EU-Kommissionen anbefaler fælles regulering af transfedtsyrer

14. december 2015 kl. 10:43
I en ny rapport fra EU-Kommissionen anbefales en fælles lav grænseværdi for transfedtsyrer i fødevarer som en effektiv forbrugerbeskyttelse. Fødevareminister Eva Kjer Hansen glæder sig over beslutningen og ser frem til at flere lande følger Danmarks grænseniveau.
Artiklen er ældre end 30 dage

De sundhedsskadelige industrielt fremstillede transfedtsyrer findes i mange europæiske fødevarer. En ny rapport fra EU-Kommissionen konkluderer, at fælles lovgivning på området er vejen frem.

»Hjertesygdomme er den vigtigste dødsårsag i EU, og et højt indtag af transfedtsyrer øger i alvorlig grad risikoen for hjertesygdom — mere end noget andet næringsstof pr. kalorie,« skriver kommissionen i sin konklusion. Her anbefaler de samtidig, at en grænse for industrielle transfedtsyrer er effektivt i forhold til folkesundheden og forbrugerbeskyttelsen, og at ordningen flugter fint med det indre marked.

I Danmark har grænsen for industrielt fremstillede transfedtsyrer heddet to gram pr. 100 gram olie eller fedtstof siden 2003.

»Vi er gået den rigtige vej i Danmark ved at have en grænse, det viser rapportens konklusion helt klart. Transfedtsyrer er hamrende usunde, og nu går EU i vores fodspor og bakker op om, at grænseværdier er vejen frem,« lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse fra hendes ministerium.

Eva Kjer: Danmark har presset hårdt på for et forbud

Danmark var et af de første lande i EU, der indførte nationale regler for transfedtsyrer. Siden har Danmark sammen med blandt andet Holland, Luxembourg, Østrig og Ungarn opfordret EU-Kommissionen til at regulere indholdet af transfedt i fødevarer, som EU-Kommissionens rapports konklusion nu anbefaler de øvrige lande at følge op på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Industriel transfedt
Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som både dannes naturligt og kan fremstilles kunstigt. I EU's forordning er transfedtsyre-gruppen defineret som 'fedtsyrer med mindst én ikke-konjugeret (dvs. afbrudt af mindst én methylengruppe) kulstof-dobbeltbinding i trans-konfigurationen'. Den primære kilde til industrielle transfedtsyrer i kosten er delvist hærdede olier. Industrielt fremstillede transfedtsyrer er farlige at indtage i for store mængder og menes at være op til ti gange så fremmende for hjerte-kar-sygdomme som de mættede fedtsyrer og sættes også i forbindelse med udviklingen af type 2-diabetes. Danmark var det første land i EU, der indførte maks.-værdier for indholdet af industrielt fremstillet transfedt i fødevarer.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

»Danmark har i den seneste tid presset hårdt på for et fælles EU-forbud mod transfedt, og nu er det vigtigt, at vi får fælles regler hurtigst muligt«, lyder det videre fra Eva Kjer Hansen.

Transfedtsyrer giver øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, og den danske grænse vurderes at have haft en overordentlig positiv effekt for folkesundheden generelt.

Hos Hjerteforeningen har man længe prioriteret strukturelle indgreb højt og ser positivt på flere politiske initiativer, der kan begrænse udbredelsen af de sundhedsskadelige transfedtsyrer.

»Vi ved de virker – og transfedtområdet er et fantastisk eksempel på, hvordan man som politiker kan bidrage til bedre og længere liv til alle,« siger Kim Høgh, administrerende direktør i Hjerteforeningen, i samme pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-Kommissionen vil nu foretage en offentlig høring og en konsekvensvurdering af, hvad reguleringen vil betyde for erhvervslivet, og hvordan reguleringen teknisk skal gennemføres i praksis. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet viser danske erfaringer, at et forbud ikke får nævneværdige konsekvenser for fødevareerhvervet.

I modsætning til industrielle transfedtsyrer er der ingen regulering i naturlige forekomster. Naturlige transfedtsyrer findes i okse- og fårekød samt mælkefedt. Indholdet af transfedt i disse produkter er omkring 3-6 pct., og det lave indhold vurderes til ikke at udgøre et sundhedsmæssigt problem.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger