EU-ledere: Vi har ikke råd til at droppe skifergas

Vi har ikke råd til at lade være med at udvikle en industri for skifergas- og olie, når USA og Kina tromler derudad.

Sådan lød det fra den britiske premierminister David Cameron efter gårsdagens topmøde i Det Europæiske Råd.

Baggrunden for mødet mellem regeringscheferne fra de 27 medlemslande var ikke mindst at komme med bud på, hvordan EU kan sikre både stabile og lave energipriser fremover for at bevare konkurrenceevnen over for især USA og Kina.

De to lande har store ressourcer af skifergas- og olie, og selv om Kina stadig mangler at udvikle industrien, frygter både politiske og industrielle topledere i EU for konsekvenserne, hvis eller når også Kina får adgang til store mængder kulbrinter fra skiferlag, som det har været tilfældet for USA.

Flere store repræsentanter fra Europas tunge industri som Bayer og BASF har advaret om, at deres amerikanske konkurenter som følge af skifergas både har adgang til billigere og mere stabil energi samt billige biprodukter. Det gælder især gassen ethan (ætan), der er et afgørende produkt for plastindustrien, og hvis pris er faldet med over 70 procent i USA.

Samtidig har EU-Kommissionen flere gange advaret om stigende import til Europa af fossile brændsler, hvis ikke udviklingen vendes. Det sker både af hensyn til forsyningsikkerhed, klimahensyn og ikke mindst om job skal skabes inden for eller uden for EU.

Men hvor er gassen?

Men i Europa er landene delt i spørgsmålet om skifergas. Frankrig og Bulgarien har som de eneste lande et forbud mod at indvinde skifergas, mens tyskerne overvejer delvise forbud. På den anden side står briterne sammen med Rumænien, Litauen og især Polen, der satser hårdt på at udvikle en skifergasindustri. Det sker især for at reducere afhængigheden af russerne.

Samtidig er spørgsmålet, om der overhovedet kan blive en skifergas-revolution i Europa, som der har være i USA, og som man regner med, der vil komme i Kina. De store fund lader vente på sig i Europa, og spørgsmålet er i højere og højere grad, om der overhovedet er gas i det, der kaldes kommercielle mængder.

Shell har boret tre brønde i Skåne uden held, Total afventer tilladelse til sin første prøveboring i Nordjylland, men vurderer selv chancen for, at der gas i kommercielle mængder til at være højest fem procent.

Tørre polske brønde

Polen er et af de lande, der på papiret har de største skifergasforekomster i Europa. Landet har derfor længe været udråbt som en kommende energistormagt, blandt andet i en skifergasrapport fra konsulenthuset Ernest & Young.

Indtil videre er der dog mere spaghetti end rå bøf over de polske overarme, når det handler om skifergas. For trods mere end 100 efterforskningstilladelser og 40 brønde er der endnu ikke meldt om store gasfund i Polen.

Tværtimod har tre nordamerikanske selskaber trukket sig efter at have boret tørre brønde. I maj 2012 var det giganten ExxonMobil, der trak sig fra et partnerskab med Total i det sydøstlige Polen.

Seneste måtte polakkerne så vinke farvel til amerikanske Marathon og canadiske Talisman Energy, der forlod deres polske operationer den 8. maj i år og solgte rettighederne til det irske San Leon Energy. Beskeden lød, at geologien var for kompleks i Polen, og at man hellere ville satse på Nordamerika og Asien.

Også briterne håber på store økonomiske fordele ved at udvikle skifergasindustrien. Den første efterforskningsboring efter skifergas er planlagt til sommer i West Sussex, hvor der tidligere har været boret konventionelle olie- og gasbrønde.

Det er selskabet Cuadrilla, der har fået tilladelse til at lave en skifergasboring, men som det er tilfældet både i Nordjylland og andre steder i Europa, er der hård modstand i den lokale befolkning.

På det politiske niveau er briterne dog optimister og presser på at Europa udvikler skifergas. David Cameron sagde i går, at Europa har 75 procent af USA’s potentiale for skifergas, og han fik opbakning fra rådet, der i sine konklusioner lagde op til, at EU-landene øger jagten på forskellige energikilder internt i Europa sideløbende med udviklingen af grønne energiteknologier.

Ifølge rådsformand Herman van Rumpuy inkluderer den formulering skifergas- og olie i varierende grad efter de nationale potentialer og interesser.

Emner : Skifergas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvfølgelig har vi råd til at lade være. Vi har faktisk ikke råd til at fortsætte med at bruge fossile brændstoffer. Vi har brug for thorium og eller fusion. Det har vi ikke råd til at undvære i fremtiden.

 • 0
 • 0

Måske er det DK´s chance at sætte mere turbo på de "grønne energi teknikker", så vi fremover kan sælge mere til bla. England mm., som nok også opdager at de kun har 5% af det de drømmer om.

Re. thorium, er der ikke et helt bjerg af det på Grønland. Måske kunne vi for bearbejde det til EU eksport ? (var der ikke en TV udsendelse om det ? ... Har nogen viden/link ?)

 • 0
 • 0

"der er tilsyneladende ingen ende på denne specifikke ressource fra vores politikere."

I øjeblikket tror jeg det er ved at gå op for politikerne, at der nok kun er 5 % af det de først håbede på.

Hvis så, nok 50 % af de 5 % af gassen er radioaktiv eller med meget høje CO2 tal, så tænker politikerne nok en gang mere. Og hvis de andre 50 % ligger i Gentofte kommune, så falder ejendomsværdierne nok der. ;-)

Der kommer også en VVM fase og et kommunal valg, og i denne periode TÆNKER politikerne måske GRØNT.

 • 0
 • 0

Cameron er i byen for de ultrasorte og der er ikke plads til mere CO2 udslip.

Det er ikke politikernes opgave at støtte skifergas og skal der udvindes skifergas så lær dog af amerikanernes erfaringer og sørg for regulering i detaljer og sørg for miljøafgifter og skatter.

Total panik og forestillinger om at vi skal gøre som USA og Kina for at overleve tjener intet fornuftigt formål.

Hvis skifergas kun er noget værd indtil vi alle er enige om at kun fossilfri energi må bruges af hensyn til de fremtidige muligheder for behageligt liv på jorden så er det nok klogest bare at lade det ligge.

 • 0
 • 0

"Tværtimod har tre nordamerikanske selskaber trukket sig efter at have boret tørre brønde. I maj 2012 var det giganten ExxonMobil, der trak sig fra et partnerskab med Total i det sydøstlige Polen. " Måske kunne Total fortælle hvad der er gået galt i Polen.

Måske kunne ing.dk grave lidt kritisk i dette emne, således der foreligger opdateret og neutral viden inden foroffentlighedsfasen ved VVMén starter om få uger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten