EU kræver fri adgang til forskning for 80 milliarder euro

Murene omkring resultaterne af al forskning, der får støtte af en af verdens største forskningspuljer, skal rives ned. Sådan lyder det fra EU-kommissionen, der over det næste år vil forhandle detaljerne på plads i en aftale, der sikrer, at resultaterne af al forskning, som får støtte gennem EU's Horizon 2020 program bliver offentlig tilgængeligt for alle.

Horizon 2020 programmet er på i alt 80 milliarder euro, som gives til videnskabelig forskning og innovation. Programmet løber fra 2014 til 2020.

»I fremtiden vil du ikke længere skulle betale dyre abonnementer for at få adgang til information, der er skabt ved hjælp af dine skattekroner. Vi anbefaler alle medlemslandene at gøre det samme med forskning, der er støttet med nationale midler,« slår Neelie Kroes, EU-kommissær for den digitale agenda, fast.

EU-kommissionens mål er ifølge Neelie Kroes at gøre 60 procent af al offentlig støttet forskning indenfor det europæiske fælleskab offentlig tilgængeligt inden udgangen af 2016.

Udmeldingen kommer blot få dage efter, at Storbritannien fremlagde en plan om at gøre al offentlig støttet forskning offentlig tilgængeligt ved at betale omkring 50 millioner pund om året til de dyre videnskabelige tidsskrifter, hvor mange af forskningsresultaterne publiceres. Til gengæld skal forlagene bag tidsskrifterne så gøre elektroniske kopier af forskningsresultaterne offentlig tilgængelige.

Det er endnu ikke afgjort, om den fælleseuropæiske model vil følge det engelske eksempel.

Antallet af videnskabelige tidsskriftartikler, der udgives i et format, der er frit og offentlig tilgængeligt - også kaldet open access - har vokset støt gennem de seneste år.

Ifølge Reuters udgør open access udgivelserne dog stadig kun omkring tre procent af det globale marked for videnskabelige udgivelser i tidsskrifter, der i anslås at omsætte for otte milliarder dollars om året - primært gennem abonnementer på tidsskrifterne.

Dokumentation

EU om planerne for open access

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nogle lande, uden for EU, bruger jo ikke ret meget på forskning. Det behøver vel ikke nødvendigvis være fordi der er mere "primitive" lande med dårlig økonomi, men kan lige så godt være fordi de simpelthen er nærige. Måske er det lidt forkert sådanne lande skal have andel i vores dyrt betalte forskning, med mindre de gør præsis det samme.

 • 0
 • 0

De har adgang til oplysningerne i dag.

Det der er tale om i artiklen, er om informationerne skal offentliggøres i et meget dyrt tidskrift, eller på en open hjemmeside.

 • 0
 • 0

Det der er tale om i artiklen, er om informationerne skal offentliggøres i et meget dyrt tidskrift, eller på en open hjemmeside

 • det sidste lyder jo umiddelbart meget attraktivt, men vil formentligt i samme hug betyde dødsstødet for de 'dyre' tidsskrifter, som vel bla. er tænkt at (inde)stå for [b]kvalitet/troværdighed[/b] af det publicerede(?)
 • 0
 • 0

Forlagenes eneste konstruktive bidrag er at holde et godt hold af seriøse reviewers og sikre disses anonymitet overfor forfatterne. Reviewernes betaling er at universiteter anerkender dette tidsforbrug som relevant

 • OK
 • 0
 • 0

Open Access er under alle omstændigheder en god ting for både erhvervslivet og den enkelte borger. Det kan naturligvis også opfattes som en rimelig modydelse for de skattekroner der går til forskningen.

Men så vidt jeg har forstået det, så er den engelske reform også i høj grad et økonomisk tilskud til tidsskrifterne, der betyder at de kan opretholde en ekstraordinært stor profit? Det kan man så undre sig over, at den engelske regering gør - men mon ikke det har noget med lobbyarbejde at gøre?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten