Europa i gigantisk satsning på grafen og hjerneforskning

25. januar 2013 kl. 09:39
Forskning i hjernen og anvendelser af kulstofmaterialet grafen bliver EU's nye flagskibsprojekter, som får en milliard euro hver. DTU er med i begge projekter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nature oplyser, at Human Brain Project og Graphene-Flagship skal være Europas nye forskningsmæssige flagskibe de kommende år.

Den officielle offentliggørelse vil først komme mandag, men Nature rapporterer, at de to projekter har vundet kampen om Europas største forskningsbevillinger i et opløb med fire andre projekter.

Læs også: Grafen og robotter skal kæmpe om 7,5 mia. forskningskroner

Hvert af projekterne vil få et budget på en omkring en milliard euro, hvoraf halvdelen vil komme fra EU, og den anden halvdel vil komme fra partnerne selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske forskere vil også få glæde af de nye bevillinger. DTU er eksempelvis med i begge vinderprojekter.

I første omgang vil hvert projekt modtage 54 millioner euro, som skal dække en opstartsfase på 30 måneder. De efterfølgende faser vil blive dækket af det nye EU rammeprogram for forskning for perioden 2014-2020, der har betegnelsen Horizon 2020.

Hjerneprojektet, der går ud på at simulere den menneskelige hjerne med en supercomputer, ledes af neuroforskeren Henry Markram fra den polytekniske læreanstalt i Lausanne i Schweiz. Han har gennem flere år stået i spidsen for hjerneprojektet Blue Brain med benyttelse af IBM's Blue Gene/P-supercomputer.

Læs også: Kontroversen om den elektroniske kattehjerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med Human Brain Project er at opbygge en helt nyt computerbaseret infrastruktur til at forstå den menneskelige hjerne og dens sygdomme og i sidste ende gøre det muligt at efterligne den menneskelige hjernens beregningsmæssige kapacitet.

Grafen-projektet er under ledelse af Jari Kinaret fra Chalmers Tekniske Högskola i Gøteborg. Projektet har til sinde at udnytte det en atom-tykke kulstofmateriale i en lang række anvendelser inden for elektronik, batterier, sensorer m.v.

Læs også: Er grafen det nye mirakelmateriale?

Hverken EU eller repræsentanter for vinderprojekterne ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt, skriver Nature, selv om nyheden allerede har været omtalt i både Spanien og Italien.

Dokumentation

Graphene Flagship
Human Brain Project
Website for EU’s Flagship-programmer

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger