Europa tæt på naturgas-korridor fra Azerbaijan

EU og Azerbaijan har underskrevet en strategisk aftale, der skal bringe Europa nærmere en egentlig sydgående gaskorridor. Det vil give EU endnu en gaskilde og Azerbaijan adgang til det lukrative europæiske marked.

»Da gasimporten stiger i de kommende årtier, har vi brug for nye leverandører. Azerbaijan er, samme med vore øvrige partnere, blandt de vigtigste,« siger energikommissær Günther Oettinger i en pressemeddelelse.

Gassen strømmer allerede ind i EU fra de omgivende områder. Norge og Rusland er de helt store eksportører, men også lande som Qatar sender stadig større mængder af flydende naturgas til havne i Europa.

EU har længe haft en sydgående korridor i tankerne for at sikre endnu et ben i forsyningen og dermed større forsyningssikkerhed i takt med, at gasimporten stiger. Ifølge US Energy Information Administration har Azerbaijan 850 milliarder kubikmeter dokumenterede naturgasreserver, og derfor udgør den tidligere sovjetiske stat en vigtig aktør fremover.

Flere projekter konkurrerer om gasføring

Azerbaijanerne er dog ikke alene. Flere rørledningsprojekter kæmper om at blive det første, der fører gas til Europa. Det mest kendte projekt er Nabucco-ledningen, der efter planen skal opføres fra 2012. Ruten går fra den tyrkisk/georgiske grænse til Baumgarten i Østrig.

Den anden store konkurrent er South Stream-projektet, som ledes af russiske Gazprom. Projektet skal føre sibirisk gas fra Rusland over Sortehavet frem til Østrig i Europa. Italienske ENI er partner, og prisen for konstruktionen forventes at blive 15 milliarder euro (111 mia. kroner).

Ved siden af de to store er der også mindre projekter som TAP, Trans-Adriatic Pipeline, og ITGI, the Turkey-Greece-Italy Interconnector, der alle har potentiale til at blive vigtige aktører i den sydlige gaskorridor.

Aftalen mellem EU og Azarbaijan siger intet om mængder af gas, og derfor er den stadig kun på strategisk niveau. Ifølge EU-Kommissionen kan der dog blive tale om "betydelige mængder" naturgas.

Dokumentation

Pressemeddelelse

Emner : Naturgas
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med etableringen af Nordstream gasledningen ned gennem Østersøen vil Rusland kunne transportere yderligere 55 mia. kubikmeter naturgas direkte til Tyskland og derfra videre til Nordeuropa, herunder Danmark. Men det er næppe nok til at dække den forventede stigning i forbruget fordi vi heldigvis dropper de stærkt forurenende kul. Rusland dækker knapt 30% af Europas gasforbrug og vil næppe nå over 40%. Det kan man næppe kalde monopol. Sidste år faldt Ruslands eksport til Europa faktisk 30% og indtægten 40% på grund af de faldende gaspriser. Det skyldes primært en stigende import af flydende naturgas (LNG), som egentlig var tiltænkt det amerikanske marked. Men her er der gjort så store fund af skifergas, at det har trykket prisen. Norge er fortsat i stand til at øge sin gasproduktion, er nu udgør ca. 90 mia. kubikmeter årligt. Selv bruger de under 0,5 mia. kubikmeter. Sandheden er, at Rusland er meget mere afhængig af indtægterne, end vi er af at importere gassen - fordi både vore gaslagre og terminaler til modtagelse af LNG udbygges, så Europa hverken er afhængig af Rusland, Norge, Mellemøsten eller Afrika. Men jeg tror, at Europa har større interesse i økonomisk udvikling af Rusland end i udviklingen i Azarbaijan.

  • 0
  • 0

Helt enig i den globale problemstilling, men kineserne bruger kul uanset, om vi dropper dem eller ej. Vores forbrug påvirker kun prisen marginalt. Desværre har kineserne ikke samme adgang til billig naturgas (endnu).

  • 0
  • 0

Jens Utoft skriver: "Rusland dækker knapt 30% af Europas gasforbrug og vil næppe nå over 40%. Det kan man næppe kalde monopol." Lidt afhængig ag definitionen på et monopol, så betyder nedsat gasmængde fra Rusland hvergang at prisen stiger og specielt Østeuropa og Tyskland hurtigt melder om mangel på gas. Så jo flere "omveje" af gasledninger fra store produktionssteder jo bedre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten