EU-lande forbyder sundhedsskadeligt insekticid

Illustration: Gilles San Martin / Wikimedia Commons

Et af de mest populære sprøjtemidler blandt danske rapsdyrkere, bliver nu forbudt. I går besluttede EU's medlemslande nemlig, at godkendelsen af insekticidet thiacloprids ikke bliver fornyet. Det skriver organisationen SumOfUs, der har lavet en underskriftsindsamling for at støtte forbuddet, på sin hjemmeside.

Læs også: Trods EU-forbud vil Danmark bruge bidræber-pesticid på sukkerroer

Thiacloprid er ifølge et notat om sagen oversendt til Folketingets miljø- og fødevareudvalg et aktivstof, der hører til gruppen såkaldte cyano-substituerede neonikotinoider, der er mindre skadelige for bier end de klassiske neonikotinoider, imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam. Til gengæld er det meget giftigt for fugle. I januar afleverede Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) desuden et peer-review-studie, der fastslog at stoffet havde »uacceptable effekter på sundhed og miljø.«

Anvendelsen af thiacloprid er steget en del de senere år. Thiacloprid kan anvendes på stort set alle afgrøder, men bruges primært på vinterraps. Men fra april næste år vil midlet ikke længere være godkendt i EU. Illustration: Seges / www.middeldatabasen.dk

Læs også: Haveaffald udledte pesticider 100 m fra drikkevandsboring: Kan være én blandt mange

Konkret er thiacloprid mistænkt for at fremkalde kræft, skade forplantningsevnen og være fosterskadende. Desuden mener Efsa, at thiacloprid skal miljøfareklassificeres som »meget giftig for vandlevende organismer«.

I Danmark har brancheforeningen Dansk Planteværn, der repræsenterer flere sprøjtemiddelproducenter, ligesom Dansk Frø, Brancheudvalget for Frø og Landbrug & Fødevarer protesteret imod beslutningen. De mener, at et forbud vil skade især den danske rapsproduktion, som ifølge Landbrug & Fødevarer har en værdi på to milliarder kroner årligt. De argumenterer i deres høringssvar blandt andet med, at der ikke på nuværende tidspunkt findes nok alternativer til thiacloprid, og at der derfor er større risiko for, at insekterne, som midlet bruges imod, udvikler resistens.

Læs også: Omstridt insektgift skal nu væk fra danske frugt- og grøntafdelinger

Miljø- og Fødevareministeriet mener imidlertid på baggrund af en vurdering fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, at det vil være muligt – om end måske ikke let eller billigt – at finde alternativer, og at stoffet ikke bør anvendes, når der ikke kan påvises, hvordan stoffet kan anvendes sikkert.

Ifølge ministeriet skal EU-landenes beslutning nu optages formelt i EU's lovjournal. Derefter er et halvt år, hvor sprøjtemidler med thiacloprid stadig kan sælges og et år, hvor landmændene kan bruge de rester, de måtte have tilbage. Optagelsen i journalen forventes at ske i løbet af en måneds tid.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jo, men problemet er lavere udbytte. Mellem 1 og 3 ton/ha. Konventionelt dyrket er det 5-6 ton/ha.

Begge kan bruge samme sneglemiddel. Økologisk er ekstra følsomt ved spiring og ved hård vinter. Økologisk bliver let angrebet af svampe. Hvilket er grunden til tidligere afmodning og små frø.

  • 5
  • 1

Bent Andersen jeg ved ikke hvor i mit indlæg du kan læse jeg påstår andet. Men bare fordi et stof er i samme klasse som andre betyder det ikke at de har samme biologiske egenskaber og giftighed som andre i samme klasse, som også fremgår af artiklen.

Så kan vi ikke blive enige om at dit indlæg var 100% unødvendig dumhed i form af stråmand?

  • 0
  • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten