Europæere skal have intelligente elmålere inden 2020
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Europæere skal have intelligente elmålere inden 2020

Senest fra 2020 skal op mod 495 millioner europæere være i stand til at vaske tøj eller lade elbilen op på det billigste tidspunkt på døgnet. For inden da skal mindst 80 procent EU-borgere have en intelligent elmåler installeret.

Det fortæller EU-parlamentsmedlem Britta Thomsen (A), som netop har været med til at forhandle EU's tredje store liberaliseringspakke på plads.

Formelt skal aftalen først stemmes igennem på torsdag, men da alle parter nu er enige om indholdet, så er det helt sikkert, at pakken bliver vedtaget på torsdag, siger hun.

Den simple elmåler, som tæller ét tællerskridt frem, hver gang vi har brugt én kilowattime, har nu retning mod de evige elektronikgenvindingspladser. De fleste EU-borgere får en økonomisk fordel ved at vaske tøj om natten og vælge el-leverandør om senest 10 år. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Hvorfor skal det vare helt til 2020, før alle EU-borgere kan regne med at få mulighed for at planlægge deres elforbrug?

»Vi skal også have lært folk at bruge muligheden,« siger hun.

Tror du ikke, folk lynhurtigt finder ud af, at de kan spare mange penge, hvis de først får sådan en elmåler inden for dørene?

»Jo, men vi taler om 495 millioner mennesker. Der har været nogen modstand fra flere nationalstater, fordi det koster penge. Men parlamentet har presset på, og nu er det altså lykkedes at få aftalen på plads,« siger hun.

Forhandlingen er foregået mellem tre parter - parlamentet, kommissionen og ministerrådet.

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Overgang til prisfleksibelt elforbrug kræver at elforbruget afregnes til de varierende priser på børsen, og dermed at elforbruget typisk registreres for hver eneste time. De mange registreringer gør det nødvendigt at fjernaflæse en elmåler med timeregistreringer.

Der er intet intelligent i en sådan måler, den registrerer blot elforbruget over kortere tidsintervaller. Automatisk styring af apparater efter et prissignal bør indbygges i apparaterne, eller i et separat kontrolsystem.

Lad os en gang for alle få aflivet fejlbetegnelsen "intelligente elmålere".

 • 0
 • 0

Nu behøver det jo nødvendigvis ikke at hænge sammen med måleren. Den prisbetonet afregning kan styres helt uden om måleren eller sammenholdes med målerdata ved aflæses (udlæsning af data) det kræver bare bredbånd. Faktisk kan mange af de elektroniske måler vi har siddende i vores huse i dag omprogrammes.!

 • 0
 • 0

Hvorfor er der ikke et klogt hoved/ firma der laver en clip-on enhed til de gamle elmålere som så sidder og taster på skivens rotation. Den kunne jo monteres op mod internettet af den lokale installatør som alligevel har en plompe tang. Installatøren kunne oprette en vpn forbindelse direkte til energinet.dk. Hvis man lavede 50 mill. enheder af dem er vi vil nede i en kostpris på 20 kr pr. stk. og vi ville spare milliarder i strøm/CO2. Desuden kan denne enhed hackes så meget man vil, de får jo intet ud af det når den ikke er i indgreb med måleren, så går det sjove lidt af.;-)

 • 0
 • 0

Så kan vi der igennem mange år måske få lidt tilbage af det vi betalte for vaskemaskinen med startur. Det er altså ikke svært at trykke på den knap på min vaskemaskine der sikre at den først starter når jeg sover, det har den gjort i over 15 år. Tænk at der skal så meget til for at få selv højt uddannede til at tænke sig om.

 • 0
 • 0

Her i Finland har vi noget der hedder "natström". Mellem 22 och 08 er strömmen billigere. (Sommertid 23-09) Godt nok er den faste afgift (lidt) höjere. Det er standard at have det når man bruger meget ström, f.ex. har elopvarmet hus. "I gamle dage": Frem til ca -75 (i hvert fald var der ikke så når vi flyttede til Finland i -85) var der forskel i spändingen så man såg at lyset blev lidt svagere men så er der ikke mere. Vi vasker op om natten og vi körer opvaskemaskinen også nattetid (vi kan sätte den at gå igang efter f.ex. 3 timer)

 • 0
 • 0

Nu bor jeg i en ejerforening med 215 ejerlejligheder og et fællesvaskeri - og sådanne nogen er der sq mange af idag.

Hvordan skulle vi kunne udnytte intelligente målere, når åbningstiden er 07 - 22 ?

Mvh B.J.

 • 0
 • 0

Nu kan DK jo så godt lide at sammenligne sig med Tyrkiet, så lad mig lige nævne, at i ferielejligheden dér er der tre takster: dag-, aften- og natstrøm. Vaskemaskinen, der blev installeret her i marts, kom som en selvfølge med såvel tidsur som separat tilslutning til koldt og varmt vand (gratis solvarme). Men de kan jo heller ikke finde ud af noget som helst.

 • 0
 • 0

Nu bor jeg i en ejerforening med 215 ejerlejligheder og et fællesvaskeri - og sådanne nogen er der sq mange af idag.

Hvordan skulle vi kunne udnytte intelligente målere, når åbningstiden er 07 - 22 ?

Mvh B.J.

Nej du har ret. Vi må hellere droppe det - tænk at de ikke har overvejet at der er nogen der ikke kan udnytte hver eneste lille fordel i ordningen. :-(

 • 0
 • 0

Kære Tom

Jeg har ikke noget imod, at nogen kan udnytte intelligente målere, men fordelen ved benyttelse af disse målere er meget begrænset i (ejer)lejligheder med f.eks fællesvaskeri. Man skal tænke på, at der ofte er beboelse ovenpå disse, hvorfor man ikke kan vaske om natten - tilsvarende for maskiner i køkkenet.

Tilsvarende er muligheden for at udnytte intelligente målere i forbindelse med opladning af biler ikke muligt i praksis, idet de såkaldte "lillebror"-bander her i området har det med at ødelægge alt, der ødelægges kan.

Indtil videre har vi her i ejerlejlighedsforeningen skiftet el ud med gas nede i fællesvaskeriet, hvorimod brugen/effekten af at udnytte intelligente målere er vurderet til at være lig nul.

Når man ser, hvordan de enkelte løsninger for en bolig (læs villa) skaleres op til at gøre sig gældende for alle beboelser/ hele landet; ja så passer regnstykket ikke længere.

Mvh B.J.

 • 0
 • 0

Hej Benny

Jeg kender problemet fra det lejlighedskompleks hvor min søn bebor.....ingen vask om natten, men her på den sidste generalforsamling, var der en, der spurgte om man ikke kunne opføre et "lille" separat vaskehus på fælles arealet.....det blev ikke vedtaget denne gang.... men det kommer nok op som et forslag næste år.

Jeg giver hermed ideen videre. Den løser problemet med nattestøj og vil kunne udnytte nattakster.

 • 0
 • 0

Nuomdage er jo opvaske/vaskemaskiner helt anderledes end tidligere. De laver jo nästen ikke noget stöj. det som larmer mest er når vannet tömmes eller i vaskemaskiner tömmes och fyldes på nyt. Selve maskinen laver så lidt stöj at man kunde have den i sovevärelset.

 • 0
 • 0

Glem ikke at disse tåber i de andre lande ikke engang kan finde ud af at pålægge elprisen med en FAST ENERGIAFGIFT så den faktiske elpris kun bliver en brøkdel af afgiften. Så vent bare til de med Danmark som forbillede også indfører en fast enerigafgift på ca 1,20 kr/kw. Så kan det ellers nok være, at de dropper deres tåbelige natspareprogrammer. Vi her i Danmark er jo trods alt både de rigeste og de klogeste, og det ville iøvrigt også være alt for besværligt for en skatteminister med en bankuddannelse at skulle kunne håndtere en varialbel energiafgift. Tænk, hvis bankrenten var billigere om natten end om dagen. jeg siger bare: rent kaos

 • 0
 • 0

Hej Bjarke

Tak for svaret og vi er (her været) inde på noget af det samme.

Økonomien hænger stadig, for hvor mange vil fylde vaskemaskinen op efter kl. 22 og hvor mange vil tømme maskinen en time senere, således at flere kunne bruge samme maskine i tidsrummet 22 - 07.

Det er noget lettere i en bolig, hvor man starter vasken forprogrammeret efter kl. 22 og tager den ud af maskinen efter morgenbadet.

Vores ejendom er så lydt, at man kan høre naboerne tale gennem væggene, så en vask ved 03-tiden fremmer sq ikke vendskabet !

Men det kunne være godt, hvis man kunne "opfinde" intelligente målere, der var særligt indrettet til den boligmasse man ser i de indre bydele, herunder hvordan en elbil kan blive ladet uden at ledningen blev ødelagt hver aften/nat - for så er vi kommet et stort skridt videre.

MVJ

B.J

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten