Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

I Europa kæmper vi med vandmængderne - i Emiraterne sender de droner op for at danne regn

Ørkenklimaet i Dubai har brug for kunstige stimuli for at få mere regn. Illustration: AP

Dubai har et typisk ørkenklima, med en årlig nedbør på svimlende 68 millimeter, mens gennemsnitstemperaturen ligger på hele 28,2 grader. Ikke sjældent sniger temperaturen sig højt op i 40’erne.

Under sådanne klimatiske forhold kan nogle ekstra regnskyl være kærkomment, og med hjælp fra forskere fra University of Reading i Storbritannien kan Emiraterne nu udnytte avanceret teknologi til at fremtvinge mere regn.

Elektrisk ladning

Forskernes metode er beskrevet i Journal of Atmospheric and Oceanic Technology. Kort fortalt går den ud på at påvirke de elektriske ladninger, der naturligt findes i atmosfæren:

  • Fra jorden kan en operatør sende en drone op i skyerne. Dronen er udstyret med avanceret optik, meteorologiske sensorer og instrumenter, der udløser elektriske ladninger.

  • Den eksterne påvirkning forskyder balancen mellem positive og negative ladninger i molekyler i atmosfæren, og nye vanddråber formes.

»Når dråberne smelter sammen og er store nok, vil de falde som regn,« forklarede professor Maarten Ambaum til BBC tidligere i år, da pilotprojektet skulle igangsættes.

De Forenede Arabiske Emiraters nationale center for meteorologi har konkluderet, at teknologien virker, og de har delt videoklip med monsunlignende regnskyl i områder, hvor dronerne er sat i drift.

I videoen herunder demonstrerer forskere ved University of Reading, hvordan små vanddråber i skyer kolliderer og smelter sammen for at danne større dråber, der falder som regn.

Ni forskellige regnprojekter

I 2017 bevilgede myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater 15 millioner dollars til ni forskellige projekter, der skal sikre mere nedbør.

De har allerede etableret en metode, hvor fire Beechcraft King Air C90-fly skyder mikroskopiske partikler af sølviodid ind i eksisterende skyer. Sølviodidet bidrager til, at vanddråber fryser i skyerne og danner snefnug, der senere falder til jorden som regndråber.

Denne metode bliver også brugt i amerikanske skianlæg for at sikre jævn tilgang af nysne, og den blev benyttet under åbningsceremonien ved de olympiske lege i Beijing i 2008 for at skabe et spektakulær syn med nedbør udenfor, mens tilskuerne inde på stadion sad tørskoede.

Hvor betydningsfulde tiltagene kan blive i et større klimaregnskab er uvist, men forskerne fra University of Reading er optagede af, at deres løsning er let at skalere. Som en del af projektet undersøger De Forenede Arabiske Emirater også flere metoder til at bevare mere af regnvandet, der rammer jorden frem for at lade den fordampe.

Flere anvendelsesområder

Manipulering af vejret forekommer i øvrigt på flere områder – også i vinproduktion, hvor landmænd har taget luftkanoner i brug, der sender trykbølger så kraftige, at de afbryder dannelsen af ​​haglkugler, der potentielt kan ødelægge store afgrøder.

Illustration: University of Reading

Denne artikel er oprindeligt bragt på tu.no.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor betydningsfulde tiltagene kan blive i et større klimaregnskab er uvist, men forskerne fra University of Reading er optagede af, at deres løsning er let at skalere.

Så vi ved ikke om det er potentielt skadeligt.. men vi kan nemt gøre det i endnu større skala!

Jeg forestiller mig at når de tager regnen ud af atmosfæren, så må den regn vel komme til at "mangle" et andet sted, måske hos naboen?

Lidt ligesom når Kina bygger dæmninger og nabo landende efterfølgende mangler vand, eller er det andre kræfter der spiller ind ved nedbør?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten