Europæisk robotprogram giver store muligheder for danske virksomheder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Europæisk robotprogram giver store muligheder for danske virksomheder

Illustration: TI

Robotmiljøet i Danmark – og specifikt i Odense – har endnu engang sat sig selv på landkortet. Det giver helt nye muligheder for danske robotvirksomheder, som nu kan søge om tilskud til udvikling af proto­typer og forretningsplaner.

Programmet hedder Robot Union, og det er finansieret med 30 mio. kr. af EU og får deltagelse af 14 organisationer fra otte lande. Fra Danmark deltager Teknologisk Institut (TI), Made og Odense Kommune.

Der fortæller Kurt Nielsen, der er centerchef for robotteknologi og produktion hos TI i Odense:

»Den overordnede præmis for Robot Union er, at vi skal få flere små og mellemstore virksomheder til at udvikle nye robotløsninger og sørge for, at de kommer ud på markedet. Det er jo en industri, der er i kraftig udvikling. Men der er også nogle barrierer, for eksempel når det gælder omkostningerne til prototyper, som gør, at potentialerne slet ikke bliver udviklet godt nok,« siger Kurt Nielsen.

Læs også: Fingernem robot løser et af robotteknologiens helt store hovedbrud

Over de næste fire år skal 40 virksomheder tildeles op til 1,6 mio. kr. Dem kan de bruge til de indledende finansieringsfaser og adgang til udviklingsstøtte fra europæiske teknologicentre som f.eks. TI.

»Det gælder om hurtigt at kunne se, om en idé holder vand. Er det teknologisk muligt, kan den udvikles og komme ud på markedet? Det kræver bl.a. en forståelse for de miljøer, man skal levere til. Hvordan får virksomhederne for eksempel fat i de rigtige kunder, og hvor skal de lægge sig rent prismæssigt for deres produkter? Der kan vi gå ind og være sparringspartner, ikke kun på teknologisiden, men også på strategi,« forklarer Kurt Nielsen.

Afgrænsningen mellem robotleverandører og virksomheder i den traditionelle automationsindustri kan være lidt flydende:

»Vi vil nok primært se på start­ups. Det kan dog også være etablerede virksomheder, der gerne vil lave løsninger på et nyt område. Det primære er, at løsningerne er egnede til gensalg. Det skal altså ikke være traditionelle automations­løsninger, som er udviklet til en specifik kunde,« siger han.

Dansk robotmiljø har et godt navn

At det netop blev Danmark, som blev bedt om at deltage i ­Robot Union, overrasker ikke Kurt Nielsen. Gennem en årrække har TI sammen med hele det øvrige danske robotmiljø opbygget et stærkt brand. Det er blandt andet sket ved at være aktiv i europæiske projekter. Robot Union gik i luften 1. januar i år, så hele processen er også gået relativt hurtigt, da den første henvendelse kom i begyndelsen af 2017:

»Hele den udvikling, vi de senere år har set i Danmark, har gjort, at vi er kommet på landkortet i Europa. Man kunne se, at det vigtigt at få Danmark med, hvis projektet skulle være optimalt,« siger Kurt Nielsen.

Vi skal få flere små og mellemstore virksomheder til at udvikle nye robotløsninger og sørge for, at de kommer ud på markedet.Kurt Nielsen, centerchef, TI

Derfor tror Kurt Nielsen også, at vi i Danmark vil kunne få en relativt stor del af projekterne. Faktisk regner han med, at helt op til 25 procent, eller ti af dem, vil kunne uddeles til danske virksomheder.

Fra Made, som står for Manu­facturing Academy of Denmark, er der også stor tilfredshed med den danske deltagelse i Robot ­Union. Made har siden 2014 drevet forsknings- og innovationsprojekter, bl.a. inden for brugen af robotter i industrien.

Made-model som inspiration

Fokus har været på, at store virksomheder, små nichevirksomheder, teknologiske specialister og forskere har samarbejdet om at løse konkrete udfordringer.

I forbindelse med præsentationen af Robot Union sagde Merete Nørby, der er international chefkonsulent hos Made:

Læs også: Det skal være lettere at sikkerhedsgodkende samarbejdende robotter

»Den samarbejdsmodel og de gode erfaringer, vi har med modellen, gør vi nu brug af i Robot Union. Vi forbinder de små robotvirksomheder, som vi har mange af i Danmark, med store virksomheder inden for sektorer, der efterspørger flere automationsløsninger.«

Robot Union dækker fire områder inden for robotter og automation: fremstilling, agro-fødevarer, sundhed og civil infrastruktur. Størrelsen på virksomhederne går fra rene startups op til den europæiske definition af en SMV, hvilket vil sige op til 250 medarbejdere og 20 mio. euro i omsætning.

Ud over TI deltager følgende europæiske teknologicentre også i Robot Union: VTT Technical Research Centre of Finland (som også står for den overordnede koordination af Robot Union), TU DELFT i Holland, Tecnalia i Spanien og PIAP i Polen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten