EU-milliarder til korruptionsmistænkt brunkulsværk

Den Europæiske Investeringsbank, EIB, der bl.a. har til opgave at støtte bæredygtige miljø- og energiprojekter, kritiseres for at have underskrevet en 3,3 milliarder kroner stor lånegaranti til det gældsplagede slovenske kulkraftværk TES 6.

Lånet kommer oven i de 820 millioner kroner, som EIB tidligere har udlånt til brunkulsværket, der ligger i Sostanj i det nordlige Slovenien.

Også Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD, har ydet et lån til værket, der samtidig er viklet ind i korruptionsanklager. Det har fået flere til at undre sig over, at EU-institutioner støtter et klimabelastende kraftværk med en vaklende økonomi.

»Vi synes ikke, at offentlig finansiering skal støtte kulkraftprojekter overhovedet, fordi det går imod EU's klimamål og dekarboniseringsdagsorden,« siger Pippa Gallop, talsmand for Bankwatch Network, til nyhedssitet Euractiv.

»Sostanj er planlagt til at være i drift indtil 2054 og vil opbruge næsten alle Sloveniens udledningstilladelser og på den måde forhindre Slovenien i at nå sit mål om at nedbringe forbruget af fossile brændstoffer,« tilføjer hun.

Så skønt EU formelt er forpligtet til at reducere CO2-udledningen til 80-95 procent af 1990-niveauet i 2050, dækker de europæiske udviklingsbanker omkring to tredjedele af Sostanj-værket udgifter på ni milliarder kroner.

EIB finansierer udviklingsprojekter

Den Europæiske Investeringsbank, der ejes af de 27 EU-lande, låner penge på kapitalmarkedet til en lav rente til projekter, der kan forbedre infrastrukturen, energiforsyningen eller miljøstandarder både i EU og i nabolande eller udviklingslande.

EBRD er ikke en EU-etableret bank, men finansierer europæiske udviklings- og genopbygningsprojekter i tidligere kommunistiske lande for at hjælpe dem med at udvikle sig til markedsøkonomier.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Først er der tale om lånegaranti, dernæst lån, så dækker bankerne udgifterne. Er forvirringen total? Er der link til nogle af dokumenterne, bare for at verificere om der vitterligt kun er tale om lånegarantier. Eller må jeg give Tommy ret: Vi er totalt til grin, når vi ledes af "vandrehistorier".

 • 0
 • 0
 1. Flere debattører har i tidens løb påpeget det ønskelige i at de store lande som magtede det gik over til atomkraft i stedet for kulkraft for at give plads til at andre lande som var knapt så langt i udvikling kunne få plads til at satse på billig kulkraft indtil de havde opnået et velstandsniveau som kunne give andre muligheder. Så når værket i øvrigt udstyres med moderne røgrensning så passer det jo glimrende ind i dette billede.

 2. Det særlige danske perspektiv er at der ligger formentlig ca. 0,2 mandeårs beskæftigelse her i landet i det konkrete projekt og før den nuværende regerings beskæftigelsesindsats var det måske 2 mandeår. Muligvis kan en herboende kinesisk virksomhed tilføje lidt, det er muligt! Men havde man ikke ført en konsekvent erhvervsfjendtlig politik herhjemme siden 80erne så havde der måske været potentiale for op til 500 mandeårs beskæftigelse i sådan et projekt og lignende muligheder i en masse andre projekter rundt om i Europa og verden.

Dette eksempel på vores skrantende beskæftigelse kunne måske være et mere interessant emne at skrive om end nogle forblommede følelser og korruptionsrygter?

 • 1
 • 0

Vi er komplet til grin i Danmark.

http://blogs.jp.dk/messerschmidt/2012/12/2...

https://www.facebook.com/pages/Morten-Mess...

Hvorfor skal vi dog anbefales at læse al Morten Messerschmidts valgpropaganda, når emnet drejer sig om hvorvidt EU skal støtte udbygningen af kulkraft i EU, og hvordan Slovenien har båret sig ad med at få snitterne i disse penge?

Det emne kan jeg ikke lige øjne et svar på i dine propaganda-links. Har jeg overset noget?

Kan i øvrigt kun give Jacob Mathiasen ret. Hvorfor er det kun vindmøller der skal sættes i skammekrogen, når de subsidieres?

 • 2
 • 1

@Søren Lund

VALGPROPAGANDA!! vågn dog op..

Messerschmidts er allerede valgt og oplyser som en af de eneste om EU's uendelig pengesvineri, korruption og manipulation af folk som dig. Eksempelvis bruger EU millioner af vores skattekroner på at markedsføre og promovere sig selv rundt omkring i de meste EU kritiske og skeptiske befolkninger.

Den Europæiske Investeringsbank er et EU værktøj, som anvendes i korruptionens navn uden du og jeg har mulighed for at gøre indsigelser.

Grunden til at TES 6 endnu engang får smidt penge i nakkes, skyldes nepotisme og korruption mere end ønsket om at Slovenerne skal kunne holde varmen.

 • 0
 • 0

Kan i øvrigt kun give Jacob Mathiasen ret. Hvorfor er det kun vindmøller der skal sættes i skammekrogen, når de subsidieres?

Jamen det passer ikke Søren :-) jeg har da tidligere nævnt det bulgarske solcelleeventyr, da jeg kom derned i september var mange bjergskråninger dækket af solceller. Jeg ved ikke andet end hvad de lokale fortalte, men ifølge dem betalte EU, tyskerne formidlede og de lokale bosser der scorede kassen på det privat kunne grine af alle os der betalte!

 • 2
 • 0

VALGPROPAGANDA!! vågn dog op..

Messerschmidts er allerede valgt

Vidste ikke han var blevet permanent medlem, så han ikke behøver genvalg!?

og oplyser som en af de eneste om EU's uendelig pengesvineri, korruption og manipulation af folk som dig.

Må jeg så forlange at du henviser til hvornår jeg sidst har manipuleret i forbindelse med EU ???

Sidst jeg skrev noget som helst om EU, var faktisk i dag, hvor jeg beklagede at Danmark betaler 440 mio € til EU's atomkraftforskning (Euratom), trods vi selv afskrev atomkraft allerede i 1986.

Det formoder jeg Messerschmidt må være enig med mig i.

Så du bedes venligst dokumentere min manipulation ang. EU!

 • 0
 • 1

Må jeg så forlange at du henviser til hvornår jeg sidst har manipuleret i forbindelse med EU ???

Jeg skriver: "At Messerschmidt oplyser om EU's manipulation af folk som dig".. dvs. du manipuleres med.

Vidste ikke han var blevet permanent medlem, så han ikke behøver genvalg!?

Messerschmidt stiller så vidt jeg ved ikke op til EU parlamentet igen, så det.. Han stiller op til folketinget istedet for, og jeg tør godt garantere at han kommer ind uanset om han agerer EU vagthund eller ej. Rigtig nok fodres vi dagligt med ulækker valgflæsk, men ikke fra Hr. Messerschmidt

http://www.youtube.com/watch?v=CB063m9aF-g

http://www.youtube.com/watch?v=MrodUGpUd9U

 • 1
 • 0

Messerschmidt stiller så vidt jeg ved ikke op til EU parlamentet igen, så det..

 • og jeg skriver at jeg ikke vidste det, oven i købet efter du havde beskyldt mig for manipulation.

I så fald er det muligvis ikke valgpropaganda, men bare propaganda.

Men mon ikke han stiller op til valg i fremtiden, for at repræsentere samme synspunkter? - for så er det jo stadig valgpropaganda, og du fortsætter lystigt kampagnen, selvom det overhovedet intet har med emnet at gøre.

 • hvori består manipulationen?
 • 0
 • 1

Rigtig nok fodres vi dagligt med ulækker valgflæsk, men ikke fra Hr. Messerschmidt

Den fortjener næsten at stå for sig selv :-))))

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten