EU fremlægger plan for oliesanktioner mod Rusland

Planen for sanktionerne bliver ikke offentliggjort, før Ursula von der Leyen fremlægger dem for medlemslandene i dag. Illustration: Bundeswehr/Jane Hannemann

Formanden for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen fremlægger i dag, onsdag, planer for sjette gruppe EU-sanktioner mod Rusland, der skal udfase russisk olie i medlemslande.

Efter fremlæggelsen af planen for sanktionerne skal ambassadører fra de 27 medlemslande mødes og stemme om vedtagelsen, hvilket vil kræve at alle medlemmer er for forslaget.

Hidtil har der været en del hindringer for oliesanktioner, blandt andet i form af modstand fra Tyskland, der i 2021 importerede 35 procent af sin råolie fra Rusland.

Tysklands finansministerium oplyste dog søndag, at det tal er blevet reduceret til 12 procent inden for de sidste uger. Tyskland droppede derfor mandag sin modstand.

Udfasningen skal, i de fleste medlemslande, foregå henover seks til otte måneder, men Ungarn og Slovakiet vil ifølge planen have nogle ekstra måneder at arbejde på en erstatning af russisk olie.

Begge lande er meget afhængige af russisk olie, og Slovakiet har erklæret, at det vil tage flere år for landet at vænne sig af med det, blandt andet fordi dets ene raffinaderi specifikt er tilpasset Ruslands produkt.

Anonyme EU-diplomater har også tilkendegivet over for Euractiv og AFP, at Bulgarien og Tjekkiet måske også vil anmode om undtagelser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske ikke det rigtige tidspunkt at vedtage at stoppe dansk produktion af menneskets vigtigste råstof?

Fatter ikke hvad politikerne tænker!

  • 10
  • 10

Fra klippet ser man tilhørerne sidde og klappe, som om det var en god forestilling.

Det virkede som om de slet ikke følte at det måske var dem der skulle sælge forslaget i deres hjemlande.

Ja, jeg ved det var kommisionen, men alligevel.

  • 5
  • 9
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten