Europæisk energieffektivitet i modvind

Danmarks mærkesag på energiområdet i EU er at indføre et direktiv, der skal fremme energieffektiviseringer. Men de europæiske energiministre kræver mere fleksibilitet i direktivet.

Med direktivet vil Danmark få EU's CO2-udslip endnu et nøk nedad. EU-landene har et mål om at reducere udslippet af CO2 med 20 pct. i 2020, men som det ser ud nu, vil EU kun nå halvvejs.

EU-Kommissionen har foreslået at stille mere præcise krav til, hvordan de 20 pct. skal nås for at sikre, at der sker fremskridt. Men det er op ad bakke, erkender klima- og energiminister Martin Lidegaard (R):

»Selv om vores regeringschefer har givet os den bundne opgave, at dette her direktiv skal vedtages, og vi skal nå målet om at udnytte energien 20 pct. bedre, så er medlemslandene i øjeblikket mere optagede af at kræve mere og mere fleksibilitet i direktivet, end de er af at sikre, at vi kan opfylde målsætningen,« siger han til Politiken.

Direktivet foreslår blandt andet, at elselskaber skal have pligt til at reducere kundernes forbrug med 1,5 pct. hvert år, som det allerede er tilfældet i Danmark, og at 3 pct. af offentlige bygninger hvert år skal energirenoveres.

Læs hele historien i Politiken på side 8.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kære Klimaminister Martin Lidegaard

Den mest oplagte måde at argumentere for vedtagelse af EU Kommissionens udspil vil være ved eksemplets kraft. I Danmark er vi en række energiselskaber, der dagligt samarbejder med industrien, boliger, serviceerhverv og kommuner omkring energibesparelser. Vi er de mest oplagte partnere, da vi er i daglig dialog med kunderne og kender deres behov.

Samarbejdet omkring energibesparelserne er bl.a. motiveret gennem regeringens krav om energibesparelser i energisektoren: olie, gas, fjernvarme og el. Vi er som energiselskab pålagt at reducere vores energiforbrug med 1,5% årligt. Det er en fremragende model, hvor vi sidste år reducerede industriens energiforbrug med omkring 138 GWh. Dertil kommer vores energibesparelser i kommuner, boliger og serviceerhverv.

Det er energibesparelser i den kommercielle sektor. Virksomheder reducerer sjældent energiforbruget hvis det betyder reduceret produktionskapacitet eller dyre investeringer med meget lange tilbagebetalingstider. I SE Big Blue reducerer vi industriens energiforbrug med meget høje ROI (IRR på 40% er ikke unormalt, red) og korte TBT. Dertil viser energibesparelserne sig direkte på virksomhedens bundlinje og dermed frigøres en række ressourcer til at vækste virksomheden. Slutteligt skaber en bevidst fokus på energieffektive løsninger og mere grøn profil en bedre rustet virksomhed til fremtidens stigende energipriser og forbruger med krav til produkter med lavt CO2 udslip.

I stedet for at forhandle direktivet på plads i EU regi med nærmest kun embedsfolk på et teoretisk niveau - grænsende til det hypotetiske -, så burde du i langt højere grad invitere os, samarbejdspartnerne i energisektoren og industrien, til Bruxelles, således vi kan vise direktivets formål og resultat ved eksemplets kraft. Det er god forretning og sund fornuft.

Vi sidder parat og venter på din invitation.

Med venlig hilsen SE Big Blue

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten