Europæiske Dreamlinere groundet indtil oktober

Torsdag meddelte LOT Polish Airlines, at selskabets to Boeing 787 Dreamlinere, der skulle have fløjet mellem Warszawa og Chicago, nu er stillet på jorden til og med oktober, skriver Seattle Times.

Reaktionen kommer som et svar på manglende fremskridt og klare udmeldinger fra Boeing om, hvornår Boeing 787-flyet igen forventes at få starttilladelse.

Groundingen skyldes en batteribrand i et Dreamliner-fly i Boston samt en overophedning under en indenrigsflyvning i Japan sidste måned.

Læs også: Billeder fra batteribrande i Boeing 787 Dreamliner

Læs også: Dreamliners mange mareridt

Den amerikanske havarikommission NTSB har konstateret, at branden skyldes en overophedning i en af batteriets otte celler, som spredte sig som en dominoeffekt til batteriets øvrige celler.

Tidligere har Elon Musk, designeren af batteriet, til det private rumfartsprojekt SpaceX og ejer af firmaet bag elbilen Tesla, været ude med sin mening om at anvende lithium-ion-batterier med store celler. Han mener, at cellerne i Boeings batteri er alt for store, hvilket gør batteriet meget ustabilt.

I hver Dreamliner findes der to batterier: et hovedbatteri og et til hjælpegeneratoren, den såkaldte APU.

I en e-mail til Flightglobal påpeger Elon Musk at det batteri, som han har designet til Tesla, består af flere tusinde små celler. Det betyder, at en overophedning i en enkelt celle ikke breder sig som en dominoeffekt gennem hele batteriet. Det er, mener han, tilfældet med Dreamliners batterier.

Elon Musk får ret i sine betragtninger af professor Donald Sadoway fra Massachusetts Institute of Technology. Professoren påpeger, at hvis batterierne skal redesignes, kan det betyde, at Dreamliner ikke kommer op at flyve igen før næste år.

Drealinerens batteri er fremstillet af lithium-kobolt, der har en meget høj energitæthed, men til gengæld meget nemt bliver ustabilt med overophedning til følge.

De amerikanske myndigheder (NTSB) har nu skilt batteriet, der brød i brand i Boston, ad og har udvalgt tre af de otte celler til nærmere undersøgelse. Samtidig er myndighederne også i færd med at teste et fungerende batteri for at se, hvordan det opfører sig.

Emner : Fly