EU-valg 2009

7. maj 2009 kl. 00:45
Forud for valget til Europa-Parlamentet 7. juni har Ingeniøren stillet de danske spidskandidater seks spørgs-mål om energi, klima, transport, forskning og teknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage

1. Går du ind for, at Danmark skal bindes sammen med det europæiske net af højhastighedstog? Hvis ja, hvordan vil du arbejde for det?

  1. Hvad mener du om, at EU i stigende grad bliver afhængig af russisk energiforsyning?

  2. Hvad er din holdning til atomkraft i relation til EU's klimamålsætninger om en reduktion i udledningen af CO2 på 20 procent i 2020?

  3. Hvad siger du til biotekindustriens forslag om, at de europæiske sundhedsmyndigheder lemper godkendelseskrav for lægemidler mod sjældne sygdomme?

  4. De europæiske forbrugere får flere og flere genmodificerede fødevarer. Hvad mener du om den udvikling?

  5. Hvilken teknologisk mærkesag har du - om nogen?

Krav om gylle- separation

Dan Jørgensen Socialdemokraterne Cand.scient.pol., MEP

  1. Højhastighedstog?
    Det går jeg ind for. Vi skal følge en strategi, hvor vi får mere transport væk fra landevejene, ind på jernbanenettet og ud på vandet, men det skal gøres på den mest miljøvenlige måde, og der skal tages hensyn til passagererne.

  2. Russisk energiafhængighed? Det er meget meget skidt. Det er endnu et godt argument for, at vi i stigende grad skal bruge vedvarende energikilder. Hvis vi slipper for afhængigheden, kan vi være mere kritiske i forhold til f.eks. menneskerettigheder og ytringsfrihed.

  3. Atomkraft? Jeg er imod atomkraft og har været med til at få gennemført, at a-kraft ikke tæller med i EU's klimamål.

  4. Sjældne sygdomme? Jeg synes, at vi skal gøre mere for at udvikle biotekmedicin mod sjældne sygdomme - måske også økonomisk, men jeg synes ikke, at vi skal lempe kravene til det, for vi bliver nødt til at være 100 pct. sikre på, hvordan det virker både på brugeren og miljøet.

  5. GMO-udvikling? Jeg er meget skeptisk. Jeg er ikke 100 pct. imod, for fattige lande kan have gavn af afgrøder, der er resistente over for tørke, sygdomme, insekter osv., og der har været eksempler på afgrøder, der ikke skal have så mange sprøjtemidler. Men dem på markedet sikrer ofte blot større indtjening eller kan tåle flere giftstoffer.

  6. Teknologisk mærkesag? Om 10 år i Danmark og 15 år i Europa skal konventionel gyllespredning være forbudt. Gylleseparation skal være et krav. Gyllen forgasses og fibrene bruges på marken. Det hjælper på lugtgener, er godt for klimaet og miljøet, da udslip fra gyllen er det største miljøproblem i Danmark.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger