EU giver milliontilskud til tyske gigant-havmøller
Tyskland får endnu en park med havmøller, der er betydeligt større, end hvad Vestas og Siemens Wind Power kan levere.
Kort før nytår underskrev elselskabet Trianel en aftale med EU, som vil støtte parken Borkum West 2 med 320 millioner kroner.
Parken, der skal ligge 45 kilometer fra Nordsøkysten, kommer til at bestå af i alt 80 møller på hver fem megawatt. De skal leveres af den tyske producent Multibrid, som er ejet af den franske elgigant Areva.
I første omgang vil kun halvdelen af møllerne blive opført frem til og med 2012, hvilket giver Borkum West 2 en kapacitet på niveau med Horns Rev 2.
Første betydningsfulde ordre
Der er tale om Multibrids første betydningsfulde ordre. Firmaet har hidtil kun leveret seks af møllerne i Tysklands første havmøllepark, Alpha Ventus, som ligger i nærheden. De øvrige seks møller i den park kommer fra tyske Repower.
Repower skal levere møller med en kapacitet på seks MW til havmølleparken Nordsee Ost, som EU støtter med 375 millioner kroner. EU-pengene til begge projekter kommer fra en krisepakke, som også donerer 1,5 milliarder kroner til et nyt transmissionsnet til Kriegers Flak i Østersøen, hvor Danmark, Tyskland og Sverige overvejer at opføre en ny havmøllepark.
EU-tilskuddet bliver ifølge en pressemeddelelse fra Trianel en vigtig byggesten for den nye møllepark. Det har været svært at skaffe finansieringen af de 5,5 milliarder kroner, som hele mølleparken ifølge EU's informationsmateriale er budgetteret til.
»Det tydeliggør projektets høje kvalitet og fremskridt, at Trianels vindmøllepark blev udvalgt til at modtage EU-tilskud mellem 26 tyske offshore-projekter,« siger Trianels talsmand, Sven Becker, i en pressemeddelelse.
I alt fire tyske projekter slap gennem nåleøjet.
En hybrid mellem gear- og gearløse møller
Multibrids møller adskiller sig fra de øvrige møller ved kun at have ét gear med ét trin, men til gengæld at benytte en mangepolet generator. Normalt har store vindmøller tre gear-trin.
Ifølge partner Birger T. Madsen fra vindmølleanalysefirmaet BTM Consult er Multibrid-møllen et forsøg på at kombinere det bedste ved gearløse og normale møller med gear.
»Det er en slags hybrid mellem gearmøllerne og de gearløse møller,« forklarer han.
Birger T. Madsen finder det interessant, at en gigant som Areva nu gør sin entre på det kommercielle mølle-markedet.
Multibrid satser udelukkende på havmøller, der bygges direkte på Bremerhaven, hvorfra de kan udskibes til Nordsøen. Samme sted bliver fundamenterne, som også har været medvirkende til EU-støtten, sat sammen.
Trebenede fundamenter
Der er tale om trebenede konstruktioner, Tripods, som skal bære de næsten 200 tons tunge naceller 90 meter over havoverfladen. Havet er cirka 30 meter dybt, hvor møller bliver stillet op.
Tripods skal sikre et stivere fundament med brug af mindre materiale, end hvis selve mølletårnet fortsætter ned i havbunden. Fra hvert af de tre ben går en bardun ned i havbunden.
Netop fundamenterne er ifølge Birger T. Madsen afgørende for, at havmøllerne har vokseværk og nu er oppe på eller over fem megawatt.
»Møllen i sig selv kan godt have en lidt ringere økonomi, når man stiller den op på land. De bliver forholdsvis mere tunge, end hvad de yder ekstra. Men på havet skal de stå på et fundament. Et fundament til en seks-MW-mølle koster ikke nær det dobbelte af et fundament til en mølle på tre megawatt,« forklarer han.
Birger T. Madsen påpeger, at alle de producenter, som er på vej ind på markedet, kommer med havmøller på minimum fem megawatt. Vestas' største havmølle er i dag på tre megawatt, mens Siemens' yder 3,6 megawatt.
Han finder det uundgåeligt, at Siemens' og Vestas' andel af offshore-markedet, som ligger mellem 80 og 90 procent, vil falde.
»Men Siemens og Vestas kan nok hurtigere introducere endnu større møller i kommerciel skala end konkurrenter, der starter fra scratch,« vurderer Birger T. Madsen. Maksimal kapacitet: 5 megawattMultibrid M500
Indkoblingsvindhastighed: 4 m/s
Maksimal ydelse ved 12 m/s
Udkoblingsvindhastighed: 25 m/s
Navhøjde: 90 meter
Nacellevægt: 199 ton
Rotordiameter: 116 meter
1 planetgear, udvekslingsforhold: 1:9,92
Dokumentation
Datablad, Multibrid M5000
Trianels pressemeddelelse om EU-støtten
EU's informationsmateriale om støttede projekter
Den Europæiske Investeringsbank omtale af en låneansøgning til Borkum West 2
