EU godkender import af amerikanske sojabønner til biodiesel

3. februar 2019 kl. 14:007
EU godkender import af amerikanske sojabønner til biodiesel
Illustration: Monsanto.
På trods af en EU-rapport der vurderer, at biobrændsler til biodiesel ikke er særligt vedvarende, har Europa-Kommissionen nu besluttet, at amerikanske sojabønner som biobrændsel lever op til EU’s krav i direktivet om vedvarende energi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremover kan danskernes biler komme til at køre på amerikanske sojabønner. Sojabønner fra USA har ikke tidligere været godkendt som et bæredygtigt biobrændsel i EU, men det har Europa-Kommissionen netop lavet om på.

Kommissionen fastslog i tirsdags, at amerikanske sojabønner, som er miljøgodkendt i USA, også lever op til bæredygtighedskravene i EU’s direktiv for vedvarende energi. Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Godkendelsen betyder, at EU-lande nu kan bruge amerikanske sojabønner til biodiesel.

Læs også: Miljøorganisation: Regeringens vision om biobrændsel er mere til skade end til gavn

Artiklen fortsætter efter annoncen

En EU-rapport fastslog ellers i 2015, at biobrændsler, som for eksempel bruges i biodiesel, kan være skadelige og føre til øget CO2-udledning. Det skyldes, at der er store negative konsekvenser ved at rydde et areal til at dyrke eksempelvis sojabønner. Skov fældes, moser drænes for at gøre plads. Hertil kommer, at yderligere skov fældes for at erstatte de fødevarer, som produktionen fortrænger.

Bæredygtighedskrav

I EU skal biobrændsler leve op til en række bæredygtighedskriterier, som er beskrevet i EU-direktivet om vedvarende energi (VE-direktivet). Kriterierne er blandt andet lavet for at undgå skovrydning.

Kriterierne kræver for eksempel, at besparelsen i udslip af drivhusgasser skal være mindst 50 %, når man anvender de gældende biobrændstoffer. Biobrændstofferne må desuden ikke fremstilles af råmaterialer fra et areal med høj biodiversitetsværdi eller fra arealer med stort kulstoflager.

Når EU godkender amerikanske sojabønner som biobrændsel, gælder det SSAP-godkendte soja-bønner. SSAP sætter USA’s egne bæredygtighedskrav til produktionen af sojabønner. Europa-Kommissionens godkendelse betyder derfor, at kommissionen har vurderet, at SSAP-kravene er på samme niveau som bæredygtighedskriterierne i VE-direktivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Klimarådet: Dårlig ide at opfylde klimamål med biodiesel

Det er miljøorganisationen Transport and Environment uenige i. De mener, at dyrkning af SSAP-godkendte sojabønner netop kan risikere at bidrage til skovrydning.

I et høringssvar skriver organisationen, at de amerikanske SSAP-krav ikke er på højde med en række af kravene i det europæiske VE-direktiv.

»Den mangelfulde bæredygtighed går imod en af hovedkriterierne i VE-direktivet og tillader i bund og grund skovrydning, fordi skove med stort kulstoflager kan blive ryddet for at dyrke soja,« skriver Transport and Environment som et af eksemplerne.

Sidst i høringssvaret konkluderer organisationen:

»Det virker tydeligt, at SSAP ikke lever op til EU’s bæredygtighedskriterier for biobrændsler.«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
4. februar 2019 kl. 14:53

Det minder om min yndlings-molbohistorie : Drengen så storken spankulere i kornmarken. Ikke godt, den kunne jo træde kornet ned... Bønderne holdt råd : Skulle de lade drengen jage storken væk ? Nææj, så ville han da bare osse træde korn ned... Bønderne blev enige om, at de jo kunne tage Hans Peters ladeport og bære drengen på den - så ødelagde han ikke kornet. Som sagt så gjort : 6 mand bar ladeporten rundt i marken, hvorpå drengen sad med sin pind og sagde huissj ! Men han trådte selvfølgelig ikke ....

6
4. februar 2019 kl. 12:57

Snyd m.h.t. fødevarer?

Og når bønnerne først er i EU kan lyse hoveder måske ved dokumentforfalskning få distribueret dele af bønnerne ind i fødevarekæden? Dokumentforfalskning i forbindelse med fødevarer er jo ikke ukendt.

5
4. februar 2019 kl. 11:19

Hvordan skal bønnerne transporteres hertil?

Ja - det undrer jeg mig ogsaa over. Det vill sg. da vaere noget af det mest aandsv... at transportere boennerne. Det skal da laves til olie taet paa kilden. Og saa kan de netop haelde det paa skibene der transporterer noget andet hertil. (hvis vi altsaa gider koebe noget amerikansk - men det er en anden historie)

4
3. februar 2019 kl. 21:32

Hvordan skal bønnerne transporteres hertil?

Det må da antages at skibene fremdrives af biodiesel.

Eller måske de teleporteres, hvis altså den teknologi har opnået en tilfredsstillende effektivitet..?!?

3
3. februar 2019 kl. 18:55

og den viser med beslutningen, at det ikke er sagen, som den går ind for, men billedet på at gå ind for sagen.

Spinkultur fra højeste sted, og i den onde sags tjeneste!

Det er tydeligt, at der er store kræfter, som har nok i at lade som om, at man vil handle på det her gigantiske klimaproblem, men som hele tiden lader nogle andre dagsordner bestemme vejen end hensynet til sagen selv.

Om der ligger en konkret og uformel aftale bag mellem det hvide hus og Jean Clauds lille cirkel, det kan vi ikke vide, men det er klart, som det antydes tidligere her i tråden, at Trumpen har skabt et problem for rustbæltet, hans egen højborg. Bønderne kan ikke komme af med bønnerne til Kina.

USA har lige oplevet rekord lave temperaturer, og her til lands har Ritzau været ude med reference til Hans Wammer i to telegrammer, hvor han får lov til at beskrive de ekstreme kuldegrader i USA, som om de ikke havde noget sammenbruddet i den polare vortex over nordpolen at gøre, dvs. som om det ikke havde noget med den globale opvarmning at gøre. Det er intet mindre end tendentiøst, jeg vil kalde det simpel fake news fra vores store nyhedsbureaus side. Sammenhængen beskrives fint her:https://www.nytimes.com/interactive/2019/01/30/science/polar-vortex-extreme-cold.html

Men det, som man skal huske, for at sætte Ritzaus bidrag til misinformationen i perspektiv, er at det langt fra kun er nytimes.com, der beskriver sammenhængen, men mange andre af de store internationale medier, så som Faz.net, Spiegel.de, Elpais.com, Lavanquardia.es, Theguardian.com. og at der bruges referencer til mange og langt mere kompetente videnskabsfolk end Hans Wammer. Dvs. Ritzau vælger med omhu en bestemt reference, fordi man har besluttet sig for et bestemt budskab på forhånd, og ikke den kvalificerede og relevante/sande beskrivelse af sammenhængen mellem kuldebølgen i USA og den globale opvarmning.

Her hjemme har politiken.dk også taget det op, men de traditionelle klimaskeptiske medier hopper med på Ritzaus misinformation.

2
3. februar 2019 kl. 16:54

Jeg siger det bare lige ud... Hold kæft jeg hader biobrændsel når der skal produceres til det.. Jo ikke ligefrem fordi vi går og vælter i landbrugsjord rundt omkring verdenen.. eller har brug for biodiversitet eller skov.. eller for den sags skyld er i overskud med rent vand i produktionsområderne..

1
3. februar 2019 kl. 16:00

Der er vel også brandudsalg på de bønner efter at Trumpen har indført toldkrig med Kineserland. Exporten var vist kun gået ned med 90% efter at han er begyndt at føre sig frem.