EU mangler 880 milliarder kr. til at afvikle atomkraft
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

EU mangler 880 milliarder kr. til at afvikle atomkraft

Vil man afvikle atomkraft i EU, mangler der over 880 milliarder til at lukke værker og deponere affald. Det skriver Reuters, der har fået adgang til et nyt notat, som Europa-Kommissionen har udarbejdet for at kortlægge mulighederne for at reducere mængden af atomkraft.

I øjeblikket har EU-landene det abnorme beløb 1.118 milliarder kroner til rådighed til at afvikle atomkraft, men beregninger viser altså, at det er flere hundrede milliarder for lidt.

Frankrig kommer til kort

Det største hul i kassen står Frankrig for. Frankrig er det EU-land med mest atomkraft, og her mangler man 231 milliarder kroner for at kunne lukke værkerne ned og gemme affaldet væk.

Tyskland mangler 57 milliarder kroner oven i de 284 milliarder, der allerede investeres i at give atomkraft sparket. På den positive side viste en stresstest udført af det tyske finansministerium sidste år, at elselskaberne E.ON, RWE og Vattenfall kunne dække det hul i elforbruget, som atomkraft vil efterlade.

Kun England, skriver Reuters, har tilstrækkeligt penge på kistebunden til i teorien at kunne lukke og slukke for atomkraft i landet.

Regnestykket fra kommissionen er dog usikkert, da ingen ved, hvad det kommer til at koste at deponere atomaffald. En usikkerhed, der kan trække budgettet i begge retninger.

Da Europa-Kommissionen endnu ikke har offentliggjort notatet, har den ikke kommenteret sagen.

Medmindre man pinedød vil gemme det brugte brændsel, hvorfor dumper man det så ikke i subduktionszoner, på havbunden?

  • 3
  • 5