Er Europa geologisk set på kollisionskurs med Canada?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Er Europa geologisk set på kollisionskurs med Canada?

PLUS.
De gule linjer indikerer områder, hvor ny skorpe dannes i Atlanterhavet. Den mindste af disse linjer angiver også stedet for et jordskælv i 1969. Det store jordskælv i 1755, som tilintetgjorde Lissabon, har også muligvis haft sit centrum her. Illustration: João Duarte

Ud for Portugals kyst er bunden af en tektonisk plade ved at blive løsrevet fra den øvre del, tyder noget på. Det kan betyde, at Europa langsomt er på vej mod nordvest.

Et stort jordskælv i havet ud for Portugal i 1969 med styrke 7,9 har længe forvirret geologerne, for det fandt sted i et område, hvor havbunden er helt flad, og man ikke finder tegn på noget, som kan

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

I forbindelse med coronavirus har vi valgt at forlænge det gratis prøveabonnement på PLUS, så det varer 30 dage i stedet for 14 dage.

Abonnementet udløber af sig selv, når perioden er afsluttet.