EU-grænseværdier bringer bagerens kanelsnegle i fare

Den er rund og dufter af kanel. Men egentlig er den ikke ‘traditionelt dansk bagværk’. Kanelsneglen, som vi kender den, er måske i fare, skriver Danmarks Radio.

Fødevarestyrelsen vil ikke længere anerkende kanelsneglen som traditionelt bagværk, hvilket betyder, at grænseværdien for kumarin, som findes i kanel, sænkes. Stoffet er skadeligt for leveren, og med EU-lovgivningen i hånden vil Fødevarestyrelsen nu sænke indholdet i kanelsnegle.

Kumarin findes i begge typer af kanel, kassiakanel og ægte kanel.

Fordi kanelsnegle ifølge Fødevarestyrelsen altså ikke er traditionelt bagværk, skal kanelsneglen overholde en grænseværdi på 15 mg kumarin pr. kg. Julens bagværk, julekager, må indeholde op til 50 mg, da det bliver vurderet til at have flere traditioner herhjemme.

Hardy Christensen, der er bager og formand for de danske bagere og konditormestre, er temmelig utilfreds med Fødevarestyrelsens nye grænseværdi.

»Det hører ingen steder hjemme, at man vil forbyde kanel. For det har vi jo brugt i dansk bagværk lige så lang tid, man kan huske tilbage,« siger han til Danmarks Radio.

Hos Fødevarestyrelsen har man dog fået kanelen galt i halsen.

»Det har vist sig, at de fleste bagere kan overholde grænseværdierne, men der er også nogle, der ikke kan. Og det har vi fokus på,« siger konsulent Birgit Bønsager til Danmarks Radio.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"EU-grænseværdier bringer bagerens kanelsnegle er i fare" "Hos Fødevarestyrelsen har man dog at have fået kanelen galt i halsen."

Ud over det, så finder jeg det fuldstændig sindsygt at man blander traditioner ind i den slags lovgivning. "Oh, kagen her slår dig dobbelt så meget ihjel, men det må den gerne p.g.a. traditionerne.."

Der bør selvfølgelig være lige vilkår for alle fødevarer for hvad de må indeholde af skadelige stoffer, så vidt det er muligt.

 • 0
 • 0

Mon ikke dem der er i størst fare for kanelens "hævn", er de bagere der står og bager kanelsneglene??

Nu er det snart jul, og her skal alle have risengrød, med kanel. Gad vide, hvor mange der bruger en vægt, til at putte kanel på den risengrød??

 • 0
 • 0

Dette ligner en kopi af artikelen i JP m.f. - dybt useriøst!

Er det virkelig Ings linie at forsvare en produktion m. ingredienser som er billige - og måske farlige? Hvad mener i så om brug af trans-fedtsyrer? Her var der jo også megen piv fra bagere (og især industribagere). Problemet er jo IKKE (ægte) kanel, men nogle billige erstatningsprodukter. Gør det ens for alle og forbyd brugen af de billige (potentielt) skadelige produkter. Så er der ingen som kan sætte barren lavt!

 • 0
 • 0

@Jørgen: Dem som drysser KANEL på deres risengrød har nok ikke samme problem som dem der evt. skulle drysse kassiakanel på deres risengrød (det må jo så være bagerfolk).

 • 0
 • 0

Gad vide, hvor mange kanelsnegle jeg skal nedsvælge pr. dag, før nyrer og lever tager skade. Har en forventning om at dø af andre årsager, hvis jeg virkelig spiser så mange kanelsnegle, at det bliver farligt.

Der findes ikke dødelige gifte - kun dødelige doser.

 • 0
 • 0

Hvis man ønsker lidt flere informationer i denne sag opfordres til at læse artiklerne på Danmarks Radios hjemmesider, hvoraf det fremgår at problemet let kan løses ved at anvende Ceylon kanel (ægte kanel) som ikke indeholder kumarin.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/11/2... og http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/11/2...

