EU-Kommissionen vil have udfaset ti sprøjtemidler i Danmark
Tirsdag skal EU's medlemslande sammen afgøre fremtiden for glyphosat. Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtemidler som eksempelvis Roundup, og stoffet står nu over for at skulle have fornyet sin godkendelse med 15 år.
Det har længe været diskuteret, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller skadelig for arveanlæggende i de tilladte doser. Men adskillige forskere peger efterhånden på, at det også er nødvendigt at se nærmere på de hjælpestoffer, som sprøjtemidlerne indeholder.
Så selv om glyphosat får sin godkendelse i dag – hvilket de fleste forventer – så kan der alligevel komme en række konsekvenser af de seneste års forskning. I lovforslaget, udarbejdet af kommissionen indgår nemlig fem punkter, som skal diskuteres forud for den endelige afstemning. Og her er et at de udbredte hjælpestoffer netop i fokus.
Læs også: Forskere: Hjælpestofferne i Roundup er langt værre end glyphosat
Der er tale om stoffet POEA (polyethoxylated tallow amine), som findes i 10 ud af de 70 sprøjtemidler, der befinder sig på markedet i Danmark. Ifølge Miljøstyrelsen udgjorde disse midler 10 procent af det samlede salg af glyphosat-holdige sprøjtemidler i Danmark i 2015 – langt størstedelen til landbruget.
Præcis hvilke mærker af sprøjtemidler, der er tale om, er straks sværere at få oplysninger om. For ifølge Miljøstyrelsen er indholdet af hjælpemidler fortroligt, hvis ikke producenten selv har skrevet det på emballagens mærkat eller sikkerhedsdatablad. Ifølge en række franske forskere findes stofferne, eller har været, i produkter som Roundup Classic og Glyfos.
Mindst 18 måneders udfasning
Ifølge Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsens afdeling for pesticider og genteknologi, vil der dog ikke blive tale om, at de 10 produkter i givet fald bliver flået væk fra hylderne. Som regel gives der mindst 18 måneders udfasningstid, før landmændene ikke længere må bruge produkterne.
Læs også: Efsa-direktør: Lad os kigge på hjælpestofferne i Roundup
Desuden ligger det også i kommissionens forslag til godkendelsesbetingelser, at producenterne, der ansøger om at markedsføre deres produkt i et medlemsland, skal levere yderligere undersøgelser af eventuelle hormonforstyrrende egenskaber for glyphosat inden den 1. august 2016. Under dette punkt indgår således ikke hjælpestofferne, så det sammenknebne blik fastholdes fortsat udelukkende på POEA.
Kommissionen: Dobbelttjek ansøgninger vs. tests
Kommisionen har indføjet yderligere betingelser. Eksempelvis at medlemslandene skal sikre en særlig beskyttelse af sprøjteførere og være opmærksomme på risikoen for pattedyr og planter. Endelig ser kommisionen på, om anvendelsesbetingelserne for glyphosat-holdige midler om nødvendigt skal indeholde regler om risikobegrænsende foranstaltninger.
Til sidst vil EU-Kommissionen gerne have, at medlemslandene sikrer sig, at der er overensstemmelse mellem de ansøgte midlers tekniske specifikation i forhold til det testmateriale, der er anvendt i de toksikologiske studier.
Læs også: Trods glyphosat-frikendelse i EU: Ukrudtsmidler kan indeholde tvivlsomme stoffer
Forslaget har forud været til høring blandt relevante organisationer, og her viser det sig ikke overraskende, at Greenpeace er imod fornyelsen, mens Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening bifalder forbuddet mod POEA og ønsker salget af glyphosatholdige produkter midlertidigt stoppet, indtil der er blevet forsket mere i eventuelt skadelige effekter.
Organisationen Landbrug & Fødevarer bakker ligeledes op om en udfasning af POEA, men udbeder sig længere tid end de 18 måneder til omstillingen.
Den danske kemivirksomhed Cheminova støtter et ja til forslaget om fornyelse, men siger, at regeringen ikke bør arbejde for, at ansøgerne skal undersøge, om sprøjtemidler indeholdende glyphosat har effekter på arveanlæggene. Og så mener virksomheden ikke, at forbud mod enkelte hjælpestoffer bør blandes sammen med fornyelsen af glyphosat.
Det endelige lovforslag kommer helt på plads mandag-tirsdag den 7. og 8. marts, hvor Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder skal mødes til diskussion og afstemning.
