EU-kommissær med skræmmende udmelding: 'Russisk gas kommer ikke igen'

Plus19. juli 2022 kl. 15:2618
EU-kommissær med skræmmende udmelding: 'Russisk gas kommer ikke igen'
Nord Stream 1-rørledningen fra Rusland til Tyskland lukkede midlertidigt på grund af vedligehold mandag 11. juli. EU-Kommissionen regner dog ikke med, at der åbnes for gassen, når Nord Stream 1 efter planen genåbner torsdag. Illustration: Stefan Sauer/AP/Ritzau Scanpix.
Efter 10 dages vedligehold skal der efter planen igen komme gasleverancer fra Rusland til Tyskland gennem Nord Stream 1. Men det kommer ikke til at ske, advarer EU-kommissær.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU forbereder sig på det værst tænkelige scenarie, når det i morgen offentliggør endnu en strategi for udfasning af russisk gas.

For myndighederne i Tyskland og andre europæiske lande, som får gas indirekte herfra, frygter, at Rusland ikke åbner op for nye gasleverancer på torsdag i denne uge

I sidste uge lukkede det statsejede russiske gasselskab Gazprom for gasforsyningen gennem den vigtige rørledning Nord Stream 1 til Tyskland på grund af 10 dages planlagt vedligehold.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
21. juli 2022 kl. 22:43

#12 Michael Rangård Jeg kunne godt, være nervøs for at klimaambitionerne daler

I den situation i står endnu Tror snakken om klima, fortsætter uden der sker en pind i den virkelige verden

Vi starter op med kullene, igen

I år hvad med næste år ?

Få tyskerne og Italien omstillet sig, til grønne energiformer? til næste år?

Hvad med om 5 år? 8 – 10 år?

Begynder vi, at syntes lidt godt om put manden igen? så der bliver skruet op for gasen igen?

Hilsen Martin

16
20. juli 2022 kl. 14:59

Der er estimeret at der er et biogas potentiale på 16 billioner m3 i EU (fra gylle) [https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032118304714]

Europas samlede forbrug af naturgas i 2020 på 541 milliarder m3 naturgas. [ Statistical Review of World Energy]

Det betyder at der er ca. 29 gange større biogas potentiale i EU end forbruget af naturgas (2020).

Det burde være muligt at kunne dække EU behov af naturgas med biogas.

15
20. juli 2022 kl. 11:46

??????????

Mangler vi teknologi til at producerer PtX, mangler vi teknologi til at skrue op og ned for produktion/forbrug?

Det eneste der mangler er en udbygning af den nødvendige kapacitet, en beslutning om hvad der satses på f.eks. til tung transport og sådan noget. Teknologien er der, den skal højest optimeres...

14
20. juli 2022 kl. 11:43

??????????

VE er mere end bare sol og vind... Det er også alle de andre vedvarende energikilder, hvor der faktisk er lavet en ret udførlig liste i mit andet indlæg...

12
20. juli 2022 kl. 11:29

Jeg har flere gange her på stedet nævnt at en væsentlig årsag til den misere vi står i er at man i Tyskland har dyrket en illusion, delvis skabt her i Danmark, om at VE kunne være grundstammen i elforsyningen. Det kan man ikke i så stor skala med vor nuværende teknologi og det ser man ved man har installeret sol og vind så de hver burde kunne dække behovet, alligevel ser man jævnligt at kulstofbaseret energi må dække halvdelen.

Det kommer ikke bag på nogen at sol og vind ikke kan dække forbruget... Eller det burde det ikke gøre for alle har vidst det. Det har heller aldrig været et mål for elforsyningen, endnu mere har det ikke været et mål at sol og vind skulle kunne dække forbruget i Danmark endnu...

De mål der har været sat er at i 2030 skal al dansk elproduktion ske via VE (sol, vind, biomasse, affaldsforbrænding, vandkraft, bølgekraft osv.) Det er kun de fossile brændstoffer der skal udfases. Men det har fortsat ikke været et mål at al produktion skal foregå i Danmark, det er derfor vi har udlandsforbindelserne...

Det næste mål er at i 2050 skal al dansk energiproduktion være fossilfri og den energiproduktion der foregår i Danmark skal være VE (sol, vind, biomasse, affaldsforbrænding, vandkraft, bølgekraft osv.) men igen er der ikke et krav om at vi ikke impoterer f.eks. biomasse fra udlandet.

Det er en løgn at, vi med vores nuværende teknologi, ikke kan drive et rent VE-baseret energisystem. Men hvis man pålægger alle sine egne forudsætninger, så kan man naturligvis komme frem til det resultat man ønsker... Det mest utrolige er at der er folk der tror at andre tror at vi har et færdigt og komplet udbygget system 28 år før det forventet tidspunkt... I 2014 blev planerne lagt, vi skriver nu 2022, det er kun 8 år siden og ingen havde forventet at vi i 2022 havde nået det mål der er sat for 2050... Men efter dine oplysninger er vi allerede halvvejs, det er da godt gået...

11
20. juli 2022 kl. 11:13

det burde vores politikere kunne, de er professionelle beslutningstagere og burde tage deres profession og ansvar alvorligt! Og vi, og især pressen, burde holde dem op på det. Men det forudsætter vi er bevidste om de psykologiske mekanismer, som får os til at tage forkerte beslutninger.

Jeg har flere gange her på stedet nævnt at en væsentlig årsag til den misere vi står i er at man i Tyskland har dyrket en illusion, delvis skabt her i Danmark, om at VE kunne være grundstammen i elforsyningen. Det kan man ikke i så stor skala med vor nuværende teknologi og det ser man ved man har installeret sol og vind så de hver burde kunne dække behovet, alligevel ser man jævnligt at kulstofbaseret energi må dække halvdelen. Man bevarede så illusionen ved at importere russisk gas og da hullet mellem illusion og virkelighed var enormt så blev afhængigheden af Putin det også! Man kunne selv have udvundet gassen i stedet men så var illusionen naturligvis også bristet!

Det er naturligvis let for en udenforstående som jeg at indse det og skrive om det som jeg har gjort her, langt sværere er erkendelsen for de ansvarlige politikere og teknikere som har begået fejlen. Så det kommer til at blive en lang og besværlig proces at få Tysklands energipolitik på ret spor igen og det illustrerer vel sagens alvor at det nu er startet med at 2 af verden førende intellektuelle er havnet i et skarpt opgør om Tysklands rolle i verden, og om hvordan man bl. a. med en forfejlet energipolitik har et medansvar for at vi nu næsten står i et nyt 1939!

https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-et-opgoer-om-den-tyske-sjael_326770

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/juergen-habermas-and-ukraine-germans-have-been-involved-in-the-war-18131718.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

10
20. juli 2022 kl. 10:28

Det er politikernes opgave at varetage folkets/samfundets bedste interesser ved at tage beslutninger begrundet i objektive forhold og på oplyst grundlag, og ikke lade sig styre af følelser, kortsigtede fordele og personlig vinding.

Næsten enig... Men de skal også have følelserne med... Der skal være en afvejning af individets interesser i forhold til fællesskabet og det er ikke nødvendigvis et objektivt forhold... Der skal også være en vægtning af nuværende generationer og kommende generationer... Historisk interesse og ikke mindst, hvilket samfundsstruktur ønsker vi at arbejde hen imod...

7
20. juli 2022 kl. 09:04

Har vi strategiske lager af gødning? Ellers er vi vil på den?

6
20. juli 2022 kl. 08:52

@Svend Ferdinandsen: Det er politikernes opgave at varetage folkets/samfundets bedste interesser ved at tage beslutninger begrundet i objektive forhold og på oplyst grundlag, og ikke lade sig styre af følelser, kortsigtede fordele og personlig vinding. Som bekendt findes der nogen psykologiske mekanismer som påvirker vores beslutningsevne, en af de meste udbredte og mest farlige er "benægtelse" (denial) og "rationalization" (Freud’s Psychological Mechanisms).

Vi har landmand som ikke ser noget problem i at sprøjter marker med gift, højt uddannedede ingeniører som helt oprigtigt argumentere for at bruge brændeovne (fordi de selv har en), fiskere som ikke kan se fornuft i kvoter og kommercielle drivhusejere som bander over energi-afgifter (dyrker eksotiske planter i vinterhalvåret)...listen er uendelig.

Og vi har politikere som bør/burde se ud over kortsigtet vinding ved billig Russisk energi og lave produktionsomkostninger fra Kina. Det er meget kortsigtet, og på den lange bane bliver det meget dyrt (ikke kun økonomisk men også sikkerhedsmæssigt). Vi kan desværre ikke forvente at det enkelte individ evner ikke at lade sig påvirke af "benægtelse" og "rationalization", men det burde vores politikere kunne, de er professionelle beslutningstagere og burde tage deres profession og ansvar alvorligt! Og vi, og især pressen, burde holde dem op på det. Men det forudsætter vi er bevidste om de psykologiske mekanismer, som får os til at tage forkerte beslutninger.

5
20. juli 2022 kl. 08:18

Bjørnen lagde ud som konsekvent benægter af problemet, men ændrede strategi. I 2003 blev han kend videnskabeligt uredelig af et meget lille flertal i UVVU, hvor det store mindretal slet ikke mente, at han kunne vurderes videnskabeligt, da det var politik, det han bedrev. Fogh-regeringen frikendte ham under videnskabsminister Helge Sander. Han var mediernes darling i mange år efter og han har fået flere hundrede millioner i statsstøtte til sit humbug, samt uanede meter af spalteplads i danske og udenlandske medier.

I 2003 forsøgte jeg mig med en lille forklaring på, hvad der drev mediernes betagelse af bjørnen: https://www.information.dk/debat/2003/01/ikon-faldt Den står jeg gerne ved.

Vi har ikke alle sammen været præcist lige så kyniske og egoistiske som visse andre her på linjen. Vi er fx nogle få, der ikke har været i stand til at deltage i festen, fordi den ikke bare gav os men burde give alle andre skyldige en forfærdelig dårlig smag i munden.

Men her som det gemmer de skyldige sig bag det store selvfede demokratiske flertal! Hvorfor skulle vi ikke deltage i forbrydelsen, når alle andre nu deltager og nyder frugterne af ødelæggelsen af livets forudsætninger.

Vi ved alle, hvem der konstant og fortsat henviser til Søren Hansens hjemmeside.

Ved ved, hvad disse ekstremt usympatiske typer bruger deres demokratiske frihed til.

Man kan kende dem på de nedadvendte tomler.

3
19. juli 2022 kl. 22:12

#1

Ja du har ski nok ret, kunne men da ikke have sat en stopper efter 2014

det samme sker også med Kina

vi tror jo mere vi handler, med disse regimer så kommer de til at ligne mere os vi må snart har lært lektien, bare de kan lad os være

håber Finland og Sverige kommer ind under NATO
Endnu et lignende regime prøver at svinge taktstokken

Hilsen Martin G.

2
19. juli 2022 kl. 21:40

Man har systematisk betalt fake news-agenter som Bjørnen Lomberg

Mig bekendt har Bjørn Lomborg ikke benægtet klimaændringer. Derimod har hans budskab været at det bedre kunne betale sig at håndtere AGW end at undgå det.

Om Lomborg har ret eller ej ved jeg ikke, for jeg har ikke den fornødne viden. Det tror jeg faktisk heller ikke der er mange herinde der har - men jeg gider ikke bruge tiden på folk der har brug for løgne, (ja, fake news), for at få deres verdensbillede til at hænge sammen.

Den manglende omhu - dét kan vi godt blive enige om.

1
19. juli 2022 kl. 17:55

I disse dage, hvor danskerne kan glæde sig over igen at kunne blive fløjet syd over med SAS for så at blive stegt i eget fedt under sydeuropas historiske hedebølge, grundet AGW, står den europæiske magtelite over for en anden historisk udfordring, dvs. som en anden fossiljunkis møde med en kold tyrker, serveret og pålagt af koldkrigsfænomenet Putin.

Det hele falder som perfekt konsekvens af årtiers totale svigt fra samme magtelites side over for den kombinerede sociale og økologiske krise, dvs. en global opvarmning, en krig med Rusland i stedfortræderkrigen i Ukraine, manglende løsningsforslag på en forudsigelig energikrise, ....

Siden den kolde krigs afslutning har den vestlige verden stort set ikke haft andre udfordringer end de problemer, som man selv var skyld i.

Man har systematisk betalt fake news-agenter som Bjørnen Lomberg og tågehornet Svensmark for at imødekomme magtelitens behov for at benægte fænomenet AGW, stik imod bedre viden. Jeg lavede en søgning via infomedia i forbindelse med Cop15, hvor jeg så på, hvem der var de mest citerede inden for problemstillingn, AGW, her i andedammen. Det var tågehornet og bjørnen, der kom ind på de to første pladser.

Afhængigheden af fossilerne er fortsat så stor, at Putins kolde tyrker rammer ind i Europas økonomi med en øjeblikkelig effekt, der får SWIFT-hammeren til at ligne legetøj i den sammenhæng.

Ud fra kortsigtede økonomiske prioriteter har man nægtet at se realiteten i øjnene. Det er helt utilgiveligt, at man har fortsat med at gøre sig mere og mere afhængig af russisk gas selv efter ukrainekrigens start i 2014.

Presset på EUs grænser vil blive voldsomt i de kommende år, takket være mangelen på kunstgødning, svigtende leverancer af fødevarer fra Ukraine og den globale opvarmnings betydning for produktionen af føde i Mellemøsten og Afrika.

Støjbjerget har overtaget stafetten inden for genren, at slå plat på frygten for de fremmede, og med udsigt til uanede mængder af fremmede fra de varme og opvarmende lande til de mere nordlige dele af EU, der kæmper med at bevare kærligheden til de 8 millioner tilkommere fra Ukraine, vil hun komme sikkert i mål som vinder af et snarligt valg.

I bagklogskabens ulideligt klare lys kan jeg sige, hvad sagde jeg!

Men tilfredsheden over at have plæderet for rettidig omhu med lidt mere rettidig omhu end magteliten er begrænset.

Vi bliver nemlig alle sammen straffet for de gigantiske svigt, som magteliten har præsteret over for de absolut største af de selvskabte problemer, som den sejrende livsstil står over for.

Retfærdighed findes ikke.