Europa skal bruge mere flydende naturgas
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Europa skal bruge mere flydende naturgas

EU-Kommissionen ser flydende naturgas, LNG, som en backup i en krisesituation, hvor Europa kommer til at mangle gas i ledningsnettet. Det fremgår af kommissionens oplæg til en energiunion, der skal sikre billig, sikker, bæredygtig og økonomisk overkommelig energi til alle EU-borgere.

Læs også: Nu skal Europa storsatse på fjernvarme

I oplægget skriver kommissionen blandt andet, at den nu vil undersøge det fulde potentiale i at anvende mere flydende naturgas (LNG) i Europa, herunder som backup i krisesituationer, når EU-landene mangler naturgas i rørene.

Kommissionen vil udarbejde en omfattende LNG-strategi, der skal se på, hvordan man får bragt prisen på LNG ned i forhold til almindelig naturgas. Den skal også vurdere, hvordan de nødvendige ledninger til at forbinde LNG-havne og -terminaler med de europæiske forbrugere kan etableres.

Også potentialet for gaslagring i Europa og muligheden for at lagre tilstrækkelig gas til vinterperioden vil blive behandlet i den sammenhæng.

Karsten Plauborg, chef for Dong Energys LNG-aktiviteter, finder det positivt, at kommissionen nu giver LNG opmærksomhed:

»Vi ser stadig et ret stort potentiale i flydende naturgas, der i den grad har sikret Japan energi og vist sit værd, når vi taler energisikkerhed (i forbindelse med Fukushima-havariet, red.),« siger han.

Læs også: Ny terminal til flydende naturgas vil ændre Europas gasmarked

Dong Energy regner med, at markedet for LNG vil vokse, og at flydende naturgas dermed får en større andel i Europas energimiks.

Ifølge Dong Energy kan man - når gassen køles ned til minus 162 grader - transportere og opbevare 600 gange så meget energi på den samme plads, som almindelig naturgas kræver.

Den flydende naturgas blev for eksempel brugt til energiforsyning i Japan, da landet i 2011 lukkede sine atomkraftværker ned som en konsekvens af ulykken på Fukushima-værket.

Læs også: Naturgas skal erstatte japansk atomenergi

Det samlede udspil fra den nye Juncker-kommission på energiområdet består af tre elementer:

 • En rammestrategi for en robust energiunion med en fremadskuende klimapolitik, hvor man fastsætter mål for en energiunion i fem indbyrdes forbundne politiske aspekter og de nærmere foranstaltninger, som Juncker-kommissionen vil sætte i værk for at virkeliggøre den.

Det drejer sig bl.a. om ny lovgivning om at omstrukturere og reformere elmarkedet, sikre større gennemsigtighed i gaskontrakter, mærkbart at udvikle det regionale samarbejde som et vigtigt skridt i retning af et integreret marked med mere regulerede rammer, ny lovgivning for at garantere el- og gasforsyningssikkerheden, øget EU-finansiering til energieffektivitet eller en ny pakke om vedvarende energi, en målrettet europæisk forsknings- og innovationsstrategi på energiområdet, årlig rapportering om 'status for energiunionen' – for blot at nævne nogle få.

 • En meddelelse, hvori der fastsættes nødvendige foranstaltninger for at nå målet om sammenkobling af elnettet på 10 pct. senest i 2020. Det er det nødvendige minimum for, at elektricitet kan strømme og handles mellem medlemsstaterne. Heri angives, hvilke medlemsstater der p.t. opfylder målet, og hvilke projekter der er nødvendige for at nå målet i 2020.

 • En meddelelse, der indeholder en vision om en global klimaaftale i Paris i december.

Visionen er at opnå en gennemsigtig, dynamisk og retligt bindende global aftale med retfærdige og ambitiøse tilsagn fra alle parter. Meddelelsen udmønter de afgørelser, der blev truffet på det europæiske topmøde i oktober 2014.

Emner : Naturgas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan godt undre sig over om EU har styr på noget. Den ene hånd har ønsket og fået privatisering af store dele af energimarkedet, og nu vil den anden hånd så styre import af LNG. Det kunne de private foretagender vel selv finde ud af, og ifølge teorien meget bedre end offentlige selskaber.

 • 2
 • 2

Mærkeligt at artiklen taler om Fukushima or diverse bla bla uden at nævne den reelle grund for hele dette initiativ: Rusland - Vi skal være mindre afhængige af gas fra Rusland.

Mvh Steen

 • 5
 • 1

...med sin næste last til terminalen i Klaipeda

- som mod afslutningen af Sovjet-æraen (også) var et betydningsfuldt trafikalt knudepunkt:

Der Fährbetrieb auf der Verbindung von Mukran nach Klaipeda begann 1986 und wurde bis 1989 auf einen Liniendienst mit fünf Eisenbahnfähren ausgeweitet. Bis zum Ende der DDR war das Gelände gegenüber der Umgebung abgesperrt und nicht allgemein zugänglich. In den frühen 1990er-Jahren wurde ein Großteil der in der DDR stationierten sowjetischen Streitkräfte über Mukran heimtransportiert. Ein im Jahr 2009 durch die Initiative Denk-MAL-Prora unter Denkmalschutz gestellter Wachturm erinnert an die ehemalige Grenzübergangsstelle...

Kilde:

http://de.wikipedia.org/wiki/Fährhafen_Sa...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten