EU har skrottet forbud mod flammehæmmere og PVC

Europa Parlamentets Miljøudvalg valgte i går ikke at udvide listen over farlige kemikalier i elektriske og elektroniske produkter, det såkaldte RoHS-direktiv.

Listen indeholder allerede seks kemikalier herunder bly og kviksølv, men miljøudvalget skulle tage stilling til, om man ville tilføje brommerede flammehæmmere og PVC til forbudslisten. At det ikke skete, betegner Det Økologiske Råd som 'stærkt skuffende'.

»Udvalget har forspildt en gylden mulighed for yderligere at styrke en lovgivning, der har haft en dokumenteret positiv effekt også ud over EU's grænser,« siger Susanne Bruun Jakobsen, kemikalipolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

Forslaget var fremsat støttet af en række europæiske NGO´er samt en række store internationale virksomheder som Acer, Dell, Hewlett-Packard og Sony Ericsson.

Flere af dem har vist, at det allerede i dag er muligt at producere produkter uden bromerede flammehæmmere og PVC, men de får altså ikke opbakning fra EU-lovgivningen fremover, lyder kritikken fra Det Økologiske Råd.

»Det handler om, at forbrugerne ikke skal tage stilling til alle mulige farlige kemikalier. Slet ikke, når virksomhederne har vist, man kan undlade dem. I dag kan man ikke købe produkter med eksempelvis kviksølv, det tænke folk slet ikke over, og sådan burde det og være med PVC og flammehæmmere. Lovgivningen burde følge med den teknologisk udvikling,« siger Susanne Bruun Jakobsen.

Dan Jørgensen (S) er MEP og næstformand for Miljøudvalget. Han stemte selv for at inkludere PVC og bromerede flammehæmmere i direktivet.

»Det er klart, det er meget skuffende, at det ikke lykkedes,« siger Dan Jørgensen.

Ifølge Dan Jørgensen har industrien blandt andet argumenteret for at data om de sundhedsskadelige effekter ikke var solide og valide nok, og det derfor ikke er bevist, at de to kemikalier er direkte sundhedsskadelige.

Derfor blev det vedtaget som et kompromis, at EU kommissionen inden for de næste 12 måneder skal lave en videnskabelig redegørelse over farligheden ved PVC og bromerede flammehæmmere frem mod en 2. behandling af forslaget.

Den danske MEP forventer en endelig afgørelse i parlamentet om et års tid, men er ikke optimistisk.

»Det ser ikke godt ud. Vi mener jo, at forsigtighedsprincippet burde gælde, men det var der altså desværre ikke flertal for,« konstaterer Dan Jørgensen.

Listen over de forbudte kemikalier i elektronik og elektroniske produkter tæller ud over bly og kviksølv cadmium, hexavalent crom samt de to bromerede flammehæmmere PBB og PBDE.

Alle seks kemikalier har været forbudt i elektronik på det europæiske marked siden 1. juli 2006.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det fremgår: "Listen over de forbudte kemikalier i elektronik og elektroniske produkter tæller ud over bly og kviksølv cadmium, hexavalent crom samt de to bromerede flammehæmmere PBB og PBDE."

Hvilke andre er der tale om nu???

  • 0
  • 0

I dag kan man ikke købe produkter med eksempelvis kviksølv, det tænke folk slet ikke over, og sådan burde det og være med PVC og flammehæmmere. Lovgivningen burde følge med den teknologisk udvikling,« siger Susanne Bruun Jakobsen. Det Økologiske Råd.

Der skulle da være kviksølv i forskellige pærer som sparepærer.

Og er kviksølv ikke at finde i fluorescerende lysstofrør, der skal sikre at fosfor fordeler sig på indersiden af lysstofrør? Jo, det sigder de også her: http://da.wikipedia.org/wiki/Lysstofr%C3%B8r

Er det der Det Økologiske Råd noget vi betaler til over skatten eller der det et selvbestaltet privat initiativ? - Hvor blev kildekritikken af?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten