EU-parlamentsmedlemmer slår i bordet: Kommissionen skal handle på fælles opladere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

EU-parlamentsmedlemmer slår i bordet: Kommissionen skal handle på fælles opladere

Illustration: Bigstock/damrong

Medlemmerne af EU-parlamentets EEP-gruppe opfordrer Europa-Kommissionen til at handle på en længe ventet fælles oplader-standard til mobilt udstyr i EU.

EPP-gruppen (Det Europæiske Folkeparti) er den største i parlamentet. Gruppen består bl.a. af Det Konservative Folkeparti fra Danmark og tyske CDU.

I et brev sendt til EU-Kommissær Elżbieta Bieńkowska, som har ansvaret for det indre marked, industri, iværksætteri og små og mellemstore virksomheder, udtrykker EPP-gruppens medlemmer deres skuffelse over, at aktørerne i elektronik-branchen efter ti år ikke har nået til enighed om fælles standarder for opladere til mobilt udstyr .

Derfor bliver europæiske borgere frataget de mulige fordele ved en fælles oplader. Det skriver gruppen i en pressemeddelelse.

Ifølge EPP-parlamentsmedlem Róża Thun, der har taget initiativ til brevet, er fordelene ved en fælles oplader klar:

»For det første ville det gøre livet lettere for de europæiske forbrugere, og for det andet er der et meget stærkt økologisk aspekt, der reducerer elektronisk affald.«

Medlemmerne beklager, at de frivillige aftaler mellem forskellige industriaktører på trods af EU-Kommissionens bestræbelser ikke har givet konkrete resultater for EU-borgere. Det seneste aftalememorandum har heller ikke et anvendelsesområde, der strækker sig ud over smartphones, eller løser fragmenteringen i den sektor, siger brevet.

Medlemmerne af komiteen for det indre marked og forbrugerbeskyttelse ønsker at en fælles oplader til mobiltelefoner, tabletter, e-boglæsere, kameraer og bærbar elektronik skal blive en realitet hurtigst muligt. EU-Kommissionen kan få det til at ske ved at vedtage en delegeret retsakt, som medlemmerne kræver i deres brev.

Brevet er blevet underskrevet af medlemmer fra fire forskellige politiske grupper i parlamentet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg aner at en standard er på vej. Både min PC og min telefon har i dag det samme USB-C stik.
Det der mangler er at fast charge virker på tværs af producenterne.

 • 16
 • 0

Manglende ens standard, fratager borgerne fordelene ved standardisering. Men giver dem fordelene ved udvikling.

Jeg er rigtig glad for min OnePlus USB-C 4A Dash Charge. Ville den være kommet på det europæiske marked, hvis man havde besluttet f.eks. Mini USB for 10 år siden? :)

 • 3
 • 2

Jeg aner at en standard er på vej. Både min PC og min telefon har i dag det samme USB-C stik.
Det der mangler er at fast charge virker på tværs af producenterne.


Ja, prøv du at oplade din laptop med din telefons oplader og se hvor lang tid det tager...
...eller skal alle USB-C opladere kunne lade med 90W og dermed være 10x større og tungere end en mobiltelefon ?

Dette er totalt hjernedødt forslag fra folk som ikke har for 5 flade øre teknisk indsigt - typisk politiker fims.

 • 4
 • 11

Jeg bruger den lader der fulgte med min Chrome Book til min telefon, en gammel Nexus 6p, til en Tablet og så selvfølgelig til min Chrome Book. Ingen problemer, mine enheder lader hverken hurtigere eller langsommere, blot fordi de bruger samme oplader, så hvorfor have 3 forskellige opladere liggende fremme, når man kan nøjes med en.

 • 7
 • 0

Qualcom Quick charge 2/3: 9V2A eller 12V1,5A=18W
Dash charge: 4A*5V=20W
USB Power Delivery leverer 5V, 9V, 12V, 15V, 20V med op til 5A=100W, og med proprietære udvidelser fra Dell op til 130W eller mere.

Det springende punkt i telefonladerdesign er pt, om spændingen skal transformeres ned i enheden.
Ved høj spænding ud af laderen, kan man nøjes med tynde kabler, men telefonen bliver lidt større og varmere under opladning pga. tab ved transformation.
Dash charge tager den anden tilgang - tilpas spændingen til batteriet i laderen, og hæld den (næsten) direkte på batteriet med tykke kabler.

Hvad det er smartest, må fremtiden vise, men der er ikke udsigt til en fælles standard i nærmeste fremtid.

 • 2
 • 0

At banke Apple på plads denne gang eller flyver de under radaren igen p.g.a. af deres deres privilegier hos de iDippedut elskende politikere?

 • 6
 • 3

at Apples ministik er USB mini overlegen : USB skal man have et godt syn for at vende det rigtigt. Apples er uafhængig af hvorledes det vendes.

 • 3
 • 10

Det er lidt mistrøstigt at politikerne i EU kun kan svinge sig op til ting som stik på ladere og slukkede baglygter på bilerne. Det ville være rart hvis de kunne kunne svinge sig op til at gøre noget ved de rigtigt store problemer så som skattetænkning (indenfor EU) miljø m.m.

 • 5
 • 1

Et fælles stik er en mulighed men de fleste vil nok foretrække kontaktløs ladning. Man lægger bare mobilen på en plade. Ingen kabler der kan fejl forbindes. Ingen stik der slides/knækker. Ikke et sted hvor snavs og vand kan trænge ind.

 • 2
 • 5

EU er en sløv mastodont, dette burde have været sket for mindst 15 år siden med rettidig omhu, at været kommet problemerne i forkøbet.

Der burde være love der bestemmer at der skal være fælles standarder!

 • 1
 • 3

Godkendelser af elektronik udstyr er meget dyrt - CE mærkning.
Mange små produkter (læs lille effektforbrug) klarer opgaven ved at levere en godkendt CE mærket strømforsyning. Den kan så produceres uafhængigt og selve den dyre enhed f.eks. telefonen med lavspænding er ikke omfattet af de strenge og dyre krav.
Et andet forhold er sikkerhed mod fejlbetjening. Især Nokia var dygtige til at ændre stik, så man ikke ved en fejl koblede en forkert energiforsyning til og derved kunne ødelægge den 'dyre' enhed.
Hjemmene er modne til at få installeret særlige 5 volt eller 12 volt systemer - men hvad skal man vælge?
Eks. mange std. usb ladere kommer i 1 A udgave, men det er alt for lidt til de mange store avancerede tablets og telefoner - der skal bruges mindst 2 Ampere. Det gælder også de nye dyre kombi 230/5 volt.
Læser man reglerne for installation af 12 volt til f.eks. lavvolts belysning er det helt håbløst og unødvendigt dyrt, så kik indad først. Med vore dages lavenergi LED er det overkill.
Noget helt andet: I går opdagede jeg at jeg ike kan få et stykke færdig smurt rundstykke med ost. hos min købmand - det er forbudt ifølge fødevareloven!? (Han må kun smøre uden for åbningstid = gammel mad). Sådan noget har jeg kunnet siden jeg var dreng og indtil for ganske nylig. Det er overalt at regeltyranni vokser.

 • 1
 • 0

Et andet forhold er sikkerhed mod fejlbetjening. Især Nokia var dygtige til at ændre stik, så man ikke ved en fejl koblede en forkert energiforsyning til og derved kunne ødelægge den 'dyre' enhed.


Der er de nye ladesystemer hvor laderen og apparatet taler sammen et skridt foran. Jeg giver i øvrigt ikke meget for at man ændrer spændingen i forsyningen 2 volt, og så skal der nyt stik til. Det anser jeg som bevidst forældelse af velfungerende udstyr.

 • 3
 • 0

Diskussionen herover handler en del om USB-C.
https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C
Jeg hæfter mig ved to ting:
1. A device that implements USB-C does not necessarily implement USB 3.1, USB Power Delivery, or Alternate Mode.[
2. Det er et (stort,) kostbart stik - måske ubrugeligt pga. størrelse eller pris.

Og en kommentar til alle ikke-elektroingeniører m.fl.:
En "moderne" oplader "aftaler" med enheden hvilken ladestrøm der skal leveres.
Så ja, en mobiltelefon vil gerne have lav strøm, og en (bærbar) PC måske høj strøm.
Måske kan nogle apparater, som ikke indbygger spændingsregulering, bare tænde rød lampe = "uegnet oplader" - hvis de skal have højere eller lavere spænding.

De smarte forbrugere, som ikke vil rejse med, eller hjemme benytte, 4 forskellige opladere (telefon, tablet, laptop, kamera) kan så vælge en oplader. Og ja, nogle apparater kan tage 10 timer, andre 1 time at oplade - men det er MIT valg - ikke et fabrikantvalg baseret på selvbestaltet valg af stik. Måske 2 ladere til 4 apparater.

Så et egnet, lille stik, som også er billigt, synes jeg er det rigtige.
USB-C ligner det gamle parallelinterface-stik for printere for 35 år siden, eller SCART til TV.
24 ben - hvorfor dog ?
Hvad kan ikke signaleres på 5 ben som USB mini og micro ?

P.S.: Og senest igår fejlsøgte jeg en Canon printer med eget stik og 24 V - 24 V, er det en diesel-starter de bruger ? - til en billedprinter. Mon ikke en 5 V USB-standard var nok ?

 • 0
 • 4

Udover det meget reelle pris- og miljøproblem, hvor ladere leveres med og kasseres med udskiftning af telefoner og tablets, så er det et praktisk problem.

Når jeg rejser, eller sejler, så har jeg de nævnte 4 apparater og 3 typer ladere med.
To af apparaterne er 5 V og kan dele en lader; fotoapparatet har specifik lader.
Ladetid og brugsfrekvens taget i betragtning kunne jeg nøjes med to ladere og to kabler.

Man naturligvis, hvis du bare har en telefon, så er det ikke et problem.

 • 2
 • 0

Det kan lade sig gøre at lave een smart oplader, som kan forsyne alt udstyr med smarte akkumulatorpakker (smartphones, elcykler...), hvis protokolgrænsefladen standardiseres. Opladeren kan have flere stiktyper på samme tid - og måske fem samtidige udgange med hver sin spænding.

Opladeren kan designes til at være effektiv (90-95% virkningsgrad) ved alle belastninger, ved at parallelkoble flere SMPS-kredsløb og slukke dem som på det givne tidspunkt ikke er gavnlige - fx med maxeffekt på 1W, 10 og 100W. Stort set alle tidens SMPS-strømforsyninger (incl. ladere) har en høj virkningsgrad i et mindre mindre belastningsinterval - og bliver mere ineffektiv udenfor.

Bemærk:

batteryuniversity.com: Inner Workings of a Smart Battery:
Citat: "...
A speaker at a battery conference said, “The battery is a wild animal and artificial intelligence domesticates it.”
...
Ironically, the more features that are added to the SMBus battery and charger, the higher the likelihood of incompatibilities
..."

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke hvorfor debatten går så meget på stik i mobiltelefoner, laptops osv. I min optik ville det give meget mere miljøbesparelse hvis EU lovgivningen dikterede, at der IKKE må medfølge en lader. Det ville sikre at de mange ladere som allerede er i brug ikke blev overflødige. Dem som ikke allerede har en brugbar lader, køber blot en passende ny lader (frit valg mht. effekt, antal udgange etc.), som oven i købet kan benyttes til mange forskellige gadgets. Hvis nødvendigt købes også kabler, men i mange tilfælde kan et eksisterende benyttes. Da kabler ofte udskiftes flere gange i ex. en telefons levetid er dette ikke et problem.
Lige nu ser USB-C ud til at være det bedste bud på et stik til udgangene på ladere, men dette kan selvfølgelig ændre sig over tid.

 • 3
 • 0

USB laderne er ikke problemet.
Man har ikke forstået perspektivet.
Alt lavspændingsudstyr skal være sikkerheds godkendt. CE mærkning.
Det betyder at man med elektronik i dag med fordel kan dele opgaven til det funktionelle (telefon eller computer etc.) og strømforsyning.
Den lille (eller ofte ret store frø) er så det eneste, der skal godkendes.
Det ville have været meget tættere på en løsning om EU havde magtet at standardisere de fæle stikpropper. Men de mange EU lande har haft hver sin priviligerede fabrikant, så de har været imod.
Den danske design liga har ikke mindst været imod i DK. Så selv om det dasnke monopol LK&NES er købt af Franskmændene er denne parodi fortsat- jeg ved hvad jeg taler om, fodi jeg nåede at blive medlem af bestyrelsen 5 mdr før DEMKO blev nedlagt pga af uduelighed.
Kan EU ikke løse denne del skal de holde fingrene langt fra laderne.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten