk infrastruktur som blandt andet vand og el, skriver ESA.

»I en verden som bliver mere og mere forbundet, er det altafgørende at holde information sikker. Til det er man nødt til at bruge robuste krypteringsnøgler og teknologier, der muliggør sikker fordeling,« siger Elodie Viau, der er direktør for telekommunikation og integrerede applikationer hos ESA.

Så snart satellitten er i kredsløb, skal den testes i tre år for at validere kvanteteknologiens muligheder, før den skal opskaleres.

EU kæmper for data-uafhængighed

Inden for EU's grænser er der et netværk af både internetkabler og telemaster, men i visse egne er befolkningen afhængig af satellitforbindelser, og her er det indtil videre udenlandske aktører som SpaceX, der leverer bredbåndet.

Det vil EU gerne ændre på, og derfor afsatte parlamentet i 2020 13 milliarder euro til initiativer i rummet, herunder en stor del til satellitforbindelser. Ingeniøren skrev i 2020 om EU’s ambitioner, som EU-kommissær Thierry Breton formulerede i et blogindlæg:

»Vi har ikke råd til at være afhængige af nye konstellationer, der er ikke-europæiske.«

Planen har nu udmøntet sig i Eagle-1 systemet, som er et vigtigt led i udviklingen af EuroQCI, et europæisk netværk for kvantekommunikation.

Det er klogt for Europa at satse på kvanteteknologi i internet-infrastrukturen, mener Thierry Breton, selvom den eksisterende teknologi for kryptering fungerer som den skal. Den eksplosive udvikling af kvantecomputere kan nemlig vise sig at gøre det lettere at kompromittere data, hvilket kræver et modsvar i form af kvantekryptering af data.

»Det vil også placere Europa inden for kvantekryptering, som uden tvivl bliver det vigtigste gennembrud, vi kigger henimod,« skrev Thierry Breton.

Kvantesatellitten bliver ikke den første af sin slags i rummet. Kina sendte allerede 2016 satellitten Micius i kredsløb for at eksperimentere med kvantekryptering.