EU varsler faretruende straftold på kinesiske solceller

Fra og med i morgen vil alle kinesiske solceller, der importeres til Europa, blive registreret i et toldsystem under EU, meddeler Bruxelles her til eftermiddag.

Med registreringen vil alle solceller, der ikke har passeret de europæiske grænser senest i dag, blive pålagt ekstra toldafgifter, når eller hvis EU beslutter sig endeligt for at indføre den såkaldte ’antidumpingtold’ - eller bare straftold - på kinesiske solceller.

Læs også: Straftold på kinesiske solceller kan stoppe dansk solcelleboom

Og det vil endda ske med tilbagevirkende kraft. Skulle EU beslutte sig for at indføre tolden om to måneder, kan danske importører alligevel se frem til at skulle betale straftold for alle solceller og moduler, der er ført ind i landet indtil da. Det bekræfter Erhvervsstyrelsen over for Ingeniøren.

Ifølge formanden for Solcelleforeningen, Jørn Bue Madsen, er det dog udelukkende et spørgsmål om, hvornår straftolden bliver en realitet, og ikke om den bliver det. Det er dagens nyhed et klart tegn på.

»Jeg tolker det sådan, at det er et signal om, at afgiften selvfølgelig kommer. Hvad skulle ideen i registreringen ellers være? Dette er første skridt på vejen, det næste kommer lige om lidt, er jeg overbevist om,« siger han.

Lussing til det danske marked

Den europæiske diskussion om straftold sker, efter at den kinesiske produktion af solceller igennem længere tid har fået statslig subsidiering eller er blevet ’prisdumpet’, hvilket har presset solcellepriserne i Europa i bund. Det er også sket her i Danmark, hvor de billige solceller var en af grundene til, at Danmark oplevede et regulært boom i salget af solceller i 2012.

Det fik for måneder tilbage europæiske solcelleproducenter til at indsende en officiel anmodning til EU for at undersøge muligheden for at pålægge en straftold på kinesiske solceller for at beskytte europæiske producenter.

Læs også: Endnu en EU-straftold truer billige solceller

Solcelleforeningens formand, Jørn Bue Madsen, forudser en dyster fremtid for det danske solcellemarked, da en told vil betyde en kontinental prisstigning på solceller, hvilket vil gøre det endnu dyrere at investere i solceller.

»Det her kommer til at betyde, at solcelleanlæggene bliver dyrere, og økonomien bliver ringere. Det bliver endnu et skud for boven for virksomheder, der sælger solceller i Danmark. Alt peger på det. Kineserne er dominerende på verdensmarkedet, og bliver de ramt af straftold, vil andre producenter kunne tillade sig at skrue priserne op,« siger han.

Særligt på grund af den forringede nettomålerordning fra december kommer røgsignalet fra EU som en dårlig nyhed. Sammenlagt med den eventuelle straftold giver den danskerne endnu mindre fidus til at investere i solceller, frygter han.

Ændrer vilkår for dansk solcelleaftale

Det får afslutningsvis også formanden til at smide en våd klud efter regeringen.

Med solcelleloven fra december indførte regeringen nemlig desuden en faldende feed-in-tarif for hvert år, der går. Altså får solcelleejere år for år færre og færre penge for den strøm, de sælger.

Det blev indført på baggrund af, at regeringen mente, solceller stadig ville blive billigere. Men nu sker det komplet modsatte.

»Det kommer til at gøre ondt værre. Vores branche er vingeskudt. Regeringen havde forudsat et prisfald på 20 procent årligt. Nu ser vi i stedet en prisstigning, der gør solcelleanlæg dyrere, så regeringens forudsætning holder slet, slet ikke.«

EU-regler foreskriver dog, at der skal tages endelig beslutning til, om der skal indføres straftold på kinesiske solceller senest den 8. august 2013. Indtil da kan EU-Kommissionen også vælge at indføre en midlertidig straftold.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg forstår godt branchen tuder, fordi den er skudt ned. Men lige det mht. at putte straftold på de dumpede solceller kan jeg godt forstå. Det giver jo ingen mening at vi i f.eks. Danmark og Tyskland og andre lande putter penge i folks hænder, så de kan købe solceller, og så putter Kinserne pengene i hænderne på deres producenter. Effekten er at både de europæiske og den kinesiske regering forærer en masse penge til de kinesiske producenter. Tyskland havde en blomstrende egenproduktion af solceller, indtil Kineserne skød den ned med dumpingpriser.

Det er selvfølgelig fint nok som forbruger at få det hele til foræringspris, men som man kan se så har det også gjort at man i DK har smadret tilskudsordningen, og så vidt jeg ved også en del i Tyskland, hvilket så igen har gjort ondt på de lokale producenter.

Det er jo fint ok med globalisering og konkurrence og alt det der, men det bliver nødt til at foregå på bare nogenlunde lige vilkår, og det er der bestemt ikke tale om her. Kineserne ser ud til at gøre helt som det passer dem, og ingen tør rigtig gøre noget. Amerikanerne har vist allerede indført straftold på solceller, og EU følger så med. Spændende hvad kineserne så siger til det.

 • 0
 • 0

Der var engang et lille land, hvor borgerne investerede i solceller i stort tal. Solceller, som Kina subsidierede i stor stil. Med undtagelse af nogle urimeligt favorable afskrivningsregler, var det en rigtig god historie for samfundet og borgeren. Det var en rigtig god historie for den grønne omstilling og CO2 udledningen.

Kina var med til at finansiere dansk el-produktion. Borgeren stod selv for investeringen. Det gav en øget beskæftigelse. Solcellerne producerede CO2 frit en stor del af investors eget strømforbrug.

Men historien havde en dunkel bagside. Staten fik jo ingen afgifter af den strøm, som borgeren selv producerede, og staten var blevet stærkt afhængig af disse afgifter, som oprindeligt blev indført, for at animere forbrugerne til at spare energi. Staten har slet ikke råd til at lade el-forbruget falde SÅ meget. Et skift til 1 eller 2 LED pærer, det kan gå, men...

...og sådan endte det lille eventyr i Danmark.

At EU nu vælger det protektionistiske skridt over for Kina er komplet ligegyldigt. Eventyret er jo allerede slut, på tragisk vis.

 • 0
 • 0

...have ladet kineserne producere så mange solceller, som de orkede og kunne levere statsstøtte til. Produktionen af solceller er en nødvendig, men stadig kun en begrænset del af eventyret. Vi har set, det skaber en masse aktivitet her lokalt, og det er da slet ikke så dårligt i disse tider. Alle de solpaneler, vi kunne nå at stille op, inden kineserne stopper subsidierne, kunne have været med til at skabe beskæftigelse og udvikling, og vi kunne producere en masse billige kWh, som i 20-30 år kunne have været med til at hjælpe os gennem den grønne omstilling, som vi jo kun lige er startet på.

 • 0
 • 0

""Det er selvfølgelig fint nok som forbruger at få det hele til foræringspris""

Foræringspris er når du får noget til en symbolsk pris, 100.000kr for et færdigmonteret 6kWp anlæg, er ikke en symbolsk pris, men den pris hvor folk overvejer om de skal prissikre deres strømindkøb for de næste 20år.

En del af dem der tror på stigende strømpriser, og som har muligheden for finansieringen, og et egnet tag, har taget springet og betaler nu afdrag til banken i stedet for dyr afgift belagt, afgiften er begrundet med at vi ikke ønsker at være så afhængige af usikker energi import, som tilmed udløser forurening ved fremstillingen.

Se venligst bort fra at Danmark midlertidigt er energieksportør, det som tæller er om vores samhandelspartnere og deres samhandelspartnere, reelt EU27 og et par venner er energieksportører, regner vi på den måde har vi et kæmpe energiunderskud der ikke er styr på.

Vi siger vi skal omstille til strøm fordi det i næsten alle sammenhænge er meget mere energi effektivt, og samtidig lægger vi høje afgifter på for at holde forbruget nede, de fossile brændstoffer går fri for det vil være konkurrence forvridende for kraftværkerne, og en stor del af befolkningen bor tilstrækkelig tæt på grænsen, så hvis der ud over halv pris på varerne også er 20øre at spare på brændstof, så tanker vi da der.

Det var så begrundelsen for høje afgifter på strøm, det medfører helt naturligt at besparelser på strøm, kan omregnes til udgifter i form af det "potentielle tab af afgifter", hermed kan man ved lidt trylleri og tilpasning af lovgivningen vise at solceller er en dyr løsning, den sparer jo direkte på strømmen, energivinduer og isoleringsmåtter sparer meget mere "potentielt energi forbrug" men det er varme og det er meget sværere at måle, hvis der skal være bare lidt sammenhæng i lovgivningen bør der indføres en skyhøj årlig kvadratmeter afgift for bygninger der overholder den lovbefalede energiklasse.

Ja OK skrevet med lidt lune for jeg fatter ikke at der i tidligere debatter er nogle der nægter at se sammenhængen mellem de to former for energibesparelser.

Hvis kraftværkerne ikke skal betale for deres træk på resurserne, og ikke skal betale for deres forurening, så kan de producere billigere, ja og...

Det vi kalder solcelle industrien skal vel rettelig deles lidt op: 1) Solcelle og under leverandør produktion 2) Panelproduktion 3) Stativ og befæstning produktion 4) Inverter og styring elektronik produktion 5) Transport montage og vedligeholdelse I Danmark er der sikkert kun lidt i punkt 3,4,5 og dem er vi også i hast ved at afvikle eftersom der ikke kommer flere på nettomåleordningen.

Hvem er det vi vil beskytte med en toldmur, hvis det var de tyske arbejdspladser skulle vi nok have været lidt tidligere ude, er det ejerne af de centrale ikke fleksible kraftværker som ikke kan skrue ned ved pressede vinterpriser pga havmøller, og pressede sommerpriser pga solceller som har slået deres lobby sammen, så der kan tjenes mere på fossil afbrænding, og vi samtidig kan give Kineserne skylden for alt hvad der går galt?

 • 0
 • 0

Jeg var i gang med Google i går og det ser ud til at de amerikanske myndigheder er landet på toldsatser omkring 15%, lidt afhængig af hvilket selskab det drejer sig om. Så hvis cellerne f.eks. koster 50.000, er der tale om en merudgift på 7500.

50.000 ser ud til at kunne betale for 3-4 kWp inkl. inverter:

http://solcellepriser.dk/prisliste/?montag...

 • 0
 • 0

Og dem der ikke lige råber atomkraft eller noget med at smadre elnettet er jo enige i at det var en god ordning vi have, bortset fra at det med afskrivning lidt fik det til at gå amok.

Men det ændrer vel ikke ved at det ikke er fair at lade Kina dumpe priserne på alt, og derefter styre markedet. Sidst blev det jo set mht. sjældne metaller, hvor alle andre landes miner var lukkede. Ja, de kan da lukkes op igen, men det er da unfair. Vi kan da også bare lade tyskerne betale deres producenter direkte, men når man nu har forsøgt at undgå den praksis de sidste 20 år i vesten, så er der vel intet galt med lidt import told.

Så vidt jeg ved er Kina selv ret god til at putte told på forskellige varer fra vesten.

 • 0
 • 0

Enig - jeg forstår det heller ikke. Man må da beslutte sig og så sætte en dato. Det andet er helt i hegnet. De skal jo lægge en måske told oven varens pris så, men kan så ikke konkurrere med dem der ikke gør. Dem der så sælger - de går vel konkurs når tolden kommer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten