Lyder til at det er den sædvanlige mantra om industrien kommer først, forbruger sundhed er en by i Rusland!
De europæiske forbrugere udsættes for så små mængder bisphenol A, at det ingen sundhedsrisiko udgør. Overhovedet. Sådan lyder en endelig konklusion fra EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, Efsa, der understreger, at det gælder alle aldersgrupper - også ufødte og spædbørn.
Samtidig sænkede Efsa den nuværende grænseværdi for bisphenol A fra et dagligt indtag på 50 mikrogram pr. kilogram til bare 4 mikrogram pr. kilogram. Den mængde en gennemsnitlig europæer i dag indtager gennem fødevarer, støv, kosmetik og termisk papir er allerede tre til fem gange lavere end den nye grænseværdi, konkluderer Efsa i den endelige vurdering af bisphenol A, som tager højde for både tidligere og ny forskning.
Vurderingen vækker glæde hos Plastindustrien:
»Der er tale om en ret entydig frikendelse udarbejdet af EU’s førende eksperter på baggrund af al relevant forskning på området. Jeg håber virkelig, at vi nu kan parkere diskussionen om yderligere regulering af bisphenol A,« siger miljøchef Helle Fabiansen i en pressemeddelelse.
Læs også: Om du så flytter i en jordhule resten af livet, kan du ikke undgå hormonforstyrrende stoffer
Hos SF vækker vurderingen til gengæld harme:
»Ved at påstå at bisphenol A er ufarligt for forbrugerne, har agenturet, som er offentligt finansieret, og hvis opgave det er at beskytte os mod farlig kemi, herunder hormonforstyrrende stoffer, valgt at løbe industriens ærinde med meget alvorlige følger for vores sundhed,« siger en oprørt Margrete Auken (MP) i en pressemeddelelse.
I november sidste år gik DTU Fødevareinstituttet i direkte clinch med Efsa, da forskere mente, at EU-grænseværdien var hele 70 gange for høj og burde nedsættes til bare 0,7 mikrogram pr. kilogram. Efsa har medtaget studiet fra DTU i sin vurdering og konkluderer, at der ikke er videnskabelige beviser for sammenhæng mellem lave doser bisphenol A og sundhedsrisiko.
I sidste uge udkom en rapport fra det svenske miljøministerium, der slår fast, at bisphenol A skal fjernes fra termisk papir, som primært anvendes til kasseboner. Rapporten anbefaler, at Sverige indfører et nationalt forbud mod bisphenol A uden om EU, og særligt i forhold til udfasning i kasseboner skal det gå stærkt, fordi stoffet her optræder i sin frie form, hvilket betyder, at det i langt højere grad forurener sine omgivelser.
Kasseboner udgør omkring 15 procent af den samlede påvirkning fra bisphenol A.
Bisphenol A er i større doser mistænkt for påvirke nervesystemet, immunforsvaret og evnen til at reproducere. Forskere har også sat det i relation til udvikling af nogle kræftformer.
Lyder til at det er den sædvanlige mantra om industrien kommer først, forbruger sundhed er en by i Rusland!
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard