Europæiske meteorologer lover pålidelig vejrudsigt to uger frem i tiden fra 2025

I dag kan man med rimelig nøjagtighed forudsige vejret en uge frem i tiden. Om ti år skal det være muligt med samme nøjagtighed at forudsige vejret to uger frem.

Illustration: ECMWF

Det er et af hovedmålene i den nye 10-års-strategiplan fra European Centre for Median-Range Weather Forecast (ECMWF).

ECMWF’s vicedirektør for forskning, Peter Bauer, var i denne uge i København til et besøg på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Han fortalte til Ingeniøren, at to hovedspor skal forfølges for at nå dette mål.

For det første skal man have et mere finmasket net for vejrparametrene Jorden over. I dag anvender ECMWF et net med en afstand på 18 km. Det skal ned på 5 km. Det stiller krav om større og hurtigere supercomputere.

Læs også: Vejrudsigten: Større nøjagtighed og præcis usikkerhed

Men det er ikke udelukkende hardware, der er problemet. De vejrmodeller, som benyttes i dag, er ikke optimeret til at køre på store supercomputere, og derfor kan man ikke udnytte dem mest effektivt.

»En af de helt store udfordringer er at udvikle mere effektive algoritmer,« siger Peter Bauer.

Det problem forsøger det EU-støttede forskningsprogram Escape (Energy-efficient Scalable Algorithms for Weather Prediction at Exascale) at tackle. Her deltager 12 partnere fra otte lande, heriblandt både ECMWF og DMI.

Denne kurve viser, hvor mange dage prognoserne fra ECMWF rækker frem i tiden. Antallet af dage er det tidsrum, hvor korrelationen mellem forudsigelser og observation for den meteorologiske parameter, der kaldes 500 hPa geopotentiale højden, er bedre end 60 pct. Illustration: ECMWF

Inspiration fra klimamodeller

Det andet hovedspor er at udvikle bedre vejrmodeller.

I dag har man godt styr på processerne i atmosfæren, men oceanerne betragtes blot som en simpel grænseflade. Det går ikke, hvis forudsigelserne skal række længere frem i tiden.

»Vi skal medtage nogle af de samme koblinger mellem atmosfære, oceaner og havis, som i dag anvendes i klimamodellerne, så vi får en bedre beskrivelse af hele Jord-systemet,« siger han.

Det er en ambitiøs strategi, der er fremlagt, men når man ser på de forbedringer, der er opnået de seneste ti år, er det ikke urealistisk, vurderer man i strategiplanen.

Et godt eksempel er varsling af stærke storme, hvor der er sket markante forbedringer.

Til venstre ses forudsigelsen af stormen Gudrun over det sydlige Sverige i januar 2005. Til højres ses, hvordan man med dagens metoder og brug af samme inputdata ville have kunnet forudsagt stormen. Nutidens beregningsmetode giver en forudsigelse af vindstød over 30 m/s, der stemmer med de observerede værdier, og som er langt bedre end de dengang forudsagte vindstød på mellem 15 og 25 m/s. I 2025 forventer ECMWF at kunne forudsige sådanne storme mindst 10 dage i forvejen og i visse situationer op til 14 dage i forvejen. Illustration: ECMWF
Emner : Klima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En dag som i dag ville jeg på cyklen sætte mere pris på en pålidelig 6 timers udsigt, der kan skelne mellem 'ingen regn' og 'let regn med enkelte kraftige byger' end på en pålidelig 14 dages udsigt.

  • 3
  • 0

Er hvad der begrænser muligheden, og uanset hvor meget du midler ud i fremtiden, er der stadig kaos. Der er en meget god gennemgang her: https://wattsupwiththat.com/2016/10/22/cha... Det besynderlige er, at systemet er deterministisk, men selv minimale forskelle i begyndelsen giver vidt forskellige resultater. Eller man kunne sige, at vi måske kun kender en lille del af begyndelsesbetingelserne. I den kontekst virker det lidt absurd at gætte på klimaet i fremtiden udover så simple udsagn som, at middeltemperaturen måske bliver lidt højere. Men hvad det betyder for vejret på daglig eller månedlig basis er rent gætværk. Et stykke nede har han 30 kørsler af en klimamodel for nordamerika med mikromale ændringer i startpunktet. Det siger vist alt. Lad os nu se resultatet først. DMI's daglige udsigter blot for et par dage ændrer sig hurtigere end de kan udgive dem, og det er hurtigt.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten