EU-mærkning af elendige mobilantenner strandet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

EU-mærkning af elendige mobilantenner strandet

Illustration: Aalborg Universitet

Små antenner med dårlig ydelse giver mange nye mobiltelefoner alt for dårligt signal. Et problem, som en fælleseuropæisk mærkningsordning skulle have gjort noget ved. Men nu er ordningen strandet i EU, og Energistyrelsen har derfor valgt at udvide de danske tests af mobilantenner i samarbejde med de andre nordiske lande.

Grunden til, at ordningen er strandet, skal findes i Europa-Kommissionens og mobilindustriens hårde kritiske holdning til overhovedet at gøre opmærksom på dårlige mobilantenner. Det fremgår blandt andet af et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Folketinget.

‘Forslaget om indførelse af en mærkningsordning er dog ikke blevet positivt modtaget af Europa-Kommissionen og flere af de store medlemsstater. Årsagerne hertil er primært, at flere medlemsstater ikke ønsker at pålægge industrien yderligere administrative byrder og ikke mener, at mærkningsordningen vil være tilstrækkelig entydig,’ hedder det blandt andet i det skriftlige svar.

Læs også: Stor dansk antennetest: Nokia Lumia 925 dumper med et brag

Ministeren henviser til, at de mange forskellige antenner, der findes i en mobiltelefon i dag, besværliggør arbejdet med at indføre en mærkningsordning af telefonerne. Det har dog ikke afholdt det daværende Erhvervsstyrelsen fra at bestille en dansk ranking af mobiltelefoner hos forskere på Aalborg Universitet flere gange siden 2012.

Det påpeger Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet, som har arbejdet for at få indført mærkningsordningen på EU-niveau.

»Jeg oplever, at argumentet med de mange antenner er en undskyldning, man bruger. Man kan ret uproblematisk lave et system omkring mærkningsordningen,« vurderer hun.

Læs også: Nu skal mobiler med elendige antenner afsløres

Den europæiske mærkningsordning blev første gang foreslået af Danmark og flere andre lande i 2013 i forlængelse af debatten om antennekvalitet, der fulgte, da Apple lancerede Iphone 4 i 2010, og danske forskere kunne påvise, at antennen i telefonen såvel som i flere af konkurrenternes telefoner var mangelfulde.

»I dag er mærkningsordningen delvist strandet. Der er to veje videre; dels er der afsat penge til at lave undersøgelser i nordisk regi, og dels forsøger jeg at få indført et mandat til standardiseringssystemet,« siger Christel Schaldemose og påpeger, at en europæisk standard for mobilantennernes kvalitet er en anden måde at tvinge producenterne til at forbedre de dårligste antenner.

Denne tilgang er muligvis mindre upopulær blandt andre medlemslande og industrien, påpeger Christel Schaldemose, der dog vurderer, at de nordiske tests af antennerne er nødvendige for at påvise over for de øvrige medlemslande, at antennekvaliteten er et problem.

Læs også: Ny undersøgelse: Antenner i smartphones er gået fra dårlige til chokerende ringe

Nordiske lande vil teste 30 telefoner

De danske myndigheder har som nævnt fået antennerne på nye telefoner målt to gange siden 2012. Det er forskere på Aalborg Universitet, der har forestået undersøgelserne, der over en bred kam har vist, at mange telefoners antenner var mangelfulde.

De danske testmetoder følger de internationale standarder, som også mobilproducenterne bruger til at undersøge deres egne telefoner. Resultaterne af producenternes standardiserede tests offentliggøres dog ikke, hvilket har nødvendiggjort de uafhængige målinger af antennerne.

Når en række nye telefoner og tablets skal testes i løbet af de første måneder af 2016, vil målingerne ligge i direkte forlængelse af de danske målinger fra 2012 og 2013, påpeger Robert Lindgaard, chefkonsulent i Energistyrelsen.

Læs også: Professor: Mobiltelefoner bør udstyres med antennemærke

»Det er det samme princip som tidligere. Vi vil have undersøgt, hvordan telefoner, der er på markedet i dag, præsterer. Som noget nyt vil vi også have undersøgt, hvordan de er til data,« siger han.

Det ligger endnu ikke fast, præcis hvilke forhold telefonerne skal testes under. Dels har hver telefon forskellige antenner, og dels bruger hver telefon flere forskellige frekvensbånd.

»Vi er endnu ikke landet på, hvilke kombinationer af frekvensbånd og teknologier, der er mest interessante, men testen kommer helt sikkert til at måle ydelsen, når man taler på 2G, og når man bruger dataforbindelsen med 4G,« påpeger Robert Lindgaard.

Da der er tablets og dataforbrug med i de nye undersøgelser, vil det kræve nye forsøgsopstillinger i forhold til de tidligere undersøgelser, hvor telefonerne er testet på siden af et dukkehoved for at simulere en almindelig samtalesituation (billedet).

Det har hidtil været Aalborg Universitet, der løste målingsopgaven, men på grund af de nye undersøgelsers store omfang skal opgaven sandsynligvis i udbud, hvorfor det endnu er uvist, hvor mobiltelefonerne skal måles.

Det er ikke enkelt at lave en dækkende test, da frekvensbåndene er store og mange og brugerne lige så forskellige. Man skal passe på at der ikke lægges op til en ny VW skandale.
Netværksoperatørerne har et udmærket overblik, men de holder det for sig selv, og bruger det helt kommercielt.
I stedet for at logge alle mulige samtaler, skulle disse informationer måske gøres tilgængelige for myndighederne. Disse informationer kan både bruges til at vurdere netværket og mobilerne.

  • 5
  • 2

Jeg synes snildt der kunne laves en overordnet test, for vist er der forskel - stor forskel. Og AAU er nok de mest kompetente.

Jeg bor i et område på bøhlandet med generel dårlig dækning og fruens iPhone modtager bedre end min Doro, mens sendekvaliteten fra hendes er dårligere. Jeg kan sidde indendørs og sende en sms, mens hun skal ud på terrassen og vifte med dyret.
Problemet med bl.a. iPhone er det enkle, at indehaveren ikke oplever samme problemer som de stakkels modtagere af knasende samtaler med udfald :-(

De blir givet titusinder af mobiltelefoner i julegaver, også til bedstemødre der synes det er blevet for dyrt med deres fastnet. Så er det da meget smart at vide, om bedstemor skal have den nyeste iPhone, eller det ville være bedre med end Doro. Er det klapmodellen med nødkald, går den heller ikke i stykker når hun taber den.

Ny VW skandale? Helt ærligt hr. Ferdinandsen - er det kun lobbyisterne der skal styre os. Sådan synes jeg nu ikke du plejer at reagere :-)

  • 4
  • 0

Ny VW skandale? Helt ærligt hr. Ferdinandsen - er det kun lobbyisterne der skal styre os. Sådan synes jeg nu ikke du plejer at reagere :-)


Nu har jeg arbejdet indenfor branchen, og selvom man testede alle bånd fra bund til top, så må man jo vægte eller midle resultaterne til en samlet bedømmelse, som kan give huller hist og pist. Begrænsningen i testen, for at gøre den mulig, kan så give endnu flere huller.
En vis minimum standard ville være god, men den er svær at sikre. Som sagt har operatørerne nok den bedste information ved praktisk brug.

  • 0
  • 3