Med de her nævnte grænser skal man i øvrigt anstrenge sig for at indtage mere med det tolerede daglige Indtag, selvom man spiser det "forkerte" kanel:

Grænseværdien oplyses her til at være 15 mg/kg (kanelsnegle). Ifølge det tyske institut for Risikovurdering (af bla. fødevarer), Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), er det Tolererede Daglige Indtag (TDI) 0.1mg kumarin/kg legemsvægt - dvs for en person på 70 kg 7 mg/dag.

Man skal altså indtage over 460 g kanelsnegle el. andet bagværk pr dag med 15 mg kumarin/kg for at få mere end TDI.

Fødevarestyrelsens side om kanel og kumarin: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/...

Link til BfR's analyse af kanel: http://www.bfr.bund.de/cm/349/high_daily_i...

Velbekomme ;-)

 • 0
 • 0

Hvorfor er det lige at det er i kommentarsporet man skal finde informationerne som ing.dk burde kunne grave frem rimelig hurtigt. Dette medie burde jo netop vælge at hive lidt data frem i debatten, og ikke bare videre formidle overskrifterne.

f.eks. hvor kommer de efterhånden velkendte 15mg/kg kanelsnegl fra? Hvad er kumarin indholdet af de forskellige kaneltyper ? Hvad er prisen på kanelet? Hvis bageren vælger at bruge en kanel med et lavere kumarin indhold, hvor meget dyrere bliver sneglen så (antaget samme avance)?

Hvor meget vejer en gennemsnitlig kanelsnegl egentlig ? og hvor mange kanelsnegle skal man indtage dagligt for at blive syg?

 • 0
 • 0

Faktaboks sakset fra Videnskab.dk ( http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvor... )

Kumarinindholdet er meget højere i det i Danmark så populære Kassiakanel end i Ceylonkanel.

Kassiakanel kan indeholde mellem 700-12.200 mg/kg, mens barken fra Ceylonkanel indeholder fra ikke målelige mængder (dvs. under detektionsgrænsen) til 190 mg/kg.

Kumarin eller coumarin er en hvidlig krystallinsk forbindelse (C9H6O2) med en vanilleagtig duft. Det udvindes fra forskellige planter, f.eks. Tonka-bønner og Mark-stenkløver.

Så hvis bagerne bare begynder at bruge Ceylonkanel som også bliver kaldt ægte kanel er der ingen problemer

 • 0
 • 0

Hej.

Spændende.

Betegnelsen dræbersnegle er sjov.

Jeg håber ikke, at der kommer mindre kanel i vores snegle. Måske synes jeg, at EU og eller myndighederne skal holde sig væk fra vores kanelsnegle. Men min holdning er ikke helt klar.

Det er egentlig pudsigt for man kan vist købe kosttilskud med kanel. Kanel bruges nemlig mod sukkersyge i den alternative branche.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • 0
 • 0

Så hvis bagerne bare begynder at bruge Ceylonkanel som også bliver kaldt ægte kanel er der ingen problemer

Netop.. den kære bager kan lave sin egen tudekiks, og medens den står i ovnen og bager, så ringer han til Bagemix Aps og bestille sin ægte kanel.

Samtidig fortæller han overbagerjomfruen, at hun skal lave et skilt med teksten "Vi bager kun med ægte kanel". Samt han tilrettet prislisten, og sætter prisen op med 1-2 kr.[1] pr. snegl, og bageren har nu øget sin fortjeneste.

[1] Kunderne er jo vænnet til løbende prisstigninger, hvor forklaringerne er søgte - stigende melpriser etc... Underligt nok så falder priserne aldrig, og da slet ikke når råvarer som f.eks. melet falder i pris :)

 • 0
 • 0

Den kanel som bruges i Danmark har altid været kassia kanel. Siden kokke og lignende er begyndt at skelne mellem kanel og ceylon kanel, står der for det meste kun kanel på krydderiposen i supermarkedet, men duften viser helt klart, at det er og altid har været kassia kanel.

Hvis man som forbruger vil have Ceylon kanel er man nød til at gå i specialbutik. Det findes endnu ikke som standardvare i supermarkedet . For øvrigt vil de fleste her på siden nok blive skuffet, hvis de fik kanelsnegle eller risengrød med ceylon kanel, det dufter og smager fuldstændig anderledes end kassia kanelen.

Da det er børn, der er i størst risiko for at få for meget kumarin, især her i juletiden, har jeg prøvet med at lave kanelsukker med ceylon kanel til min niece og nevø, det var ingen succes. Så nu laver jeg en 1:1 blanding.

Derudover er Ceylon kanel dyrere. Så jeg giver bagerne ret, man kan ikke lave kanelsnegle på Ceylon Kanel. De bliver dyrere og smager og dufter bare ikke af kanel,sådan som jeg er vandt til fra barndommen.

Personligt synes jeg også det er mærkeligt, at fødevarestyrelsen lige pludselig synes det er et problem. Hvorfor ikke bare rådgive forældre, at de skal være påpasseligt med kanelmængderne og i særdeleshed med de traditionelle kager, som de øjensynligt ikke vil gøre noget ved. Spøjs prioritering.

Jeg har aldrig hørt om, at der nogensinde har været problemer med kanelskade her i Danmark, her kunne ingeniøren også hage efter, ud over de andre relevante spørgsmål der bliver spurgt her og samtidigt ændre på den misvisende overskrift.

 • 0
 • 0

Tak til Beltoft og Jürgensen for de oplysende kommentarer.

Jeg har i mellemtiden opstøvet at kassia kanel er særligt (læs: kun) farligt for nogle få % af befolkningen som har en genfejl der hæmmer afgiftningen af kumarin.

Så det er vel bare om at få screenet befolkningen så vi kan berolige det evigt omsorgsfulde EU bureaukrati.

 • 0
 • 0

Hej Claudia.

Tak for dit oplysende indlæg. Hvis den billige og "farlige" kanel smager bedre, vil jeg hellere have denne i kanelsnegle og andre ting end den dyre kanel.

Smag er jo svær at diskutere. F.eks synes jeg, at billig mælke-chokolade smager lige så godt som dyr mælkechokolade.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Hej Jan,

Jeg vil ikke sige at kassia kanel smager bedre end Ceylon kanel, bare anderledes og med den karakteristiske duft og smag som jeg forbinder med kanel.

Faktisk har jeg brugt Ceylon kanelen til at lave en krydderiblanding, der efterligner krydderiet brugt i Engelsk søsterkage, som smager godt, mens den med kassia kanel eller den man kan købe gør, at min kage smager efter sæbe. Så når jeg bager en kage med maismel smager Ceylon kanelen faktisk bedre.

Man skal bare ikke bilde folk ind, at de to slags kanel er det samme og det dermed er lige meget hvilken man bruger smagsmæssigt.

mvh Claudia

 • 0
 • 0

''Hvis man som forbruger vil have Ceylon kanel er man nød til at gå i specialbutik. Det findes endnu ikke som standardvare i supermarkedet . For øvrigt vil de fleste her på siden nok blive skuffet, hvis de fik kanelsnegle eller risengrød med ceylon kanel, det dufter og smager fuldstændig anderledes end kassia kanelen.''

Det passer altså ikke. Urtekram har ceylonkanel i deres sortiment. Det kan fåes i de fleste supermarkeder. Jeg har købt det både i Superbrugsen og i diverse discountbutikker. Det er endda billigere end deres kassiakanel.

Kanelsnegle og risengrød med ceylonkanel smager iøvrigt udmærket. De første par gange kan man godt smage forskel, men man lærer nemt at synes lige så godt om smagen som kasdiakanel.

 • 0
 • 0

Hej.

Tak for svaret Claudia.

Karoline. Jeg har ved et rent tilfælde lige været nede i et supermarked og kigge på Urtekrams kanel. På glasset stod der vist, at det var kassai-kanel. Så Urtekram laver åbenbart flere typer af kanel, som du skriver.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Hej Karoline

Jeg har godt set at Urtekram også laver Ceylon kanel på glas, men det var hos Matas på nettet. Ellers plejer det at være de små sorte dåser de laver og det er kassia kanel.

Jeg har ikke set den fra Urtekram i glas i butikkerne endnu hvor jeg handler, som er på Nørrebro i Irma, Føtex, Kvickly og Netto. Netto forhandler i øvrigt kun kassia kanel i deres faste sortiment også den økologiske fra Urtekram. Jeg har faktisk heller ikke set en ikke-økologisk Ceylon kanel endnu, hvilket jo er vigtigt, da de fleste danskere jo ikke handler økologisk, hvis man vil have dem til at skifte.

Men jeg vil da begynde at kigge, om de steder jeg handler, har fået Ceylon kanelen fra Urtekram, fordi det er da dejligt, at kunne få det, hvor jeg handler hyppigst og endda billigere.

Og ja, selvfølgelig kan man vænne sig til Ceylon kanel, men det vil ikke være den klassiske kanelsnegl som man har været vandt til.

Jeg synes ikke, at fødevarestyrelsen argumenterer godt nok, hvorfor almindelige kanelsnegle lige pludselig skal forbydes. Hvorfor er det en accepteret tradition i Sverige, men ikke i Danmark? Vi har immervæk spist dem i mange mange år.

Hvorfor er der et forgiftningsproblem i løbet af året, men ikke i juletiden? Der får folk og i særdeleshed børn jo faktisk kassia kanel i store mængder og fra mange forskellige kilder.

Ligeledes bager folk selv, hvor de stadigvæk bruger kassia kanel, den bliver jo ikke forbudt.

Jeg synes de skylder os svar på de spørgsmål før de forbyder et efter min mening traditionelt bagværk som kanelsneglen.

 • 0
 • 0

Ellers må det væres andragspådragende for visse dameblads-helsefreaks skribenter, der anbefaler te af tørret kanelbark (Det smager skrækkeligt!- Men det var så nok den anden slags kanel, jeg prøvede). Mange krydderier (safran fx) er giftige i større mængder, safran er faktisk dybt prblometisk ifht dem, der plukker og tørrer det, men det er så ikke i EU-land! Og safran er så dyrt (dyrere næsten end guld) at problemet er minimalt.

Men om bagerens kanelsnegle forbydes (det skulle da så være af Arbejdstilsynet) anser jeg, som særdeles tvivlsomt. Så tag roligt kanel (af den ene eller anden type) på risengrøden, hvis I spiser den slags.

Man behøver ikke at indtage en skefuld af det (slet ikke for at komme på youtube-)

"Alt med måde"

(Hvis man keder sig meget i denne måned, der snart er slut: Tag en moden appelsin, sik nelliker i den (for dem med sarte fingre: brug en syl til at prikke huller ikke for dybe)- og nyd så duften af gløgg, julebag- og jul- ahh! Jeg har en selv- det kan også laves med børn. Skal det være fint hænges den op i bånd. Men jeg har lavt til loftet.)

Mvh Tine- der er i julestemning alt for tidligt i år----

 • 0
 • 0

Har læst lidt på nettet. Kumarin har, udover at være giftigt for leveren, hvis man overdriver, adskillige egenskaber, som kan være gavnlige: Højt indhold af antioxidanter, visse bakteriehæmmende egenskaber, kan aktivere insulinaktivitet (regulere blodsukker) sænke skadeligt kolesterol (regulere blodfedt), mildt blodfortyndende (antikoagulerende). Dette findes især i kassiakanel, som er mørk. Alle disse herlige egenskaber går man i nogen grad glip af, hvis man vælger den lyse Ceylonkanel, som til gengæld også ideholder gode ting og skadelige ting, hvis man overdriver. Den kanel, de sælger i Brugsen under firmanavnet Santa Maria er den lyse Ceylon kanel. Steen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten