Eurofighter tester Termas 3D-lyd

Den danske elektronikvirksomhed Terma har i den seneste uge haft gæster fra Europas største militære projekt, Eurofighter.

De er interesserede i den 3D-lydteknologi, der er installeret på en række danske F-16-kampfly, og som øger pilotens reaktionsevne ved missilangreb.

»Det er en forretningsmulighed, vi har arbejdet på siden sommer, og Eurofighter er meget interesseret i vores teknologi,« fortæller Jesper Petersen, der er chef for forretningsudvikling i Airborne Systems.

Folkene bag det europæiske kampfly, der skal produceres i 707 eksemplarer, er ved at undersøge muligheder for en række tekniske opdateringer af kampflyet over de kommende år. Det er i den forbindelse, repræsentanterne, der blandt andre tæller den danske testpilot Chris Worning, var på besøg i Danmark, hvor de fik mulighed for at teste systemet i et F-16, oplyser Jesper Petersen.

Eurofighter ønsker ikke at kommentere på besøget, men bekræfter over for ing.dk, at man har været på besøg hos Terma og det danske flyvevåben.

Begge understreger, at flirten mellem de to selskaber er en del af Termas almindelige salgsarbejde og ikke sker som følge af, at Eurofighter er interesseret i at komme tilbage i spillet om nye kampfly til Forsvaret.

Konceptet med 3D-lyden forbedrer pilotens reaktionsevne med op til et sekund eksempelvis under missilangreb sammenlignet med almindelige varselssystemer. Teknologien bygger på 12.000 målinger på forsøgspersoner og kunstige hoveder med mikrofoner. Arbejdet har resulteret i en række algoritmer, der arbejder sammen med flyets sensorer, så piloten kan få en retningsbestemt lyd frem for et signal på en skærm.

Læs også: Jagerpiloter kan høre fjendtlige missiler i 3D

Teknologien kan dog også bruges til mindre alvorlige udfordringer for piloten, forklarer Terma-chefen. En pilot sidder med flere radiokanaler og skal holde sig orienteret om radiokommunikationen. Det er næsten umuligt, og i praksis er der mange piloter, der skruer ned for enkelte af radiokanalerne for at kunne håndtere støjen.

»Med vores system kan vi styre kommunikationen efter den retning, radiokommunikationen kommer fra, eksempelvis landjorden eller pilotens wingman. Det letter hjernens opfattelse af kommunikationen og reducerer støjpåvirkningen markant,« siger Jesper Petersen.

3D-lyd et afgørende krav til A-10-kampfly

Det er ikke kun Eurofighter, der er interesseret i systemet. Det amerikanske flyvevåben er med Jesper Petersens ord noget længere i sin proces. Her er 3D-systemet blevet det, som amerikanerne kalder for et afgørende krav til A-10-kampflyet, og det åbner for en potentiel ordre på op til 600 fly.

»Vi forventer samtidig at kunne overføre teknologien til andre flytyper i USA, for ikke at tale om helikoptere, hvor de samme udfordringer gælder for piloterne,« fortæller Jesper Petersen.

Samlet giver det Terma løfter om et stort forretningsmæssigt potentiale, blandt andet fordi virksomheden gennem samarbejdet med Flyvevåbnet har kunnet demonstrere, at systemet virker i praksis.

De fleste danske F-16-fly er nu udstyret med teknologien, og netop muligheden for at se systemet i et operationelt miljø løfter interessen markant hos andre landes luftforsvar og hos producenter som selskaberne bag Eurofighter, forklarer han.

»De kan jo ved selvsyn se og prøve, hvordan det letter pilotens arbejdsbyrde og øger sikkerheden for ham,« siger Jesper Petersen, der dog ikke ønsker at sætte tal på det forventede økonomiske potentiale.

»Men kan vi holde teknologien førende og prisen rimelig, er det selvfølgelig ret betydeligt,« konstaterer han.

3D-lyden er udviklet som koncept af Aalborg Universitet, men forfinet og videreudviklet til operationelt brug af AM3D og Terma, der har købt rettighederne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg prøvede systemet tilbage i 2005, på et airshow hvor Terma var repræsenteret. Det var utroligt effektivt! Repræsentanten fra Terma havde en switch han kunne tænde for lyde i forskellige retninger. Når han aktiverede et signal, kunne jeg med lukkede øjne udpege hvor lyden kom fra, temmeligt præcist.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten