Europa godt på vej til Mars

Den 2,4 milliarder kroner dyre rumsonde blev opsendt mandag af Starsem-konsortiet, som står for samarbejdet med Rusland om den kommercielle Soyuz-opsendelse. Opsendelsen fandt sted kl. 19.45 fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan.

ESAs direktør for det rumvidenskabelige program, David Southwood, udtrykte efter den succesfulde opsendelse stor tilfredshed med, at Mars Express var kommet godt af sted mod Mars.

Soyuz-rakettens tre trin løftede sammen med et Fregat-trin sonden ud i bane omkring Jorden uden problemer. Fregattrinnets dobbelte affyring af sin motor forløb fejlfrit.

Omkring 92 minutter efter opsendelsen blev Mars Express frigjort fra Fregat-trinnet og begyndte sin 400 millioner kilometer lange rejse mod planeten.

Kort efter blev den 1.134 kilo tunge sondes solpaneler foldet ud, mens der var kontakt med Jorden via jordstationer i det vestlige Australien.

Landing juleaften

Mars Express forventes at ankomme til Mars i december. Den 19. december frigives Beagle-2, som så skal lande den 24. december på det flade Isidis Planitia område på Mars. Imens går Mars Express sonden i kredsløb om Mars juledag for at begynde flere års studier af planeten.

De næste Marssonder, der skal opsendes, er NASAs to Marsbiler. De forventes foreløbigt at blive opsendt den 8. og 25. juni, men NASA vil senere i dag fastsætte det endelige tidspunkt for den først af bilerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten