EU vil ikke begrænse CO2-udledning fra interkontinental luftfart

8. februar 2017 kl. 15:529
EU vil ikke begrænse CO2-udledning fra interkontinental luftfart
Illustration: Norwegian.
EU-Kommissionen vil permanent fritage flyselskaber for CO2-kvoter på interkontinentale ruter. International luftfart skal i stedet reguleres af en FN-aftale. Problematisk, at EU ikke vil blande sig, siger forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Kommissionen vil ikke blande sig i CO2-udledningen fra interkontinental luftfart. Derfor foreslår Kommissionen nu, at flyselskaberne skal fritages for EU’s kvotehandelssystem på ubestemt tid. EU bruger ellers kvotehandelssystemet til at regulere CO2-udledningen, heriblandt på flyruter internt i Europa.

Men det er ikke velbegrundet, at EU-Kommissionen vil lade den interkontinentale luftfart gå fri. Emissioner fra de lange flyruter er nemlig mere skadelige end på korte ture, siger professor i miljøpolitik og -økonomi på Aarhus Universitet, Mikael Skou Andersen.

The EU Emissions Trading System (ETS)

Kvotehandelssystemet ETS er et af de instrumenter, som EU benytter sig af for at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Virksomheder inden for blandt andet transport, landbrug, produktion og energi påføres kvoter for udledning af CO2. Lufttrafik mellem ETS-lande dækkes også af kvotehandelsessystemet.

Kvoterne kan handles på et internt marked, ligesom virksomheder kan gemme uopfyldte kvoter til næste regnskabsperiode. Virksomheder får en bøde, hvis de overskrider deres kvote.

ETS dækker mere end 11.000 enheder i de 28 EU-lande samt Island, Norge og Liechtenstein
Se video om EU’s kvotehandelssystem.

Læs også: Leder: Nej til 11 år på frihjul – nu må EU stille klima-krav til fly

»Emissionerne fra luftfart er fordoblet over de sidste 20 år og er blandt dem, der stiger mest. Hvis luftfarten var et land, ville den være nummer 7 på listen over de største CO2-udledere. Samtidig mistænkes emissionerne fra de lange ruter for at være mere skadelige end på de korte, fordi omdannelsen til ozon fra NOx’erne forøger drivhuseffekten relativt mere i de høje luftlag. Så det er uheldigt, at EU-Kommissionen vil fritage dem,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Flytrafik har de seneste 25 år fordoblet udslip af sundhedsskadelig NOx

Luftfart står allerede nu for 12 procent af al CO2-udledning i transportsektoren og cirka to procent af den samlede udledning af CO2 på verdensplan. Samtidig forventes flytrafikken ifølge EU at stige med 45 procent frem mod 2035.

Kina og USA forhindrer indførsel af kvoter

Kommissionen valgte i 2013 at droppe regulering af den interkontinentale lufttrafik efter massiv modstand fra blandt andre USA og Kina. I stedet besluttede Kommissionen at afvente en aftale fra FN’s organ for kommerciel luftfart, International Civil Aviation Organization (ICAO).

ICAO indgik så endelig en aftale i oktober sidste år. Derfor foreslår Kommissionen nu at fritage den interkontinentale luftfart. I stedet skal den nye ICAO-aftale regulere flyselskabernes CO2-udledning på internationalt niveau. Men aftalen giver flyselskaberne lov til at lade deres CO2-udledning stige indtil 2020, og den er først bindende i 2027.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ny aftale udskyder bindende CO2-krav til flyindustrien i 11 år

Selv fremskriver ICAO, at CO2-udledningen fra flytrafikken vil stige mellem 300 og 700 procent frem mod 2050, og nu har branchen altså udsigt til et internationalt fripas over de næste ti år.

Uambitiøs FN-aftale

Det er ikke godt nok, og derfor bør EU ikke blande sig uden om langdistanceruternes CO2-regnskab. Det siger parlamentsmedlem og rapportør Peter Liese (EPP) i en pressemeddelelse.

Læs også: Skibe og fly går atter en gang fri af krav om at udlede mindre CO2

»Den Internationale Organisation for Civil Luftfart (ICAO) har nu besluttet at indføre reguleringer for lufttrafikken, men aftalen er stadig belastet af mange ubesvarede spørgsmål og er på ingen måde ambitiøs. Imens foreslår Kommissionen at udelukke interkontinentale flyvninger fra EU’s kvotehandelssystem på permanent basis. Det er problematisk,« udtaler Peter Liese.

Han foreslår derimod, at EU forlænger ordningen indtil 2021, men til gengæld også optager den interkontinentale lufttrafik i kvotehandelssystemet derefter.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
10. februar 2017 kl. 07:56

...at EU-Kommissionen ikke vil stille krav til flyindustrien. For politikken har jo hele tiden været, at fremme flytrafikken mest mulig, få priserne ned, så endnu flere kan flyve og komme hurtigere frem. At der så hermed åbnes op for pirater som Ryan og andre lavprisselskaber - der nu presser de "nationale" flagbærende selskaber som SAS; Lufthansa m.fl. til at dumpe lønninger og sociale forhold - ja, det er blot en klokkeklar følge af den førte politik. Hver gang den til enhver tid siddende regering anmodes om at gribe ind overfor flytrafikken, så kommer der en lang remse om hvor vigtigt det er for DK, at have en storlufthavn - omsætning - globalisering - arbejdspladser osv. osv. - underforstået: det bliver ikke os, der vil løfte en finger for at nedbringe flytrafikkens stigende miljøbelastninger.

8
10. februar 2017 kl. 01:43

Hvis EU blander sig, er det bare helt galt. Hvis EU ikke blander sig, er det bare helt galt.

7
9. februar 2017 kl. 18:14

Brint vejer mindre Og forurener ikke Så der skal lobbyes meget fra olieselskaberne side for ikke at blive overhalet. Det går godt i EU Foreløbigt

6
9. februar 2017 kl. 11:04

for kul- & olieinteresser

4
9. februar 2017 kl. 10:23

Samtidig mistænkes emissionerne fra de lange ruter for at være mere skadelige end på de korte, fordi omdannelsen til ozon fra NOx’erne forøger drivhuseffekten relativt mere i de høje luftlag.

Er der nogen som kan forklare hvordan en (potentiel) sænkning af CO2 vil ændre på at NOx bliver til ozon ??

Det er da klart, EU folk flyver meget. Så til Strasbourg og så til Bruxelles og så rundt i Europa

Det vil en interkontinental kvote vel næppe hjælpe på ;-)

3
9. februar 2017 kl. 09:32

medens forbrug til varme og EL afgiftsbelægges med meget høje agifter

2
9. februar 2017 kl. 09:13

kan man sige, at EU's kvotesystem er så virkningsløst, at det nok ikke spiller nogen rolle alligevel.

1
8. februar 2017 kl. 22:11

"EU-Kommissionen vil ikke blande sig i CO2-udledningen fra interkontinental luftfart. Derfor foreslår Kommissionen nu, at flyselskaberne skal fritages for EU’s kvotehandelssystem på ubestemt tid."

Det er da klart, EU folk flyver meget. Så til Strasbourg og så til Bruxelles og så rundt i Europa, og selvfølgelig på ferie med familien til "langbortistand" så det er da derfor. Det kan da ikke komme bag på nogen!