EU søsætter nyt kvante-flagskib til 7,5 mia. kr.

Denne tidslinje har forskerne opstillet i deres 'Kvantemanifest'. Illustration: Prof. Dr. Calarco

EU-Kommissionen vil i morgen, den 19. april, foreslå at sætte et nyt stort europæisk forskningsprogram med et budget på 7,5 mia. kr. i gang inden for kvanteteknologi.

Det fortæller Tommaso Calarco fra Universität UIm i Tyskland til Ingeniøren.

Det er kommissæren for digital økonomi og samfund Günther Oettinger, der vil fremlægge forslaget.

Kvantemanifestet

De europæiske kvanteforskere har gennem længere tid arbejdet for et sådant projekt, som de seneste formulerede i et 'Kvantemanifest' i marts i år, som bl.a. Tomasso Calarco og professor Charles Marcus fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har været med til at forfatte.

På en konference i Amsterdam 17.-18 maj med deltagelse af både forskere og politikere vil forslaget blive diskuteret.

Freeke Heijman fra det hollandske økonomiministerium oplyser, at Holland, som for tiden har EU-formandskabet, vil sætte kvante-flagskibet på dagsordenen på et ministermøde i Rådet for Konkurrenceevne 26-27. maj for at få medlemslandenes opbakning.

Danmark støtter op

Det er planen, at det nye flagskibsprojekt kan begynde i 2018.

Danmarks Innovationsfond, som for nylig har støttet dansk forskning inden for kvanteteknologi med en rekordstor bevilling på 80 mio. kr., bakker op om det nye flagskibsprojekt.

Læs også: Kvanteforskere får rekordbevilling på 80 millioner kr.

Formanden for Innovationsfonden, adm. direktør Jens Maaløe fra Terma, fortalte i fredags de danske kvanteforskere, at det ville være muligt at støtte kvanteforskningen med yderligere bevillinger, hvis det går godt.