EU forlænger levetiden: Energimærkning og nemt batteriskift på smartphones


Mens sælgere forsøgte at faldbyde alverdens elektronik på Europas største elektronikmesse IFA i Berlin, stod EU-Kommissionen i hjørnet på messegulvet og råbte vagt i gevær.
Hastigheden, hvormed forbrugerne udskifter smartphones og tablets, skal ned.
Det skal ske med to nye opdateringer af EU's Ecodesign-direktiv, der skal forlænge levetiden på mindre forbrugerelektronik som smartphones og tablets.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Vi som forbrugere skal også blive bedre til at fravælge de producenter, som ikke yder den forventede support til deres devices.
Det var lige præcis årsagen til at jeg skiftede fra Android til Apple. Meget kan siges om Apple, men de understøtter generelt deres telefoner længe.
Ideen er som udgangspunkt god, men personligt oplever jeg ikke at batteriet er problemet. I mine seneste par telefoner har det været henholdsvis on/off knappen og ladestikket som har været svageste led. Når man har en mid-range telefon er problemet at selve udgiften til reparationen hurtigt overstiger telefonens værdi
Istedet for diverse A-B-C+++ labels og farvekoder, kunne man blot oplyse det forventede årlige forbrug og pris for elforbruget omregnet med månedens gennemsnits el-pris.
kWh, W og forbrugstimer osv. vil aldrig være noget den almindelige forbruger kan forholde sig til, men en estimeret årlig omkostning er til at forstå for enhver.
Den nye energimærkning fungerer rigtigt dårligt. Ingen kan finde ud af det. Førhen, der var et A+++ køleskab et A+++ køleskab, og man kunne sammenligne den med de andre i butikken. Nu afhænger energimærkningen af mange faktorer, og også af årstal. Og ofte står blandet maskiner med forskellig energimærkning i butikkerne. Det er rent rod.
Den gamle energimærkning fungerede derimod rigtig godt.
Min holdning er, at EU har ødelagt energimærkningen totalt. Den kan ikke bruges til noget.
Spørger man efter en fryser med energimærke A hos elforhandleren, så får man at vide, at det kan man ikke få. For det eksisterer ganske enkelt ikke! Ok, da så en med energimærke B. Men nej, energimærke B findes heller ikke. Og sådan kan man blive ved. Først når man kommer til energimærke D så findes de.
Det vil så også være ok, hvis det blev ved at være sådan. Men året efter, så er historien den samme. Men nu får man heller ikke energimærke D mere, men skal op på energimærke E, fordi at energimærke E svarer til energimærke D året før.
Der findes dog en enkelt køle&fryseskab med energimærke C på markedet.
Ja opdatering af bestående OS. Ikke en opgradering/skift til et nyere OS. Har selv lige modtaget den absolut sidste opdatering til en 4 år gammel S9+ der kører android 10, og den nyeste version er 13. Der burde køre version 12 på min S9+ nu.
Forventning er ét, praksis noget andet.I dag kan du med en Samsung kun forvente at kunne opgradere til en version af OS, der er en højere end den som telefonen oprindeligt blev leveret med.
Jeg modtager ofte opdateringer til min Samsung tablet.
Så burde de samtidig forlange at ejerne af smartphones også kan få opdateret/opgraderet styresystemet til nyeste version i mindst 4 år. I dag kan du med en Samsung kun forvente at kunne opgradere til en version af OS, der er en højere end den som telefonen oprindeligt blev leveret med.