EU: Lovligt at eksportere lavradioaktivt affald fra midlertidige lagre

15. januar 2019 kl. 12:312
EU: Lovligt at eksportere lavradioaktivt affald fra midlertidige lagre
Illustration: Mette Mandrup.
Nu kan Esbjerg komme af med sine 600 ton normaffald til andre EU-lande.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark må gerne sende sit radioaktive affald til et slutdepot i et andet EU-medlemsland. Det skriver DR Syd- og Sønderjylland.

Det slår EU-Kommissionen fast i et svar til europaparlamentariker Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet. Hun stillede i november flere spørgsmål til EU om det lavradioaktive normaffald, der hober sig op på blandt andet tre midlertidige lagre i Esbjerg.

Læs også: Kommuner hænger på lavradioaktivt affald i 55 år: »Det er ikke gangbart«

»De går ikke reelt ind i den konkrete sag fra Esbjerg, men skriver, at det er lovligt at eksportere sit normaffald til et andet EU-land,« siger hun til DR.

600 ton lavradioaktivt affald i Esbjerg

Dermed åbner der sig nu nye muligheder for f.eks. Esbjerg Kommune, der opbevarer over 600 ton lavradioaktivt normaffald fra olie- og gasindustrien i Nordsøen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Otte virksomheder rundt omkring i landet har fået godkendt lagre til lavradioaktivt normaffald. Illustration: Google maps/LGJ.

Læs også: Ekspert: Styrelse burde ikke godkende radioaktivt affald

Kommunen har længe efterlyst en permanent løsning på, hvor normaffaldet skal deponeres, men der findes ikke noget slutdepot til opbevaring af radioaktivt affald i Danmark.

I stedet har staten i årevis pålagt seks kommuner at opbevare deres virksomheders lavradioaktive normaffald på midlertidige lagre frem til 2073, hvor staten vil have et permanent lager – et slutdepot – klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Franske Total gjorde opmærksom på manglende miljøundersøgelser af lavradioaktive lagre

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, opfordrer nu Esbjerg Kommune til at se på mulighederne for at komme af med det lavradioaktive normaffald fra Nordsøen.

Virksomheder skal og vil betale

»Hvis man kan lave en aftale med et andet land om at håndtere affaldet forsvarligt i forhold til miljøet og naturen inden for reglerne, er det helt fair, at Esbjerg afsøger den mulighed,« siger han til DR Syd- og Sønderjylland.

Læs også: Efter Mærsk-skandalen: Virksomheders lavradioaktive affald opbevares i strid med miljøregler

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at virksomhederne selv skal betale, hvis det lavradioaktive normaffald skal til udlandet:

»Det er operatørerne, som har tjent penge på at hive olie op af Nordsøen, og derfor er det også dem, der har ansvaret for at håndtere affaldet, hvad end det skal håndteres i Danmark eller i udlandet,« siger hun til DR Syd- og Sønderjylland.

Ifølge DR har Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), tidligere udtalt, at virksomhederne gerne vil betale for at få normaffaldet deponeret.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. januar 2019 kl. 13:05

Er det malm, salte eller gas? Er der tale om naturlig indhold i undergrunden, er det tåbeligt. Hvor findes de radioaktive skilte ved minerne, borekerner mm.? Er det farligere på Bornholms klipper? Er en granitsten lavradioaktivt? Er kirkegårde lavradioaktive?

Spørgsmålet er mere: Er niveauerne rimelige?

1
16. januar 2019 kl. 10:39

Kan man ikke indstøbe det i beton og bruge det til vindmøllefundamenter ? Er dert ikke bedre at sprede det frem for at lave store radioaktive lagre ?