EUDP-formand: Vi kommer til at sige nej til mange gode projekter

Hvis finanslovforslaget bliver vedtaget i sin nuværende form, står det populære EUDP-forsknings- og demonstrationsprogram til blot at skulle uddele 57,4 mio. kroner om året i stedet for 375 mio. kroner – som var bevillingen i 2015.

Alene ved september-ansøgningsfristens udløb var der kommet ansøgninger ind for en lille milliard, hvoraf virksomhederne betaler halvdelen. Så det ansøgte beløb ligger på 488 mio. kroner.

Ifølge den nyslåede formand for EUDP, Thea Larsen, direktør i Dansk Gasteknisk Center, kommer man virkelig til at skulle prioritere benhårdt, hvis forslaget kommer igennem:

»Det bliver udfordrende at skulle fordele så få penge til så mange kvalificerede ansøgninger. Og det er helt sikker, at vi kommer til at sige nej til mange gode projekter,« siger hun og tilføjer, at det jo er spillets regler.

Små virksomheder ansøger

Hun understreger, at det er EUDP-programmets styrke, at det får rigtig mange ansøgninger fra små og mellemstore virksomheder, og at bestyrelsen ved tildeling af midler til projekter lægger vægt på kommercialisering, vækst og eksportpotentialet:

»Hvis det ender med en kraftig beskæring af programmet, så forsvinder samtidig de mange penge, som virksomhederne selv er klar til at investere i projekterne,« påpeger bestyrelsesformand Thea Larsen.

Læs også: Replik: EUDP støtter gerne små virksomheder med gode projekter

Også et netop afgået bestyrelsesmedlem i EUDP professor Poul Erik Morthorst fra DTU vurderer, at det vil være meget svært at køre et EUDP-program med så få penge:

»57,4 mio. kroner er klart under smertegrænsen for, hvad man kan drive er fornuftigt program for udvikling og demonstration af energiteknologier med. Blandt andet bliver det jo nærmest umuligt at støtte lidt større projekter, som virkelig kan have effekt for vækst og eksport af energiteknologier,« siger han.

Han henviser til, at den danske eksport af energiteknologi er stærkt stigende, eksempelvis voksede eksporten af grøn energiteknologi med ca. 15 pct. i 2014.

Læs også: Der er lige så mange ansatte i energiindustrien som i politiet og retsvæsenet

Den samlede danske energiindustri eksporterede således for 125 milliarder kroner i 2013, hvilket svarer til en femtedel af den samlede danske eksport.

Nedskæringer set før

Det er ikke første gang, at EUDP-programmets bevilling til en start er blevet beskåret så kraftigt – for så at blive løftet igen ved de efterfølgende finanslovsforhandlinger.

I finanslovforslaget 2011 under en borgerlig Løkke-regering blev programmet også barberet ned til bare 49 mio. kroner – for så senere at blive løftet tilbage på niveau (412 mio. kroner) via en politisk aftale med oppositionen om udmøntning af såkaldte globaliseringsmidler til formålet.

Læs også: 363 mio. kr. til energiforskning skal lukke munden på kritikerne

EUDP blev oprettet i 2007 og har støttet mere end 500 projekter, og en effektvurdering fra Oxford Research har anslået, at meromsætningen fra de involverede virksomheder er på flere milliarder kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da aldrig sjovt at afvise gode projekter og også en rød advarselslampe til os alle.

Problemet er helt grundliggende, at statens og kommunernes udgifter er højere end indtægterne, også selvom vi kun har 4,5% registrerede ledige.

Hvad mon der ville ske, hvis kommunerne gradvist over 2-3 år fik penge af staten (og omfordelt internt) baseret på forbruget hos de mest effektive kommuner, på hvert område. Så skulle vi nok se interessen for at lære fra de bedste ville øges hurtigt.

Måske ville der blive råd til at styrke folkeskoler og uddannelserne + forskning + broer osv. osv.

  • 0
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten