EU til Intel: Ufine aftaler koster jer stadig en syv milliarder kr.
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

EU til Intel: Ufine aftaler koster jer stadig en syv milliarder kr.

Til stor overraskelse for de fleste indgik Intel og AMD i torsdags en aftale, der lagde endeligt låg på en næsten ti år lang strid. Under forløbet har AMD hævdet, at Intel på uretsmæssig vis har søgt at holde sin konkurrent ude for leverancer til de store pc-producenter. Det er en af de længstvarende og mest ophedede uenigheder i det amerikanske erhvervsliv.

Mange udlægger aftalen som, at Intel erkender sine fejl, men sådan ser Intel ikke på det. Ifølge Intels koncernchef Paul Otellini afgøres de fleste antitrustsager uden for retten: »Ikke fordi parterne er skyldige, men fordi omkostningerne kan være enorme. Det er hvad, der er sket her.«

AMD's koncernchef, Dirk Meyer, udtrykker tilfredshed med, at »aftalen giver forbrugerne frihed til at vælge«. Det betyder dog også øget fokus på, hvad Dirk Meyer og AMD kan opnå under de nye markedsvilkår.

AMD har haft økonomiske dårlige resultater gennem længere tid. Både i 2007 og 2008 har tabet årligt været over 18 milliarder kroner, så her kommer kompensationen belejligt. Til gengæld kan AMD ikke i fremtiden undskylde sine dårlige resultater med Intels opførsel på markedet.

Myndighederne har ikke givet op

Aftalen betyder dog ikke, at sagen nu er helt afsluttet for Intel. I maj afgjorde EU-Kommissionen, at Intel skal betale en bøde på syv milliarder kroner for bl.a. at give skjulte rabatter til pc-producenter som Dell, HP, NEC og Lenova som modydelse for, at de udelukkende købte deres processorer hos Intel.

Jonathan Todd, der er talsmand for EU-Kommissionen, siger til det amerikanske Betanews, at Kommissionen har noteret sig aftalen mellem Intel og AMD, men »Intel har en løbende forpligtelse til at overholde Kommissionens afgørelse fra maj 2009 og EU's antitrust love. Kommissionen vil fortsætte med at overvåge Intels opfyldelse af afgørelsen fra maj 2009«.

I henhold til aftalen med Intel vil AMD ikke aktivt presse yderligere på i disse sager. AMD' juridiske direktør Tom McCoy anerkender dog, at myndighederne stadig er inde i billedet: »Regulatoriske undersøgelser og handlinger foretages af suveræne regeringer i henhold til lovgivning«.

Intels koncernchef Paul Otellini mener ikke overraskende, at myndighederne nu bør lade sagerne falde. »Generelt har regulatorernes handlinger taget udgangspunkt i klagerne mellem to private selskaber. Nu da problemstillingen er løst af parterne selv, bør det tilfredsstille regulatorer i en vis grad«.

Det er ikke kun EU, der kan være et problem for Intel i fremtiden. Så sent som i forrige uge fremlagde statsadvokaten i New York en antitrustsag mod Intel. Der foreligger endnu ikke en officiel kommentar fra statsadvokat Andrew Cuomo til forliget mellem Intel og AMD.

Formanden for Federal Trade Commission i USA, Jon Leibowitz har heller ikke ønsket at kommentere om FTC's egne undersøgelser.

John Briggs, der er antitrust-advokat i Washington D.C. siger dog til Financial Times, at »FTC har en interesse i at fortsætte sine undersøgelser - de stopper ikke fordi AMD ikke længere har en part i sagen.«

Dokumentation

EU's antitrust sag mod Intel
Aftalen mellem Intel og AMD

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten