EU: Gamle regler for genteknologi bør laves om
EU-Kommissionen stiller nu sin tunge vægt bag ønsket om en opdatering af lovgivningen om ny genteknologi. I et netop publiceret studie konkluderer kommissionen, at det ikke er hensigtsmæssigt at regulere de nye genredigerings-teknikker af fødevarer og lægemidler med den eksisterende EU-lovgivning fra 2001, som er baseret på traditionel genmanipulation. At behandle Crispr/cas som GMO kan ligefrem være skadeligt, lyder det fra Kommissionen.
Læs også: Her er teknologierne, der kan gøre landbruget grønt
MInisterrådet bad EU-Kommissionen kigge på emnet, efter at en afgørelse fra EU-Domstolen i 2018 fastslog, at organismer som er ændret med mutagenese er GMO'er og derfor i princippet er underlagt reglerne fra 2001.
EU-Kommissionen har nu undersøgt brugen af ny genteknologi i planter, dyr og mikroorganismer inden for landbrug og fødevarer, i industrien og til udviklingen/fremstilling af lægemidler, og er nået frem til den modsatte konklusion af EU-Domstolen: Reglerne er ikke i tilstrækkelig grad fulgt med den videnskabelige udvikling siden 2001 og en række bekymringer ved den daværende genteknologi er ikke relevante i dag. Derfor bør lovgivningen gennemgås og opdateres.
»Det kan næppe retfærdiggøres at anlægge forskellige niveauer af kontrol og forsigtighedsprincip på ensartede organismer med en ensartet risikoprofil, som det f.eks. gælder for konventionelt forædlede planter og for planter der er forædlet med visse af de nye genteknikker,« lyder det i studiet, som også finder, at ny genteknologi kan bidrage til mere bæredygtighed, men at den nuværende regulering kan lægge forhindringer i vejen for den udvikling.
Her er EU-Kommissionen helt på linje med Etisk Råd, der tilbage i 2019 udgav en rapport, der advarede mod at behandle den nye bio- og genteknologi som traditionel GMO.
Kommissionen har på baggrund af studiet henvendt sig det portugisiske formandsskab for EU og opfordrer til "åben dialog" med Ministerrådet om en nytænkning af reguleringen af nye genteknikker.
Første skridt for Kommissionen bliver at forberede et lovforslag til regulering af planteforædling med Crispr/cas. Arbejdet med en risikovurdering er allerede sat i gang, og der vil senere komme en offentlig høringsfase.
