EU forlænger levetiden: Energimærkning og nemt batteriskift på smartphones

Plus8. september 2022 kl. 12:018
EU forlænger levetiden: Energimærkning og nemt batteriskift på smartphones
Smartphones og tablets skal fremover energimærkes. Og så skal batteriet kunne udskiftes let. Alt sammen for at forlænge levetiden. Illustration: Bigstock/CinSoledad.
Det bliver samtidig forbudt at ændre på telefonens ydeevne jo ældre modellen bliver.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens sælgere forsøgte at faldbyde alverdens elektronik på Europas største elektronikmesse IFA i Berlin, stod EU-Kommissionen i hjørnet på messegulvet og råbte vagt i gevær.

Hastigheden, hvormed forbrugerne udskifter smartphones og tablets, skal ned.

Det skal ske med to nye opdateringer af EU's Ecodesign-direktiv, der skal forlænge levetiden på mindre forbrugerelektronik som smartphones og tablets.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. september 2022 kl. 09:00

Vi som forbrugere skal også blive bedre til at fravælge de producenter, som ikke yder den forventede support til deres devices.

Det var lige præcis årsagen til at jeg skiftede fra Android til Apple. Meget kan siges om Apple, men de understøtter generelt deres telefoner længe.

7
8. september 2022 kl. 22:07

Ideen er som udgangspunkt god, men personligt oplever jeg ikke at batteriet er problemet. I mine seneste par telefoner har det været henholdsvis on/off knappen og ladestikket som har været svageste led. Når man har en mid-range telefon er problemet at selve udgiften til reparationen hurtigt overstiger telefonens værdi

6
8. september 2022 kl. 20:42

Istedet for diverse A-B-C+++ labels og farvekoder, kunne man blot oplyse det forventede årlige forbrug og pris for elforbruget omregnet med månedens gennemsnits el-pris.

kWh, W og forbrugstimer osv. vil aldrig være noget den almindelige forbruger kan forholde sig til, men en estimeret årlig omkostning er til at forstå for enhver.

5
8. september 2022 kl. 18:08

Den nye energimærkning fungerer rigtigt dårligt. Ingen kan finde ud af det. Førhen, der var et A+++ køleskab et A+++ køleskab, og man kunne sammenligne den med de andre i butikken. Nu afhænger energimærkningen af mange faktorer, og også af årstal. Og ofte står blandet maskiner med forskellig energimærkning i butikkerne. Det er rent rod.

Den gamle energimærkning fungerede derimod rigtig godt.

Min holdning er, at EU har ødelagt energimærkningen totalt. Den kan ikke bruges til noget.

Spørger man efter en fryser med energimærke A hos elforhandleren, så får man at vide, at det kan man ikke få. For det eksisterer ganske enkelt ikke! Ok, da så en med energimærke B. Men nej, energimærke B findes heller ikke. Og sådan kan man blive ved. Først når man kommer til energimærke D så findes de.

Det vil så også være ok, hvis det blev ved at være sådan. Men året efter, så er historien den samme. Men nu får man heller ikke energimærke D mere, men skal op på energimærke E, fordi at energimærke E svarer til energimærke D året før.

Der findes dog en enkelt køle&fryseskab med energimærke C på markedet.

3
8. september 2022 kl. 17:45

Ja opdatering af bestående OS. Ikke en opgradering/skift til et nyere OS. Har selv lige modtaget den absolut sidste opdatering til en 4 år gammel S9+ der kører android 10, og den nyeste version er 13. Der burde køre version 12 på min S9+ nu.

1
8. september 2022 kl. 16:44

Så burde de samtidig forlange at ejerne af smartphones også kan få opdateret/opgraderet styresystemet til nyeste version i mindst 4 år. I dag kan du med en Samsung kun forvente at kunne opgradere til en version af OS, der er en højere end den som telefonen oprindeligt blev leveret med.