Europa slår alarm om mikrobølgevåben

2. november 2012 kl. 05:0210
Et nyt fælleseuropæisk forskningsprojekt skal munde ud i retningslinjer til bedre sikring af kritisk infrastruktur mod mikrobølgevåben i Europa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis computerens skærmbillede pludselig fryser, eller serveren genstarter, så kan der ligge mere end en tilfældig computerfejl bag. Det er nemlig nogle af de effekter, som de stadigt mere avancerede mikrobølgevåben kan forårsage. Og hvis de bliver rettet mod kritiske systemer i energisektoren eller vitale systemer på et hospital, kan den form for usynlige angreb i princippet koste menneskeliv.

Selvom det måske kan lyde som det rene science fiction, så er truslen fra mikrobølgevåben stigende, vurderer eksperter. Derfor har EU bevilget millioner af euro til forskningsprojektet Hipow - Protection of Critical Infrastructures against High Power Microwave Threats. Altså beskyttelse af kritiske infrastrukturer mod højeffekt mikrobølgetrusler.

'Den potentielle trussel fra High Power Microwave (HPM)-våben og andre radiofrekvens-enheder er steget til et niveau, som må betragtes som alarmerende. Skadelige angreb udført af billige, lavteknologiske enheder kan forventes hvor som helst når som helst (EM-terrorisme), og mulige forstyrrelser med fatale konsekvenser bliver betragtet som værende realistiske i operationelle omgivelser,' fremgår det blandt andet af Hipow-projektets hjemmeside.

Norge står i spidsen

Den administrative leder på Hipow-projektet, seniorforsker Odd Harry Arnesen fra det norske Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), forklarer, at det eksempelvis kan få ganske alvorlige konsekvenser, hvis det elektroniske udstyr på et hospital bliver ramt af en elektromagnetisk puls fra et mikrobølgevåben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og den form for trusler stiger, i takt med at elektroniske systemer spiller en stadigt mere central rolle i den kritiske infrastruktur, påpeger han.

»Det hænger sammen med modtageligheden. Hvis der ikke er mange mål, der kan blive påvirket, så ville der ikke komme nogen angreb. Men der er flere og flere mål. Derfor stiger sandsynligheden og konsekvenserne også. Det er begrundelsen for dette EU-projekt,« siger Odd Harry Arnesen.

Læs også: Ny it mere sårbar over for mikrobølgeangreb

Selvom Norge ikke er medlem af EU, så er FFI alligevel koordinator på det EU-støttede forskningsprojekt. Det skyldes, at Norge, modsat mange andre lande i Europa, allerede har retningslinjer på plads, som kan sikre mod angreb med mikrobølgevåben, og derudover deltager Norge desuden i Europæiske Økonomiske Fællesskab og er den vej rundt berettiget til nogle af EU's forskningsmidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hipow bliver finansieret under EU's 7. rammeprogram, og projektet har til formål at afdække, hvordan europæisk infrastruktur - eksempelvis energiforsyning - kan sikres mod angreb med mikrobølgevåben. Det vil sige koncentrerede elektromagnetiske bølgeformer, som kan få it-systemerne i eksempelvis et kraftværk eller på et hospital til at gå ned.

Retningslinjer for best practice

Ganske vist er der stort set ingen eksempler på koordinerede angreb med mikrobølgevåben i Europa, men det er formentlig blot et spørgsmål om tid, mener Ernst Krogager, civilingeniør, dr.techn. og seniorforsker ved Forsvarets Materieltjeneste. Han peger på, at teknologien er moden, mens det moderne samfund i høj grad beror på, at elektronikken fungerer.

»Man skal selvfølgelig passe på ikke at råbe 'ulven kommer', men teknologien, der skal bruges til mikrobølgevåben, er blevet mere tilgængelig. Hipow handler om at være forberedt på den form for angreb, så de ikke kommer fuldstændigt som en overraskelse,« siger Ernst Krogager, som er den danske repræsentant i Hipow-projektet.

Projektet forventes at generere flere konkrete slutresultater. Dels bliver der arbejdet på at udvikle detektorer, der kan afgøre, om der har fundet et angreb med et mikrobølgevåben sted, ligesom der også bliver spekuleret i, at detektorer skal kunne retningsbestemme, hvorfra en mikrobølgeimpuls kommer.

»Selvom pulsen kun varer et kort øjeblik, så er det væsentligt at kunne identificere, om der er tale om et mikrobølgevåben. Angrebet kan ellers ligne et hackerangreb eller en computerfejl, der får en server til at genstarte, og så er det svært at vide, hvordan man skal forholde sig,« siger Ernst Krogager og tilføjer, at selv et kort angreb, der får en server til at genstarte, kan være alvorligt nok i sig selv, hvis serveren indgår i en kritisk funktion.

Ud over en detektor skal Hipow resultere i en form for håndbog med best practice-retningslinjer, som kan implementeres i kritisk infrastruktur, så skaden ved eventuelle angreb med mikrobølgevåben minimeres.

Det kan eksempelvis dreje sig om, hvor langt der bør være fra et hegn til en bygning med et serverrum, da mikrobølgevåben ikke nødvendigvis rækker særligt langt. En anden retningslinje kunne være, at it-systemerne i en kritisk infrastruktur skal være omgivet af et såkaldt Faraday-bur. Det vil sige en elektrisk ledende struktur som for eksempel et trådnet, der beskytter mod udefrakommende elektromagnetiske impulser.

»Almindelige afskærmninger såsom kabinetter til stationære computere giver ikke automatisk ekstra beskyttelse, da der kan forekomme resonansfænomener, såfremt det elektromagnetiske felt kan finde vej gennem kabler eller andre koblingsveje,« forklarer Ernst Krogager.

DI: God idé

Chefkonsulent i DI's brancheorganisation for telekommunikation og it, Itek, Henning Mortensen ser frem til, at der kommer nogle generelle retningslinjer for, hvordan kritisk infrastruktur bedst kan sikres mod angreb med mikrobølgevåben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»DI hilser Hipow-projektet velkomment. Der er behov for mere fokus på beskyttelse af kritisk infrastruktur i Europa. Hipow-projektet kan bruges til at få sat fokus på én mulig trussel og give gode råd til, hvordan en sådan trussel bedst kan imødegås,« skriver Henning Mortensen i en mail og fortsætter:

»Fra Danmark deltager alene Forsvarets Materieltjeneste. Det er godt at se dansk deltagelse. Men det er vigtigt, at resultaterne også formidles videre til andre sektorer, som kan siges at udgøre kritisk infrastruktur - herunder det private erhvervsliv. Derfor ser vi også med stor tilfredshed på, at det er en del af formålene at få indarbejdet resultaterne i gældende sikkerhedsstandarder tillige med indarbejdelse i risikovurderinger.«

Hipow

Hipow står for 'Protection of Critical Infrastructure against High Power Microwave Threats' og er et forskningsprojekt under EU's 7. rammeprogram i kategorien FP7-Security.
Projektets formål er at finde frem til en bedre sikring af kritisk infrastruktur mod angreb med mikrobølgevåben - blandt andet ved at definere best practice-retningslinjer i forhold til beskyttelse af it-systemer.
Konsortiet bag Hipow består af 14 organisationer fordelt på 10 europæiske lande - herunder Forsvarets Materieltjeneste i Danmark.
Projektets varighed er 36 måneder - det slutter i 2015. Budgettet er på 4.756.371 euro (ca. 35,5 mio. kr.).

Mikrobølgevåben

Et mindre kraftfuldt våben kan transporteres ved håndkraft, men har til gengæld en begrænset rækkevidde. Styrken kan være på flere gigawatt, hvilket giver en meget lang rækkevidde. Til gengæld vil det fylde en del og næppe være specielt mobilt.
Våbnets dækningsområde og rækkevidde afhænger desuden af den benyttede antenne. Selvom et mikrobølgevåben kan kræve meget energi for at være effektfuldt, vil energien kun være påkrævet i ganske kort tid, før effekten kan opnås - eksempelvis at en server går ned.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
3. november 2012 kl. 19:03

det er seriøst dårligt EMC design som vil noget ;+)

10
3. november 2012 kl. 12:32

Lyder lidt som diskussionen om de skadelige mikrobølger fra mobil telefoner og - master. Om føje år er jeg derfor bange for, at vore børn går rundt som hjerneskadede umælende zombier. Og senest har vi læst om madguruer, som fortæller at mad, tilberedt i en mikrobølge ovn, har mistet en stor del af sin ernæringsværdi. Så om føje år bliver mange af vore børn underernærede umælende zombier, uanset hvor meget de spiser af maden fra mikrobølge ovnene.. For slet ikke at tale om vore pensionister. De får jo udleveret færdigpakket, frossen mad fra storkøkkenet, som skal tilberedes i en mikrobølgeovn.. De dør måske en tidlig død p.g.a. fejlernæring.. Det er fane'me uhyggeligt, du..

9
3. november 2012 kl. 08:51

Der er ikke noget Batman over det. En mikrobølgeovn kan ombygges en smule, så kan du på mange meters afstand sætte naboens PC ud af drift. Ulempen er, at du risikerer at gøre skade på dig selv og dine egne ting i processen. Eksempelvis risikerer du at dine øjn bliver uigennemsigtige, hvis de udsættes for ekstremt kraftige mikrobølger. En forsker beskrev det en gang som "det lød som popkorn poppede i mit hoved", hvorefter han var blind.

8
2. november 2012 kl. 23:15

Dette dokument kom i 1976:https://www.magdahavas.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/BIOLOGICAL_EFFECTS_OF_ELECTROMAGNETIC_RADIATION-RADIOWAVES_AND_MICROWAVES-EURASIAN_COMMUNIST_COUNTRIES.pdf

Det trådløse samfund, mobilmasterne, wifi-systemer, SMART-grid teknologier, SMART phones, TETRA teknologi etc. er udløbere af forskning i mikrobølgeteknologi, markedsført som kommunikations- og underholdningsteknologi.

Se denne 30 minutters reality update med fysiker Barrie Trower, tidligere ansat i British Navy og ekspert i mikrobølgevåben:https://www.youtube.com/watch?v=ZdB-tbzJSrk

Ud over den konstante påvirkning fra pulserede mikrobølgesignaler findes der selvfølgelig også directed energy weapons, såkaldt Active Denial systemer, herunder det såkaldte Long Range Acoustic Device (LRAD) som officielt kun anvender hørbar lyd, men som anvendes på afstand til at afvise bla. pirater og demonstranter. Testet på kvindelige demonstranter i Storbritannien på et tidspunkt.

6
2. november 2012 kl. 16:35

Spørgsmålet i 30'erne var kan de her radio bølger bruges som våben (direkte våben). Det med effekten til kunne lamme noget. Folk fra Kalundborg burde kunne komme med nogle erfaringer :-)

5
2. november 2012 kl. 14:57

Det virker som et meget søgt og utroværdigt emne.

Jeg synes her at vi skulle nævne alle de gange at noget som helst er blevet angrebet med et mikrobølgevåben... samt den enorme skade det har gjort i hvert tilfælde.. For det er oplagt at nordkorea bygger nogle dronefly med mikrobølgevåben og angriber nogle danske hospitaler.

Om så de kunne putte en megawatt effekt i sådan et fly så ville det intet gøre. Vi lever i et civilt samfund der er helt ubeskyttet. Hvis du vil lave noget skade så kan det gøres så rigeligt med de bare hænder, computere er ganske sårbare overfor hænder, skal vi lave et forskningsprojekt for at beskytte mod hænder?. Hvis du har en nedstryger så kan du tage storebæltsbroen ned. Det er så hovedløst et scenarie at nogen skulle angribe med mikrobølger. Militære radarer er op til megawatt mikrobølger, hvor mange tusinde fly bliver ikke dagligt 'angrebet' af det?

Sikke en gang BS Christiansen.

apropos megawatt radar, word on the street er at de besøgende fra rummet's fartøjer kan påvirkes når en radar med meget høj effekt låses på dem. i visse tilfælde nok til at forstyrre deres fremdrift så de falder ned.

4
2. november 2012 kl. 12:01

-som vel egentlig slet ikke er så ny endda, for siden A-bomben og dens slægtninge har selv skurkene relativt nemt kunne lave Dirty udgaver af den, som kan tæve EMP (elektro magnetiske pulser) af sted der noget mere ødelæggende, end en overflyvende Boeing-dims (eller hov er de udstyret med små atomare enheder om bord)...

Dirtybombs er en spredning af radioaktivt materiale, det er en almindelig eksplosion som er forurenet med radioaktivt materiale og det udsender derfor ikke en elektromagnetisk impuls (EMP). Det fremgår ret tydeligt af artiklen at der er tale om mikrobølger som sendes mod et mål og ikke om sprængning af små atombomber... (PS der er ikke nogen atomreaktor i din microbølgeovn)

3
2. november 2012 kl. 11:30

Smart nok, endnu en "NY POTENTIEL TERROR TRUSEL".

-som vel egentlig slet ikke er så ny endda, for siden A-bomben og dens slægtninge har selv skurkene relativt nemt kunne lave Dirty udgaver af den, som kan tæve EMP (elektro magnetiske pulser) af sted der noget mere ødelæggende, end en overflyvende Boeing-dims (eller hov er de udstyret med små atomare enheder om bord)...

Hvad med om man lavede en lov imod at sprede viden om hvad man potentielt kunne gøre for at ødelægge verden for hinanden,.. -ingen ville holde den. men jeg synes det er langt bedre end at male potentielle måder vi alle kan omkomme på vægen.

2
2. november 2012 kl. 11:14

Det er ren Batman det her, der er vist nogen der ser for mange film og ikke er i stand til at skille fiktion og virkelighed fra hinanden længere...

1
2. november 2012 kl. 09:43

Ja, vi lever i interessante tider ;)

Hvis ikke Sandy og andre uvejr lægger samfundets infrastruktur ned, så kan Boeing levere en luftbåren elektromagnetisk impuls, der rister kredsløbene i al elektronik ... Og hvis vi ruster os i tide, kan vi - måske - undgå, at den næste solstorm gør det samme på en global skala ...