Europæisk atomorganisation: »Vi tager gerne det danske atomaffald«

Når det danske atomaffald skal i et slutdepot er det muligt at det langlivede affald, 233 kg bestrålet brændsel, kan ende i udlandet.

En sammenslutning af 10 lande, der blandt andet tæller Østrig, Irland og Slovenien, har skabt organisationen European Repository Development Organisation (ERDO). Den arbejder for at få et fælles slutdepot for langlivet, radioaktivt affald, og Danmark er mere end velkommen til at deltage i arbejdet.

»Det er medlemmerne, der tager beslutningen, men jeg er sikre på, at de meget gerne vil have Danmark med. I arbejdsgruppen er Østrig med, og her har man hverken atomkraft eller forskningsfaciliteter længere, og hele missionen for ERDO er at afdække behovet for opbevaring blandt de lande, som på et tidspunkt får brug for adgang til en dybtliggende facilitet,« siger Charles McCombie, talsmand for ERDO, til Ing.dk.

Tønde efter tønde med atomaffald står opmagasineret hos Dansk Dekommissionering i Risø og venter på at blive lagt i et sikkert depot. [foto: Jens Panduro/Polfoto Illustration: Jens Panduro/Polfoto

]

Dansk tavshed indtil for nylig

Faktisk har ERDO været så interesseret i at få Danmark med i samarbejdet, at organisationen allerede ved etableringen i 2009 sendte en forespørgsel til de danske myndigheder. Der kom dog ikke noget svar retur, og først i sidste uge begyndte de danske myndigheder at røre på sig. Ifølge Charles McCombie henvendte en person fra Udenrigsministeriet sig til ERDO for at få at vide, hvor langt projektet er nået.

»I sidste uge blev min kollega kontaktet af en dansk embedsmand, og han sendte noget opdateret information om ERDO arbejdsgruppen. Så det er den nuværende status, så vidt jeg er informeret« fortæller talsmanden.

Værtslandet er ikke fundet

Danmarks 233 kg brændsel kan godt nå at komme med i fællesdepotet, da ERDO ikke er nået ret langt med sine forberedelser. Ved udgangen af i år eller begyndelsen til 2012 vil arbejdsgruppen finde ud af, om der er tilstrækkeligt mange lande, som vil samarbejde om opførelsen af et slutdepot.

Først derefter skal man finde ud af, hvor depotet skal placeres, og der kan komme til at gå ti år, inden det står færdigt. Derfor er der heller ingen lande, som endnu har tilbudt at lægge undergrund til et slutdepot.

»Det er for tidligt. Vi vil faktisk fraråde landene at melde sig som værter i øjeblikket. Det er ikke en god idé at afgøre så tidligt, hvor det skal ligge, for der er stadig mange skridt, som skal tages inden den beslutning,« mener Charles McCombie.

Kan godt sendes til udlandet

Størstedelen af det danske atomaffald skal blive liggende i Danmark, men det langlivede affald kan godt blive sendt til udlandet.

»Politisk set er det sådan, at der i Danmark er taget en beslutning om, at vi skal have et dansk slutdepot, og så længe man holde fast i den beslutning, så er sådan et fælles europæisk atomaffaldsdepot kun interessant for den lille mængde affald, der kræver en særlig løsning,« har Anne Sørensen, der er sektionschef for den afdeling i Dansk Dekommissionering, der pakker og lagrer det radioaktive affald fra Risø, tidligere sagt til dr.dk.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men vi har altså andet at bruge det affald til. F.eks. et politisk hundeslagsmål, hvor der skal være plads til at sammenblande kraftreaktorer og forskningsreaktorer.

 • 0
 • 0

Jamen er Danmark så også åben for at stille sin egen undergrund til rådighed for affald fra de andre lande hvis det viser sig at Danmark er bedst egnet til et dybt slutdepot? Eller satser vi på en fribillet: af med vores eget affald så billigt som muligt og så melde os ud igen :)

 • 0
 • 0

Jamen er Danmark så også åben for at stille sin egen undergrund til rådighed for affald fra de andre lande hvis det viser sig at Danmark er bedst egnet til et dybt slutdepot? Eller satser vi på en fribillet: af med vores eget affald så billigt som muligt og så melde os ud igen :)

Hov, der er da ikke noget galt i at man vælger at kompensere andre for en ydelse, som man ikke selv har kompetence til at udføre.

 • 0
 • 0

F.eks. et politisk hundeslagsmål, hvor der skal være plads til at...

 • samt tilsyneladende en skatteyderbetalt 'molboløsning', der synes at kunne få 'skandalen' om overbetaling til private hospitaler til at blegne! :(
 • 0
 • 0

Tror I ikke, at problemet er, at departementerne ikke taler sammen? Der er ganske givet folk, som ved alt om sagen, men de kommer enten ikke til orde, eller også er der bare lukket! Opret dog en fælles database, så de forskellige bare kan søge efter f.eks "atomaffald" så dukker der nogle muligheder op. Så er det da bare om at handle. Jeg ved det lyder nemt, men nemme brugbare løsninger falder aldrig i dog jord, når det kan gøre besværligt.

 • 0
 • 0

Var det ikke dette affald som voksede fra 600 til 10.000 m3.... ?

http://ing.dk/artikel/118804-lastbil-skal-...

 • Nu ved jeg intet om dette affald, men det må være ret flygtigt...

Det er der jo ikke ændret på, tilbuddet gælder kun for de 233kg brændsel, alt det radioaktivt forurenede materiale hænger vi stadig på, som jeg forstår det er det alt fra gammelt tøj til gulvbelægning, turbiner, rør, kabler, og blyafskærmninger, det leder så til spørgsmålet: Findes der en detaljeret liste over affaldet?

Kunne man ikke dumpe den smule lavt radioaktive affald i den gamle sarkofag i Tjernobyl, det kunne give et tilskud til en ny sarkofag, og den skal alligevel stå forseglet det næste par tusinde år.

 • 0
 • 0

Megen ståhej for et lille problem. Samarbejde burde være løsningen, men det hele ender i politisk småfnidder - svarende til at alle skal sørge for egen forurening - deponering af dagrenovation i egen have! Det giver så et problem for de, de bor i lejlighed. En sikker løsning på problemet kunne være, at Bertel sendte en dartpil mod et Danmarkskort (forudsat kan kunne ramme) - på dette sted borede man så et depot i en passende dybde, forseglede hullet og kunne så tage fat i et andet problem. Altså under forudsætning af, at man afviste ethvert samarbejde med udlandets kesperter.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0

"Affaldet" er ikke et tekniske problem set med globale øjne.

Men, politisk set, vil man gerne have et problem, med "atom-affald i Danmark".

Det er jo helt klart, at den næste sætning, der kommer i den sag fra politikerne bliver, "Hvad skal vi så gøre med affaldet fra et evt. dansk a-kraftværk - se bare alle de problemer de 233 kg fra Risø gav".

 • 0
 • 0

.. har man alligevel besluttet at bruge det oestlige anlaeg, hvis det rent faktisk skulle vise sig at blive noedvendigt, saa kunne man ikke dumpe det i REGAN VEST?

Hvis stedet er bygget til at kunne modstaa at blive atombombet, er det vel solidt nok til dette ogsaa.

 • 0
 • 0

@Mishael,

Jamen er Danmark så også åben for at stille sin egen undergrund til rådighed for affald fra de andre lande hvis det viser sig at Danmark er bedst egnet til et dybt slutdepot? Eller satser vi på en fribillet: af med vores eget affald så billigt som muligt og så melde os ud igen :)

 • ingen tvivl om det kunne der tjenes penge på. Men det haster, både Rusland og Australien hat vist interesse for et fælles deponeringssted for atomaffald. De sidste synes det må være rimeligt at de tager sig af denne del, de tjener jo en masse penge på at eksportere uran. Her var tømte lejer en oplagt mulighed for deponering. En fælles løsning er at foretrække frem for mange småløsninger - svarende til at alle skulle deponere deres egen affald på egen grund.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten