Europa eksperimenterer med gratis offentlig transport: Det vil koste knap 10 milliarder herhjemme

Plus26. juni 2022 kl. 09:5023
Europa eksperimenterer med gratis offentlig transport: Det vil koste knap 10 milliarder herhjemme
Metroen i København ville blive udfordret på kapaciteten, hvis den blev gratis. Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Målrettes prisnedsættelserne til bestemte ture, er det ikke usandsynligt, at det kan mindske privatbilismen på en omkostningseffektiv måde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens man i Danmark og Tyskland har udbudt sommerrejsepas med rabat på togbilletter, har flere europæiske byer og regioner taget skridtet videre og kastet sig ud i eksperimenter med gratis offentlig transport.

Det skriver Deutsche Welle.

»Regeringen ønsker at gøre Luxembourg til et mobilitets-laboratorie,« siger Francois Bausch, transportminister i Luxembourg, ifølge det tyske medie.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
27. juni 2022 kl. 15:06

Indfør samtidigt skattefordele for at cyklependle (samfundsgevinst på 7-8 kr. pr. km)

20
27. juni 2022 kl. 14:09

Skyldes det udbudscirkusset, som vi også ser på vejene, hvor der afspærres på billigste måde, uden hensyn til trafikafviklingen?

Jeg tror det er en blanding af amnge ting. Først og fremmest sker der bare meget på banen lige nu. Signalprogram, hastighedsopgradering, etc. Når man så vælger at prioritere, at de projekter skal udføres så billigt og hurtigt som muligt, og sætter det at tage hensyn til pendleren i anden række, får man mange aflysninger.

Langt det meste af det arbejder der pågår kunne udføres i nattetimerne, hvor det ville medføre ubetydelige aflysninger. Det ville bare være dyrere, og tage mere tid. Det ville selvfølgelig også skabe larm om natten, men det er kun et egentligt problem nær stationer, hvor nogle måske ville skulle midlertidigt genhuses.

19
27. juni 2022 kl. 10:55

Hvis noget er billigt, så bliver det til gengæld populært, hvis altså man vil bruge det. Desuden skal det være utrolig let at betale, således at det går hurtigt, man undgår administration samt undgår at turister ikke ved hvad og hvor de skal betale.

Det vil være et klart fremskridt. Man skal så være opmærksom på at det er utroligt nemt at ødelægge når skidtet ikke kører.

Hvor jeg bor, har det været populært at tage toget til Kastrup, for at flyve ud i verden.

Men een gang, hvor man læsses i (de typisk alt for få) togbusser, og kommer for sent til flyet, så gør man det ikke igen.

Nu er det næppe lejlighedsbrugeren, som redder offentlig trafik, men det skaber et dårligt image, og er en parameter til at beholde bilen.

Jeg har iøvrigt indtryk af at der er betydeligt flere aflysninger og togbusser, end vi har set tidligere.

Skyldes det udbudscirkusset, som vi også ser på vejene, hvor der afspærres på billigste måde, uden hensyn til trafikafviklingen?

18
27. juni 2022 kl. 10:02

Absolut. Jeg tror dog mere på letbaner eller BRT i byer på den størrelse, kombineret med en øgning af stoptog og stationer på regionaltogsstrækningerne. Men lad os da endelig få lavet en undersøgelse. Giver det mening er jeg bestemt for.

16
27. juni 2022 kl. 09:29

Man kunne også undersøge om der er områder i Jylland og fyn som kunne få en fordel af at opbygge et "S-tog" net.

Man kan undre sig over, at det kun er i (stor)københavn at der er s-tog og metro. Er der ikke tilsvarende byer omkring Odense, Århus og Ålborg, Esbjerg hvor S-tog kunne være en fordel, og evt minimetorer i bymidten af Odense, Århus, Ålborg og Esbjerg?

15
27. juni 2022 kl. 09:16

Jeg er som sådan det ikke imod gratis offentlig transport, men lad os nu lige sørge for, at det kører på skinner først.

De fleste tog på i hvert fald Sjælland er i forvejen overfyldte i myldretiden, og fjerntog kører som vinden blæser pga. problemer med snart 100 år gamle signalsystemer. Lad os starte med at projektere kapacitetsbehovet ved gratis offentlig transport, og sørge for at vi har det materiel der skal til, samt nok baner at køre det på for togs vedkommende. Der skal gøres et eller andet mellem KBH og Østerport, og det har der skullet længe. En ny tunnel til i hvert fald S-tog via Rigshospitalet eller under Nørreport ville være én løsning, andre er foreslået. Der bliver nok også behov for at bygge en ny underjordisk fjerntogsterminal ved Hovedbanegården. Lad os nu se at komme i gang, og få løst kapacitetsproblemerne i røret langt ind i fremtiden.

Hvis vi går igang nu kan vi være færdige med både indkøb og udbygning inden 2030, hvor signalprogrammet skulle være gennemført. Til den tid kan man passende åbne op for gratis offentlig transport. Gør man det nu, tror jeg ikke det vil flytte så mange, for der er slet ikke plads til dem i myldretiden. Man kunne måske smugstarte i Jylland, på de strækninger hvor der er kapacitet nok. Jeg har aldrig pendler i det jyske, så jeg ved ikke så meget om status quo, udover at bilen dominerer. Det kunne måske også give en idé om, hvor meget gratis offentlig transport ændrer passagertallene, inden man skal vurderet behovet for udbygning og materiel på de mere travle strækninger.

14
27. juni 2022 kl. 08:57

Her skal vestjyder med ikke-eksisterende muligheder for offentligt transport så financiere transporten i primært Storkøbenhavn (og andre tætbefolkede områder)

Vi du hellere betale for vedligehold og udbygning af vejnettet, og alle de andre udgifter der følger heraf i stedet? Spørgsmålet er jo ikke om der skal betales, men kun hvad der skal betales for. Desuden som nævnt af andre ovenfor, så er det ikke alle transportformer som der betales kollektivt til.

13
27. juni 2022 kl. 08:36

Mange Københavnere ejer ikke en bil, men finansierer stadig jyske motorveje over skatten. Sådan er det.

Og det er et reelt argument, da motorveje finansieres 100 % af staten modsat størstedelen af den kollektive transport, som finansieres af enten kommuner og regioner eller er selvfinansierende via billetindtægter (S-tog og Metro).

Læg dertil at Vestjyderne også hvert år modtager millioner i bloktilskud via den kommunale udligning, som de jo passende kunne bruge på mere kollektiv transport.

12
27. juni 2022 kl. 08:28

“Gratis” nævnes ofte i sammenhæng, hvor der egentligt menes skattebetalt.. Der er naturligvis altid nogen der betaler.. Her skal vestjyder med ikke-eksisterende muligheder for offentligt transport så financiere transporten i primært Storkøbenhavn (og andre tætbefolkede områder)

Det er kun sandt fsva DSBs togdrift udenfor Vestjylland. Vestjyderne betaler ikke en krone til busser, lokaltog, S-tog og Metro i København.

11
27. juni 2022 kl. 01:00

Mange Københavnere ejer ikke en bil, men finansierer stadig jyske motorveje over skatten. Sådan er det.

10
26. juni 2022 kl. 22:01

På landet er der ingen offentlige busser, og de nærmeste i et par kilometers afstand, kører to gange om dagen, henholdsvis kl. 6:00 om morgenen, og 19:00 om aftenen.

9
26. juni 2022 kl. 21:00

Det er sjældent godt at noget er gratis, fordi man mister fornemmelsen på det reelle behov over tid.

Hvis noget er billigt, så bliver det til gengæld populært, hvis altså man vil bruge det. Desuden skal det være utrolig let at betale, således at det går hurtigt, man undgår administration samt undgår at turister ikke ved hvad og hvor de skal betale.

Sæt en god pris på en dagsbillet til måske en 20 kr eller 2 €, så skal det nok blive populært. Børn under konfirmationsalder er gratis. Og en bøde på 500 kr hvis du snyder.

8
26. juni 2022 kl. 20:57

Drømmen om privatbilen havde jeg også engang, problemet med den er bare, at for mange af dem giver meget mere spildtid - tilbragt i blikdåsen.

Om pendling tager 1½ time i bil eller bus/tog er nok ligemeget.

Hvis det bliver sådan, at det bliver for dyrt at køre på arbejde med bilen, er løsningen simpel : Søge job tættere på...

Eller (meget) længere væk. Det fleste af os vil nok hellere bo i samme land som familien - uanset ulemperne.

Hvis nogen (indbyggerne) vil betale for motorveje? Så fred med det. Når bare politikerne indser landets fysiske størrelse og tidspildet med "hver person sin blikdåse"; det er rimelig klart, at det nuværende niveau af offentlig transport (OT), som man har sparet landet ned på, slet ikke slår til. Vi skal have flere/hyppigere OT både i byer og på land og jer, der ikke kan undvære blikdåserne kan fx flytte til lande, hvor de giver mere mening end her.

Der er jo også den mulighed, at vælgerne foretrækker et renere land, billigere transport og samtale med mennesker man ikke kendte i forvejen.

Men op med humøret landet går sikkert fallit - af andre grunde - længe inden privatbiler bliver utiltilgængelige, ;-)

7
26. juni 2022 kl. 18:56

Hvis det bliver sådan, at det bliver for dyrt at køre på arbejde med bilen, er løsningen simpel : Søge job tættere på...

Jobbet er simpelthen ikke det værd at tredoble transporttiden...

4
26. juni 2022 kl. 17:18

“Gratis” nævnes ofte i sammenhæng, hvor der egentligt menes skattebetalt.. Der er naturligvis altid nogen der betaler.. Her skal vestjyder med ikke-eksisterende muligheder for offentligt transport så financiere transporten i primært Storkøbenhavn (og andre tætbefolkede områder)

3
26. juni 2022 kl. 16:56

Om politikerne er helt klar endnu, kan de kun selv svare på - det vil dog uden tvivl påvirke deres valgbarhed.

Problemet med hjemløse skal nok løses på en anden måde?

Gratis offentlig transport (GOT) kræver næsten, at den er tilrådighed over alt. Et godt sted at begynde vil nok være de store byer og deres oplande, men omkostningerne bør vurderes realistisk; jeg vil gætte på at direkte omlostninger vil være ca 1% af BNP og indirekte omkostninger vil ligger mellem 2 og 3% af BNP.

Noget af udgiften kan tjenes hjem igen ved øget produktivitet og afledte besparelser på fx mindre spildtid, vejanlæg og øget fremkommelighed.

Hvad, vi vælger og hvornår, vil også have en vis betydning for, om vi har en fremtid. Hybrid og elbiler er kun et trin på vejen, for i længden vil kun baner, busser og taxier overleve. Privat transport vil være begrænset til gåben og cykler - samt erhverv hvor tiden er en faktor.

Jo længere tid det tager, jo større bliver gener og udgifter til GOT!

2
26. juni 2022 kl. 16:30

Jeg forventer at der vil være flere cyklister der begynder at tage offentlig transport, end bilister ditto.

1
26. juni 2022 kl. 14:36

Det er ikke kun de ture der er paa vippen der er vigtige. Det er alle turene der bliver gratis der er vigtige, da det netop er dem der har færrest penge derbruger offentligt (studerende etc) der får flere penge imellem hænderne, og derfor har råd til mere. Og hver en dråbe benzin der bliver sparet bliver vigtig den kommende vinter.

Det største problem bliver grupper som fx hjemløse der vil opholde sig i togene og gøre dem utrygge.

Ved at spare rejsekort og billetter tjener man en del penge ind igen.

Og argumenterne om trængsel og forringet service er virkelig ringe, naar de fleste s tog kører med kort togsæt.

Kom i gang nu.