Europæiske bilister tanker miljøskadelig palmeolie i stor stil

12. september 2013 kl. 16:414
En ny rapport viser, at forbruget af palmeolie som tilsætning til diesel er eksploderet inden for EU siden 2006.
Artiklen er ældre end 30 dage

Europæiske bilister fylder i stigende grad dieseltanken med palmeolie, som ifølge miljøorganisationer medfører skovrydning, tab af dyreliv og accelererende klimaforandringer.

Ifølge en ny rapport fra International Institute for Sustainable Development (IISD) og Friends of the Earth Europe er importen af palmeolie til biodiesel i EU steget med 365 pct. siden 2006.

Således anvendes der i dag 1,9 mio. ton palmeolie til biodieselproduktion i Europa. Dermed udgør palmeolie 20 pct. af den samlede produktion af grøn diesel i EU.

De største importører af palmeolie til biodiesel er Holland, Italien, Tyskland, Spanien og Finland, mens Danmark stort set ikke importerer palmeolie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten har også opgjort importen af palmeolie til brug i el- og varmeproduktion – som udelukkende forgår i Holland, Italien og Tyskland – og import til brug i fødevarer, som stort set foregår i alle lande. I det første tilfælde er importen vokset med 40 pct. og det sidste med 6 pct.

Forklaringen på den voksende import af palmeolie til EU ligger ifølge rapporten i, at palmeolie er nem at få fat i og meget billig – ikke mindst fordi udbyttet af oliepalmer er 5-10 gang højere på et givet areal end udbyttet af raps eller sojabønner.

Ifølge Friends of The Earth skal palmeolie betragtes som det mest ødelæggende agrobrændstof, fordi det er forbundet med en meget hurtig skovrydning i Sydøstasien. Skovrydning er årsag til accelererende klimaforandringer, skovbrande og smog i hele regionen.

Palmeolieplantager forbindes også med dårlige arbejdsforhold, børnearbejde og hundredvis af konflikter om jorden mellem lokalsamfund og palmeolievirksomheder, anfører den danske miljøorganisation Noah, som er en del af Friends of The Earth:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi mener, at import af palmeolie helt bør forbydes, og at man bør finde andre måder at drive transportsektoren på end med biobrændstoffer,« siger Bente Hessellund fra Noahs landbrugs- og fødevaregruppe.

Samtidig påpeger organisationen, at bilisterne udleder flere skadelige klimagasser med biodiesel af palmeolie i tanken, end når de kører på almindelig diesel, primært på grund af indirekte ændringer i arealanvendelsen.

Nur Hidayati fra Friends of the Earth Indonesien siger i en pressemeddelelse, at civilsamfundsorganisationer i de sydlige lande med frygt følger udviklingen i Europas biobrændstofpolitik:

»Den enorme stigning i efterspørgslen på palmeolie i Europa eskalerer skovrydning, land-grabbing og konflikter i Indonesien. Efterspørgslen på agrobrændstoffer skal reduceres – ellers vil europæerne bare forstærke problemerne for den indonesiske befolkning,« siger han.

Onsdag vedtog Europa-Parlamentet en række forslag omkring begrænsning af brug af biobrændstoffer – men et lille flertal blokerede dog for, at forslagene kunne gå videre til Europa-Kommissionen.

Læs også: Biobranchen: Europa-Parlamentet spænder ben for bæredygtige brændstoffer

Bente Hesselslund fra Noah kalder imidlertid Europa-Parlamentets tilslutning til et loft på 6 pct. for 1. generations biobrændstoffer for en lappeløsning og en delvis indrømmelse af, at agrobrændstoffer er et problem. Men uden at parlamentet for alvor vil gøre noget ved problemet.

EU har et mål om, at 10 pct. af energiforbruget i transportsektoren skal være vedvarende energi i 2010. Forslaget fra parlamentet lagde op til at begrænse andelen af biobrændstoffer til 6 pct. 1. generations biobrændstoffer og et krav om mindst 2,5 pct. biobrændstoffer fra affaldsprodukter i skov- og landbrug.

Biobrændstoffer udgjorde 4,7 pct. af EUs brændstofforbrug i 2012.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. september 2013 kl. 22:28

Lidt mere info:

http://www.wwf.dk/wwfs_arbejde/skov/palmeolie/

Et af punkterne er faktisk:

Ansvarlig udvikling af nye plantager. Blandt andet må der ikke etableres plantager i områder med biologisk eller kulturelt særligt værdifulde skove, som for eksempel primær skov

4
12. september 2013 kl. 22:04

Det er altså ikke fordi United Plantations plantager skiller sig ud fra andre plantager rent udseendes mæssigt. Området er smadret - oprindeligt landskab fuldstændig bulldozet, så der er køreveje mellem palmerne uanset om det er på flade områder eller på skrænter.. Kæmpestore ørkner og ikke et levested for Orangutang, pygmæ næsehorn og elefanter..

Når man sejler på floderne på Borneo eller kører over landet i bus, så er det hele bare smadret. Man bliver så skuffet og trist på naturens vegne.

Det er muligt at salg af palmeolie skaber indtægt for lokale bønder, men naturen er fuldstændig totalt smadret, så et forbud mod palmeolie er på høje tid.

3
12. september 2013 kl. 21:49

" »Vi mener, at import af palmeolie helt bør forbydes, og at man bør finde andre måder at drive transportsektoren på end med biobrændstoffer,« siger Bente Hessellund fra Noahs landbrugs- og fødevaregruppe. "

Det er ikke ret tit jeg er enig med Noah i nogetsomhelst, og slet ikke når det kommer til biler, men her har de altså fuldstændig ret. Biobrændsel er i sig selv slemt nok, men brug af regnskovsarealer til noget så banalt som brændstofproduktion er slet og ret kriminelt.

1
12. september 2013 kl. 18:08

Jeg har da læst at der gøres en masse for at have en bæredygtig produktion i Malaysia hvor man har oprettet RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Denne organisation uddeler certifikater til virksomheder der dyrker/fremstiller palmeolie udfra nogle fastsatte regler som bla. WWF er med til at fastsætte.

Den danskejede virksomhed United Plantation er meget aktive for at dyrke palmetræerne så "skånsomt" som muligt. På deres hjemmeside kan man se at de f.eks. bruger ugler til at bekæmpe skadedyr så de kan minimere brug af gift på deres plantager.
Der er da heller ikke noget børnearbejde på deres plantager og de er nærmest verdensberømte for de gode forhold deres arbejdere har med hospitaler/klinikker, skoler, gode boliger og vistnok endda eget bageri.

Man må håbe at de kan påvirke andre palmeolie-producenter og så kan vi vel bare være stolte over at et danskejet firma viser vejen frem.