Europæisk toppost til DMI-direktør

Direktøren for Danmarks Meteorologiske Institut Lars Prahm er udnævnt til ny generaldirektør for den europæiske meteorologiske satellitorganisation, Eumetsat, der er placeret i Darmstadt i Tyskland.

Lars Prahm overtager jobbet til august 2004 som efterfølger for tyskeren Tilmann Mohr, der har siddet på posten siden 1995.

Højt på den nye generaldirektørs dagsorden står det globale samarbejde.

Som ny generaldirektør vil Lars Prahm blandt andet arbejde for at styrke det globale samarbejde, så der kan etableres en overvågning af vejrsituationen over hele Jorden. (Foto: DMI) Illustration: DMI

»Det er vigtigt, at vi får styrket samarbejdet med tilsvarende satellitorganisationer, først og fremmest i USA, men også i Rusland og Kina, så vi kan få en global overvågning af hele Jorden,« siger Lars Prahm umiddelbart efter sin udnævnelse efter en afstemning blandt de 18 medlemslande i Eumetsat Council.

Skaber af DMI

Lars Prahm, 59 år, er uddannet civilingeniør fra DTU i 1971 og har en doktorgrad fra Købehavns Universitet i teoretisk meteorologi. Han har siden 1987 været direktør for Danmarks Meteorologiske Institut, hvor man altså nu skal på jagt efter en ny øverste chef.

Lars Prahm stod blandt andet i spidsen for sammenlægningen af forsvarets, luftfartsmyndighedernes og den civile vejrtjeneste, der i 1990 førte til dannelsen af det nuværende Danmarks Meteorologiske Institut.

Nye satellitter på vej

Eumetsat har omkring 150 medarbejdere og et årligt budget på ca. 300 millioner euro. Organisationen blev oprettet i 1986, hvor den overtag Meteosat-programmet til vejrobservationer fra satellitter fra den europæiske rumfartsorganisation ESA.

Eumetsat er ansvarlig for de vejrsatellitter, der leverer de billeder af Europa set fra oven, vi hver aften kan se i tv. Sidste år opsendte Eumetsat en ny avanceret vejrsatellit MSG-1 (Meteosat Second Generation) til afløsning for de gamle, udtjente Meteosat-satellitter. En følgesvend, MSG-2, forventes opsendt i begyndelsen af 2005, og MSG-3 vil være en reserve, der måske først vil blive opsendt i 2009.

»Men vi skal allerede nu til at tænke på, hvilke satellitter vi skal have i drift, når MSG-satellitternes tidsalder udløber omkring 2012, for der går omkring ti år med planlægning af nye store satellitter,« siger Lars Prahm.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten