EU hiver Tyskland i retten for nitrat-forurening. Danmark kan også blive ramt

Nitratforurening er et voksende problem i både grundvand og overfladevand i Tyskland. Billedet er det samme i Østersøen. Det viser en række nye rapporter fra de tyske myndigheder. Alligevel gør de tyske politikere ikke nok ved problemerne. Det mener EU-Kommissionen, som derfor nu indklager Tyskland for EU-Domstolen. Det fortæller kommissionen i en pressemeddelelse.

Læs også: Minister erkender: Landbrugspakken vil gøre det sværere at nå klimamål

Ifølge mediet Deutsche Welle er Tyskland i gang med en reform af sin lovgivning om brug af kvælstofgødning. Lovgivningsarbejdet har trukket ud i to år, men med kommissionens sagsanlæg, vil der komme pres på for at få den nye lov vedtaget. Men det er ikke sikkert, at den nye lov er nok til at tilfredsstille kommissionen. I sin pressemeddelelse skriver kommissionen i hvert fald, nitratforurening af vandområder ikke er tilstrækkelig adresseret i reformarbejdet.

I det tyske miljøministerium undrer man sig ifølge mediet over timingen i sagsanlægget, fordi ministeriet i den hidtidige dialog med EU-kommissionen har fået frem til 22. juni til at svare på nogle af kommissionens klagepunkter.

Frygter milliardregning

Hvis Tyskland ender med at tabe sagen kan det ifølge det tyske socialdemokratiske partis landbrugsordfører Wilhelm Priesmeier koste tyske skatteydere ‘flere hundrede millioner af euros’ i bøder.

Kan også ramme Danmark

Får EU-kommissionen medhold kan det også komme til at koste Danmark dyrt. Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). De danske politikere har nemlig - blandt andet med henvisning til mere lempelige regler for nitratudledning i Tyskland - givet danske landmænd tilladelse til at gøde mere, end de hidtil har haft lov til.

Læs også: Landbrugspakke giver milliardregning for at holde drikkevandet fri for nitrat

»Sagen mod Tyskland udstiller jo, at Danmark er på gale veje med landbrugspakken. Det er ikke en gratis omgang at bryde med EUs miljøregler, og hvis man ikke overholder de forpligtelser, landene har aftalt indbyrdes for at sikre alle borgere en ren natur og rent drikkevand, så kan det altså få store konsekvenser,« siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Thyge Nygaard fra DN i en pressemeddelelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg bliver lidt forbavset over at læse "fakta boxen" hvor Naturstyrelsen formulerer at nitrat stammer fra husdyrgødning. Der er ingen eller nærmest ingen nitrat i husdyrgødning, og hvis der er stammer det fra vandspild i staldene. Husdyrgødning indeholder kun kvælstof bundet i ammonium/ammoniak, forskellige urea forbindelser og noget organisk N. Nitraten fremkommer først ude på marken, hvor nitrifikations processen omdanner ammonium til nitrit og nitrat. Og det kunne ligeså godt stamme fra handels-gødning. Men jo, nitrat stammer fra gødning, men også ved nedbrydeler af organisk materialer, der sker faktisk en ret stor nitratudvaskning fra vore skove, hvor nedbrydelse af blade ender som nitrat.

  • 1
  • 4

De tyske nitrat udledninger i Østersøen forhøjer da nitrat indholdet i vore farvande. Ligeledes er Kattegat ramt af en nitrarudledning fra Tyskland og Holland der i strømme langs den jydske vestkyst runder Skagen. Det kom frem under miljøministerdebatten for en måned siden.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten