EU fremlægger plan for oliesanktioner mod Rusland

4. maj 2022 kl. 16:502
EU fremlægger plan for oliesanktioner mod Rusland
Planen for sanktionerne bliver ikke offentliggjort, før Ursula von der Leyen fremlægger dem for medlemslandene i dag. Illustration: Bundeswehr/Jane Hannemann.
Planen vil fokusere på at standse medlemslandes import af russisk olie inden for seks til otte måneder, selvom de mere olieafhængige medlemslande har bedt om undtagelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Formanden for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen fremlægger i dag, onsdag, planer for sjette gruppe EU-sanktioner mod Rusland, der skal udfase russisk olie i medlemslande.

Efter fremlæggelsen af planen for sanktionerne skal ambassadører fra de 27 medlemslande mødes og stemme om vedtagelsen, hvilket vil kræve at alle medlemmer er for forslaget.

Hidtil har der været en del hindringer for oliesanktioner, blandt andet i form af modstand fra Tyskland, der i 2021 importerede 35 procent af sin råolie fra Rusland.

Tysklands finansministerium oplyste dog søndag, at det tal er blevet reduceret til 12 procent inden for de sidste uger. Tyskland droppede derfor mandag sin modstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfasningen skal, i de fleste medlemslande, foregå henover seks til otte måneder, men Ungarn og Slovakiet vil ifølge planen have nogle ekstra måneder at arbejde på en erstatning af russisk olie.

Begge lande er meget afhængige af russisk olie, og Slovakiet har erklæret, at det vil tage flere år for landet at vænne sig af med det, blandt andet fordi dets ene raffinaderi specifikt er tilpasset Ruslands produkt.

Anonyme EU-diplomater har også tilkendegivet over for Euractiv og AFP, at Bulgarien og Tjekkiet måske også vil anmode om undtagelser.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. maj 2022 kl. 01:06

Fra klippet ser man tilhørerne sidde og klappe, som om det var en god forestilling.

Det virkede som om de slet ikke følte at det måske var dem der skulle sælge forslaget i deres hjemlande.

Ja, jeg ved det var kommisionen, men alligevel.