EU skal være fuldstændig uafhængig af at importere fossile energikilder fra Rusland - og det kan og skal lade sig gøre inden 2030. Men allerede i år kan to tredjedele af gassen udfases.
Sådan lyder meldingen fra EU-Kommissionen, som i dag fremlagde det første udkast til en plan for, hvordan Europa skal føres gennem den energikrise som efter Ruslands invasion af Ukraine har ramt unionen.
»Vi bliver nødt til at gøre os uafhængige af russisk olie, kul og gas. Vi kan simpelthen ikke stole på en leverandør som så eksplicit truer os. Vi er nødt til at handle nu, hvis vi skal afbøde stigende energipriser og sikre vores gasforsyning til næste vinter,« lyder det fra formanden for kommissionen, Ursula von der Leyen, i en pressemeddelelse.
Næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans fastslår at et meget stort skridt imod afslutningen af energihandlen med Rusland kan ske i år.
»Ved udgangen af i år kan vi erstatte 100 milliarder kubikmeter gas, der importeres fra Rusland. Det er to tredjedele af vores import fra dem,« siger han.
Udspillet fra EU kommer efter at det internationale energiagentur, IEA, torsdag udgav en 10-punktsplan med samme mål for en nedlukning af gasimporten fra Rusland til EU.
Læs også: IEA vil gøre Europa fri for russisk gas: Her er agenturets køreplan
Nye energikilder
Der er særligt to grundpiller i EU-Kommissionens strategi for at blive fri for den russiske gas.
Først og fremmest skal gasforsyningen være mere forskelligartet. Der skal importeres en højere andel af flydende naturgas (LNG) samtidig med at importen af gas gennem rørledninger fra andre lande end Rusland skal op. Kommissionen er på nuværende tidspunkt stadig i gang med at afsøge markedet.
Samtidig skal der fart på den grønne omstilling så forbruget af fossil energi bliver mindre. EU skal have mere vedvarende energi og mere hydrogen produktion. Desuden skal elektrificeringen øges, mens bygninger og industrier skal forbedre deres energieffektivitet.
»Jo hurtigere vi for skiftet til vedvarende energi og hydrogen, kombineret med energieffektivitet, des hurtigere vil vi kunne gøre os uafhængige og styre vores eget energisystem,« fastslår Ursula von der Leyen, og tilføjer at hun i denne uge vil gå i gang med at drøfte kommissionens idéer med medlemslandene.
Herhjemme har Odense Kommune allerede besluttet, at Fjernvarme Fyns kulfyrede kraftvarmeværk, Fynsværket, fortsat skal fyre med kul. Frem for at skifte over til russisk gas i 2022, som det ellers hidtil har været planen. Nu er byens forsyningsselskab på jagt efter 100.000 ton kul.
Læs også: Odense dropper russisk gas: På markedet efter 100.000 ton kul
Gaslagre skal fyldes og priser holdes nede
Udover at være uafhængigt af russisk gas, skal EU's energimarked også rustes til den energikrise, der truer her og nu.
»For den sidste del af denne vinter, er Europa sikret med rigelige mængder gas, men vi er nødt til at fylde vores reserver omgående til næste år,« siger Kadri Simson, EU´s energikommissær i pressemeddelelsen.
Derfor vil kommissionen til april præsentere ny lovgivning, der skal sikre at lagrene er fyldt til mindst 90 procent af deres kapacitet inden oktober.
Samtidig skal der sættes hårdt ind mod stigende energipriser. Kommissionen vil blandt andet se på muligheden for at indføre en midlertidig prisgrænse.
Desuden vil kommissionen give medlemslandene mulighed for at støtte virksomheder, der rammes af stigende energipriser tilbydes mulighed for finansiel støtte.
Planen skal nu behandles af EUs besluttende organer. En endelig vedtagelse kræver, at de 27 medlemslande stemmer for kommissionens udspil.
