... ved protektionistisk tænkning, slår revner.
Patenter er baseret på et samfundstænkning, hvor ideer og indsigt, er en sjælden råvare, og hvor udvikling motiveres af økonomisk vinding. Sådan er det sikkert også i nogle miljøer, men for mange er det naturstridigt, at ideer, tanker og viden er nogens ejendom. Kreativitet og opfindsomhed trives ikke med smålighed og grådighed.
Hvis vi skal have generel vækst i samfundet, skal det at skabe konkrete og reelle værdier, hele tiden gøres lettere. Et grundlæggende princip i kapitalismen er; at den der kan gøre det bedst og billigst, skal gøre det. Patenter forhindre dette og er dermed en bremse for væksten.
Man kan så argumenterer for at virksomheder ville holde op med at udvikle nye produkter og metoder, hvis de ikke kunne beskytte det mod konkurrence. Men det ville samtidigt blive en langsom død for samme virksomheder. Så mon ikke de ville kunne finde andre måder at eksisterer på? F.eks. ved at gøre det de er bedst til...
På langt de fleste områder er patenter, blot et fordyrende og besværligt led i produktionen. En undtagelse er måske medicinalindustrien. Men selv her, er der andre mulige løsninger.
På lang sigt må patenter ud. Det er ikke til gavn for helheden og væksten i samfundet. Ideer og opfindsomhed er ikke længere en mangelvare. Det er dem der omsætter ideerne til reel værdi, der bør have den økonomiske motivation. Ikke dem der flytter rundt på værdierne.