Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

EU godkender planer om nyt satellitsystem til hurtig internet til hele Europa

PLUS.
EU godkender projekt, som skal give stabil og sikker internet i hele Europa via statellitter. Her ses Starlink, der også sender hurtigt internet via satellitter. Illustration: SpaceX

Efter ni måneders forhandlinger mellem Rådet for den Europæiske Union og Europa-Parlamentet er meldingen klar.

Europa skal være en rummagt, skriver Europa-Kommissionen i pressemeddelelse og fortæller, at EU er klar til at sende et nyt satellitsystem op, som skal give stabil og sikker internetforbindelse ved hjælp af satellitter fordelt i forskellige kredsløbsbaner.

Det forventes, at de første europæere kan hoppe på EU’s satellit-leveret internetforbindelse fra 2024, og at det i 2027 vil kunne dække hele Europa.

»Sikker og pålidelig kommunikation er en hjørnesten i EU's strategiske autonomi. Programmet for sikker forbindelse vil bygge på en multi-orbital konstellation af hundredvis af satellitter, som vil dække EU's behov for sikre kommunikationstjenester og understøtte vores position som en af ​​de vigtigste aktører i rummet,« siger den tjekkiske transportminister i en tilhørende pressemeddelelse.

Det nye satellitsystem hedder IRIS2 og bliver en direkte konkurrent til de amerikanske Starlink fra SpaceX og Kuiper fra Amazon, samt det britiske OneWeb.

Sikker kommunikation i Europa

IRIS2 vil være EU's tredje satellitsystem, og IRIS2 vil være i stand til at kommunikere med EU’s tidligere satellitsystemer Copernicus og Galileo.

IRIS2’s konstellation skal dække Europa og områder, der har en strategisk interesse, så som Afrika og Arktis.

EU regner med, at det kommer til at koste seks milliarder euro, og EU investerer 2,4 milliarder euro af deres EU's egne penge. Derudover bidrager ESA og private investorer med resten til det samlede regnskab.

Ved at udvikle eget satellitsystem kan Europa blive uafhængigt af britiske og amerikanske satellitsystemer.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi nærmer os hurtigt tipping point for Kessler syndrome.

Det vil være bedre hvis man lavede en standard så de kunne fungere sammen. Flere sattelitter der fungerer sammen, vil kunne fungere som fælles antenne og modtager, og det vil øge den båndbredde der samlet kan sendes og modtages til jorden. En fælles standard, betyder ikke nødvendigvis at man bliver afhængige af hinanden - sætter de amerikanske eller britiske ud, og er de europædiske der stadigt, så vil det kunne laves til at fungere med et af systemerne, men med reduceret kapacitet. Men samarbejde er sikkert utænkeligt.

  • 2
  • 0

En fælles standard, betyder ikke nødvendigvis at man bliver afhængige af hinanden - sætter de amerikanske eller britiske ud, og er de europædiske der stadigt, så vil det kunne laves til at fungere med et af systemerne, men med reduceret kapacitet. Men samarbejde er sikkert utænkeligt.

En standard er en god ide, det krævr blot at der også er Europæiske firmaer som deltager i samarbejdet!

Det leder så til det spørgsmål jeg har stillet masser af gange, hvorfor er erhvervsklimaet i Europa ikke til at private byder ind på den slags?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten